Mehmet Ali Birand
 
BBC KAVGASI, BİZDE OLSA NELER YAŞANIRDI?
 
 

BBC KAVGASI, BİZDE

OLSA NELER YAŞANIRDI?


Biliyorsunuz, BBC radyosu ile İngiliz Hükümeti birbirlerine giriyorlar.


BBC, Blair hükümetinin Irak savaşını haklı gösterebilmek için bazı istihbarat bilgilerini bilerek abarttığını, yalan veriler eklediğini açıklamıştı. Bu haberi de, 90’lerde Irak’ta BM gözlemcisi olarak görev yapmış ve geçen hafta intahar eden Dr. Kell’ye (adını açıklamadan) dayandırmıştı.


Haber yayınlanınca, hükümet küplere bindi ve BBC’ye inanılmaz baskı yaptı. Amacı. Kaynağın açıklanmasını sağlamak ve büyük olasılıkla da Dr. Kelly’i yalancılıkla suçlamaktı.


BBC, sonuna kadar direndi ve kaynağını açıklamadı. Hükümetin tüm baskılarına göğüs gerdi. Dr. Kelly’nin intaharından sonra ailesinin isteği üzerine, kaynağın Dr. Kelly olduğunu bildirdi.


Olay henüz bitmiş değil. Blair bundan dolayı büyük yara aldı. İngiliz toplumu Irak konusunda aldatıldığı sonucuna vardı.


BİZDE ACABA

NE OLURDU?


Aslında BBC ile TRT arasında, kağıt üstünde pek büyük fark yok. Her iki kurum da  parasını devletten alıyor ve her iki  kurum da, kağıt üzerinde özerk (!)


Aradaki tek ve önemli fark birini İngiliz gazetecilerin yönetmesi, diğerini Türk gazetecilerin... Birinin patronu olan İngiliz hükümeti,  özerkliğin çizgilerine saygı göstermesi; diğerinin patronu olan Türk hükümetlerinin ise bu kurumu babalarının çiftliği olarak görmeleri.  “parasını veriyoruz düdüğü biz çalarız” diyerek, TRT çalışanlarını itaatkar bir devlet memuruna dönüştürmeleri...


BBC olayı TRT’de çıksaydı TRT genel müdürü önünü ilikleyip hemen bakanına koşar ve bu önemli haberi arzederdi (!) Bakan bey’de derhal Başbakana gider ve hemen kendini bilmez muhabirin işine son verilir, bu fahiş hataya, zamanında müdahele edip el koyan Ggenel müdürün sırtı sıvazlanırdı.


Genel müdür kendini  iktidarın olduğu kadar, Türkiye’nin çıkarlarını da korumakla yükümlü gördüğü için (tabii Bakanın ve Başbakanın onaylarıyla) bu olayı orada bırakmaz ve konuyu mutlaka MGK Genel Sekreterlerine de intikal ettirirdi...


Olacak iş mi?


Türkiye,  ali çıkarları için bir plan yapmış, -belki biraz-  abartılmış, belki gerçek olmayan bazı bilgiler de bu planlamada kullanılmış, ancak herşey Türkiye adına uygulanmış (!). Ardından zıpçıktı bir bürokrat belirmiş –sanki üstüne vazife imiş gibi- ukelalık edip bir muhabire, yapılan açıklamaların abartılı olduğunu, kamuoyunu aldatmaya yönelik bilgi verildiğini söylemiş. 


Bu vatana ihanet değil de nedir? Düşmanlıktan başka ne olabilir?


MGK hemen bir araştırma yapar , birkaç savcı ve yargıca telefon edilip mekanizma işletilmeye başlanır. Ardından da, başkalarına da iyi örnek olması için, dost bazı gazetecilere  telefon edilip kanlı-canlı birkaç köşe yazısı yazmaları sağlanır, hatta TRT’deki “yakın çalışma arkadaşlarına” program ısmarlanırdı.


Böylece, Türkiye’deki dosya kapanırken, devlet memnun (!)  İngilteredekiler ise hala hesap veriyor olurlardı.


ÖZEL MEDYA OLSA

SANKİ FARKLI MI OLURDU?


TRT’in fazla hakkını yemeyelim. Garibanlar ne yapsınlar, kendilerini hükümetlere ve devlete mahkum görüyorlar. Üstelik, zaman zaman devlet tarafından köle muamelesine tabii tutuluyorlar.


Peki, aynı durum  özel sektörün elindeki medya’da yaşansa acaba çok mu farklı bir tutumla karşılaşırdık?


Yani,  BBC gibi, özel bir Türk televizyon veya gazetesi, hükümet veya devlet açısından son derece önemli bir açıklamayı  sızdırsa, konu MGK veya Genelkurmaya kadar tırmansa acaba ne olurdu?


İngiltere’de olduğu gibi, yargıç veya kurulacak bir parlamento soruşturma heyetinin davet edeceği Başbakan veya  sorumlu bir  komutan gidip görüşlerini mi açıklar yoksa, o televizyon veya gazetenin sahibine veya genel yayın yönetmenine telefon edilip “atın bu herifi” deyip  dosyanın kapatılmasını mı sağlamaya çalışırlardı?


O medya patronu acaba ne yapardı?


Emin olun, bazı patronların TRT Genel Müdüründen farklı davranmadıklarını çok iyi biliyorum, zira canlı tanığıyım...


İşte fark bu noktada...


Yasada değil, kafalarda...


Birinin İngiliz, diğerinin Türk olmasında da değil... Kuralların doğru çizilmesinde, herkesin kendi işlevini farklı görmesinde, devlete tapılmasında ve ilkesizliğe, sistemsizliğe alışılmasında...


Bütün bunlardan dolayı, Türkiye’yi bu karmaşadan sadece AB’nin kurtarabileceğine, bizleri değiştirebileceğine inanıyorum.




SÖZ GAZİ  ERÇEL’DE...


Türkiye’nin son dönemde yaşadığı finansal krizler bir çok ekonomistin ardından bir kez de Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel tarafından kaleme alındı. Erçel; “Bıçak Sırtında” ismini verdiği kitabında kriz ortamında geçirdiği beş yıllık başkanlık görevini ve yaşadıklarını birebir okuyucuya aktarıyor.


Yaşanan o çalkantılı dönemi bir de bu işin uzmanının kaleminden okumak hepimiz için çok keyifli olacak...

ZAMAN’DAN


Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü  Ekrem Dumanlı, Zaman Kitap’tan çıkan “Medya” isimli kitabında Editörün Notu başlığı altında yanınlanan bölümündeki Türk medyası ve  gazetecilik üzerine yazdığı yazıları derledi. Kitap hem genç gazeteciler hem de medyaya eleştiri oklarını tutan herkes için okunması ilginç bir kitap...







Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…