Mehmet Ali Birand
 
SİSTEMİ BÖYLE KORUYAMAYIZ...
 
 

SİSTEMİ BÖYLE

KORUYAMAYIZ...


Erdoğan, Erbakan, Bozlak ve Akın hakkında çıkan yasaklar toplumun önemli bir bölümü için inandırıcı olmadı. Seçime 40 gün kala, adeta apar topar açıklanan kararların hukuki değil, siyasi gerekçelerle alındığı kanısı son derece yaygın.


Dışarda da, Türkiye’nin AB kriterlerine uygun değişiklikler yapsa dahi, uygulamada bunları görmezden geleceği izlenimini perçinletti.


Demokratik- Laik sistemin kendini koruma hakkı vardır. Ancak, son gelişmede görüldüğü gibi olmamalıdır.


Siyasi yasak Demokrasilerde en az ve en son kullanılan bir yöntemdir. Demokrasi, farklı görüşleri Meclis çatısına sokar, orada konuşma hakkı verir. Ancak sistemi veya ülke bütünlüğünü tehdit eden görüşlerin ülke yönetimine gelmesini Meclis içinde, sandıkta engeller. Terörü teşvik edenleri cezalandırır. Bütün bunları da, kamu vicdanını zedelemeden, çoğunluğun kafasında kuşku bırakmadan  gerçekleştirir. Yasalar son derece nettir. Birbirleriyle çelişmezler.


Son yasakların hukuki yanı toplumumuz tarafından  anlaşılamamıştır. Alel acele “ben yaptım, oldu” izlenimi doğmuştur. Bu aculluğun olumsuz sonuçları hem içerde, hem de dışarda seçim sonrasında görülecektir.


BU ŞEKİLDE

DEVAM EDEMEYİZ


Türkiye laik-demokratik sistemini bu şekilde yönlendirmeyi  sürdüremeyeceğini artık görmelidir. Son 20 yıldır yürütülen bu uygulamaların son noktasına gelinmiştir. Bundan böyle, yeni bir yaklaşımla sistemi koruma yöntemleri bulunmalıdır.


Hem Devlet, hem de karşıt görüşlüler oyunun kurallarını değiştirmek zorundadırlar.


Devlet, artık eskimiş ve devri geçmiş yasalarını değiştirmeli ve yargıdan elini çekmelidir. Yasalar netleşmeli, fikir özgürlüğünün sınırları genişletilmeli ve demokratik toplumun iç dinamiklerine daha geniş söz hakkı verilmelidir. Adalet mekanizması da ideolojik kararlar yerine, hukuğu ön plana çıkarmalıdır. Çifte stardart izlenimi veren kararlardan kaçınmalıdır.

Farklı görüş sahipleri de, bugünkü sistemi yıkmak istedikleri izlemini veren yaklaşımlara son vermelilerdir. Demokratik haklarını abartılı şekilde kullanmamalılardır. Sistemi kaba güçle zorladıkları sürece, ters tepeceğini ve sonunda herkesin kaybedeceğini bilmelilerdir.


GELİN YENİ

BİR SAYFA AÇALIM


Artık olan olmuştur. Hata edilmiştir. Yasaklılar, toplumun gözünde aksine suçsuz görülmektedirler. Toplumun tepkisi seçimlerde daha da açık şekilde görülecektir.


Bundan böyle “yanlış’ta” ısrar etmek yerine, yeni bir başlangıç yapılmalıdır. Kendi kendimizi yaralamak yerine, seçim sonrasında farklı bir anlayışla hareket edilmelidir.


Yasaklamaların hiçbir işe yaramadığını görüp  yeni bir sayfa açılmalıdır. Bu sayfa’nın başında da, uzlaşı, ülke’nin bütünlüğü, laiklik ve demokrasinin üstünlüğü yazılıdır.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…