Mehmet Ali Birand
 
AVRUPANIN GÖZÜNDE TÜRKİYE’NİN (+) VE (-)’LERİ
 
 

AVRUPANIN GÖZÜNDE

TÜRKİYE’NİN (+) VE (-)’LERİ

 

(+)

 

-          Laik sistemi:

 

AB’nin gözünde Türkiye’nin en önemli ve vazgeçemeyeceği değerlerinin başında laik sistemi geliyor. İslam dünyasındaki gelişmeler, özellikle de 11 Eylül sonrasında Afganistan ve Irak’ta yaşananlar Türkiye’nin  laikliğini çok daha değerli bir  noktaya getirmiştir.

 

-          Demokrasisi:

 

İkinci ve aynı değerdeki diğer bir artısı da, demokrasisini -tüm eksiklerine rağmen- yerleştirmiş olmasıdır. Hiçbir müslüman ülkede bu iki değer (laiklik ve demokrasi) Türkiye’deki kadar sağlam temellere oturmadığından dolayı, AB’yi cezbetmektedir.

 

-          Büyüklüğü ve Gençliği:

 

Her ne kadar şikayet edilse dahi, Türkiye’nin coğrafi büyüklüğü, toplumunun gençliği önemli bir avantaj olarak sayılıyor. Özellikle genç nüfusu 15-20 yıl sonra çok yaşlanacak olan  Avrupa’ya   bir aşı etkisi yapacaktır. Büyüklüğü de, Avrupa sanayine, turizmine büyük yarar sağlayacaktır.

 

-          Ordusu:

 

Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye’nin en önemli (+)’larından biri olarak görülüyor. Avrupa’nın savunması veya Avrupa’nın bölgedeki ağırlığını arttırması açısından Silahlı Kuvvetlerimiz çok önemseniyor.  Hangi rapora bakarsanız bakın, TSK daima  ön plana çıkıyor.

 

(-)

 

-          Fakirliği:

 

Avrupa kamuoyunu en çok kaygılandıran unsurların başında, Türkiye’nin fakirliği ve bölgeler arasındaki zenginlik farkı gelmektedir. Avrupalılar bu farkı gidermek ve Türkiye’yi Avrupa düzeyine getirebilmek için çok para harcamak zorunda kalınacağından kaygılanıyor. Yani, zenginlik pastasına yeni bir ortak gelmesinden rahatsızlık duyuluyor.

 

-          İşsiz sayısı:

 

Avrupa kamuoyunun diğer önemli kaygısı, Türkiye’deki işsizliğin büyük olması. Bunca işsizin, tam üyelikle birlikte iş bulmak üzere Avrupayı istila edeceğinden kaygılanan AB kamuoyu, bu şekilde kendilerinin de işsiz kalabileceğini düşünüp tepki gösteriyor.

 

-          Müslümanlığı:

 

Avrupalılar için, müslümanlar arasında bir fark yoktur. AB vatandaşı için, müslümanlık ile Londra ve Madrit’te patlayan bombalar veya Irak’ta kafa kesen direnişçiler arasında da bir fark yoktur. Bu izlenim nedeniyle, “Türkiye üye olacak” denildiği zaman, sıradan vatandaş, mahallesinde “bomba patlatan müslümanlarla” birlikte oturmak zorunda kalacakmış gibi bir hisse kapılıyor.

 

-          Büyüklüğü:

 

Avrupalı hükümetler, Türkiye’nin büyüklüğünden memnuniyet duyuyor, ancak Avrupalı vatandaş korkuyor. Türkiye ile birlikte sınırlarının İran-Irak-Suriye’den  Kafkaslara kadar genişleyeceğini ve rahatlarının bozulacağını sanıyor.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…