Mehmet Ali Birand
 
Dans'a devam...
 
 
Lefkoşa

Genel Sekreter özellikle Denktaş'a baskı yaptı. Ancak tutumunu değiştiremedi. Temeldeki görüş ayrılıkları sürüyor. Denktaş görüşmede içini döktü, tepkisini gösterdi. Belirsizlikler daha da arttı. Gene de Denktaş memnun.


BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs gezisi beklentilerin aksine hiçbir somut ve temele inen bir sonuç vermeden tamamlandı.

Kofi Annan, BM çevrelerinin deyimiyle, Rauf Denktaş'ı yerinden kıpırdatamadı.

Denktaş-Annan görüşmesi en ağırlıklı olanıydı ve görüşmelere yakın çevrelerin bana verdikleri bilgiye göre, adeta bir boks maçı gibi geçti.

Kofi Annan, elindeki 9 sayfalık bir metindeki görüşlerini açıkladı. Beklentilerini anlattı. Dolaylı şekilde Denktaş'ın esnekleşmesini istedi, çözümü engellediğini söyledi.

Annan'ın hem Klerides'e, ancak özellikle Denktaş'a verdiği mesajların başında “çözüm istiyoruz” vardı. Dikkati çeken nokta, BM, AB ve ABD'nin Kıbrıs konusunda tam bir cephe oluşturmaları. Denktaş'ın veya Türk tarafının giderek yanlızlaştığı.

Annan'ın üstünde durduğu tarafların “kelimelerle tartışma, sloganlarla konuşmayı” bırakmaları.

Başka deyimle “bırakın şu egemenlik konusunu, sloganları, bir yana atın” dedi ve görüşme yöntemlerini değiştirmeleri önerisinde bulundu.

Genel Sekreter, belki yazılı bir çözüm önerisinde bulunmadı ancak elindeki 9 sayfalık bir metni okuyarak, çözüme nasıl ulaşılması gerektiği konusundaki görüşlerini açıkladı:

- Haziran ayı sonuna kadar tarafların ilke anlaşmasına varmaları gereklidir. Zira AB takvimine uyum sağlamak zorundayız.
- BM'de görüşmeleri kolaylaştırma, yani 3 üncü bir taraf olarak araya girmeye hazırdır. Böyle giderse, BM çözüm planı getirecektir.
- Kıbrıs'ta çözüm kaçınılmazdır ve çözümü engelleyecek olan taraf hakkında rapor hazırlanacaktır.

KABAK DE SOTO'NUN BAŞINA PATLADI

Görüşmede Denktaş, bir gözlemcinin deyimiyle “patladı” ve ismen belirtmemekle birlikte, Genel Sekreterin Ada'daki temsilcisi Alvaro De Soto'nun gelişmeleri doğru şekilde yansıtmadığını söyledi. De Soto'ya güveni kalmadığı mesajını verdi. Denktaş'a göre, görüşmelerin tek tanığı durumundaki De Soto, Rumlarla işbirliği içinde hareket ediyor…

Denktaş, BM Genel Sekreterine “egemenlik” konusundaki ısrarını sürdürdüğü ve KKTC'nin yeni Kıbrıs'ın kurucu bir bacağı olarak kabul edilmedikçe hiçbir yere varılamayacağını söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı, Türk kaynaklara göre, egemenlik konusunda inatlaşmasını açıkça gösterdi ve BM Genel Sekreterine “egemenlik konusunda kıpırdamaya niyeti olmadığını” ısrarla, inatla ve öfkeyle anlattı.

DENKTAŞ'A SORARSANIZ…

Rauf Denktaş, Annan görüşmesinden memnun. “Görüşlerimizi net şekilde anlattık ve anlayışla karşılandık. Artık statüyü daha derinlemesine konuşabileceğiz ve egemenlik konusunu açık biçimde kendisine kabul ettirdik. Tabii bundan sonrası yine Klerides'in tutumuna bağlı. Biz diyeceğimizi dedik. Bakalım onlar nasıl hareket edecekler. Ancak bir nokta çok net. O da görüşmeler illaki Haziran sonu bitmek zorunda değil. Gerekiyorsa yıl sonuna kadar sürecek. Bizim anlayışımız bu. Haziran sonuna kadar ilkeler konusunda belirli bir noktaya varabilirsek ne ala” dedi.

BARDAK, YARI YARIYA DOLU

Bana, “son durum nedir?” diye soruluyor.

Bu iş bitti mi, bitmedi mi?

Bunlara yanıt verebilmek, nereden baktığınıza bağlı. Eğer Kıbrıs konusunda çözüm istemiyorsanız veya tamamen koşullarınızın kabul edilmesinde ısrarlıysanız, Kofi Annan'ın Ada'dan eli boş dönmesini memnuniyetle karşılayabilirsiniz. Eğer, çözüm istiyorsanız gelinilen durumdan rahatsız olabilirsiniz.

Yani iki başlık atılabilir:

- “Annan bastırdı, Denktaş direndi”
- “Annan Kıbrıs'ı bataktan kurtaramadı”

Ancak hemen sonuca varmayın.

Önümüzdeki haftalarda çok şey değişebilir.

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Washington Türk tarafının üstüne gelecekler. Bütün mesele direnme gücüne dayanıyor.

Denktaş neden direniyor?

Yarın bu konuyu işlemek istiyorum. İlgiliyseniz yarın buluşalım.


Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…