Mehmet Ali Birand
 
ŞİMDİDEN 2014 KULİSİ...
 
 

 

ŞİMDİDEN 2014 KULİSİ...

 

Önümüzde daha iki yıl var, ancak şimdiden Erdoğan’ın Köşk’e çıkması ve Gül’ ün parti liderliği ve başbakanlığa gelip gelmeyeceği tartışılmaya başlandı. Başta iş çevreleri olmak üzere çoğu kimsenin, bu senaryonun işleyip işlemeyeceği kuşkuları var. Erdoğansız  bir Ak Parti’ nin  ne oranda ayakta kalabileceği, bölünüp bölünmeyeceğinin tahminleri yapılıyor.

 

Diğer bir sorun da, Gül’ ün Köşk’ ten inip parti liderliğini kabul etmekte çekimser davrandığı ve önemli koşulları olduğu söylentileri. Tepedeki yer değişiminin şu ana kadar iki lider arasında bir defa dahi tartışılmadığını belirten yetkililer, olacaksa anlaşmanın veya pazarlığın önümüzdeki yıl yapılabileceğine dikkat çekiyorlar.

 

Piyasalardaki en önemli kaygı, 2014 sonrasında, tepede anlaşmazlık ve  Ak Parti’ nin giderek çoğunluğunu kaybetmesiyle, koalisyonlar döneminin geri gelmesi. Siyasi-sosyal ve ekonomik  istikrarsızlık  korkusu giderek yaygınlaşıyor.

 

 

" TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİR

VE LİDERLİĞİ BIRAKMA..."

           

Henüz açıkça yazılıp çizilmiyor, salonlarda tartışılmıyor  ancak hem Ak Parti içinde hem de partinin yakın çevresini oluşturanlar arasında, Recep Tayyip Erdoğan' ın parti liderliğini bırakıp Köşk' e çıkması veya bir dahaki seçimlerde aktif politikayı bırakması olasılığı ciddi bir rahatsızlık yaratıyor.

           

Sadece lider değil, partinin en önde gelenlerinin de "Tüzük nedeniyle" siyasetten çekileceğine inanmayanlar da var. "Olacak şey mi, kardeşim. Kim böyle bir garabet nedenle ayağına kurşun sıkar" diyenlerin sayısı giderek artıyor.

           

Daha da ilginç yanı, 2014-2015 tarihleri yaklaştıkça, özellikle parti içinden ve kamuoyundan baskıların artacağına ve tüzüğün değiştirilip "Bu garip durumun düzeltilmesi (!)" yoluna gidileceğini ileri sürenler de artıyor.

           

"Burası Türkiye, bu ülkede hiçbir lider liderliği tüzük nedeniyle bırakmamıştır " diyen bir üst düzey Ak Parti yetkilisi, genel merkezdeki havayı aynen şöyle yansıttı: " Dur bakalım, helen 2014 yaklaşsın, o zaman taşlar yerine oturur. Başbakan da liderliğin kolay bırakılmaması gerektiğini anlar ."

 

Ancak Başbakan tüzük değişikliği konusunda şu ana kadar hiç taviz vermedi.  “Politikacı üç dönem seçilir; sonra gider” tutumunu hala sürdürüyor.

           

Partililerin büyük çoğunluğu, Erdoğansız  bir Ak Parti' nin kısa vadede olmasa dahi, orta vadede bölüneceği ve etkinliğini kaybedeceği konusunda kaygılı. Zaten bundan dolayı ağır topların da ayrılmasına karşı çıkılıyor.

           

En ilginci, partinin önde gelenlerinin şu aşamalarda gelişmeleri izlemekle yetinmeleri ve bu konudaki soruları " Ne yapalım, kazık dikecek değiliz ya... Biz de başka işler yaparız " gibi hiç inandırıcı olmayan gerekçelerle yanıtlamaları.

           

Eğer Ak Parti' deki durumu özetlemem gerekirse, şunu söyleyebilirim:

           

Erdoğan ve parti ileri gelenlerinin liderlikten ayrılma olasılığı kadroları çok rahatsız ediyor. Sonunda mutlaka bir çıkış yolu bulunacağını ve tüzük engelinin aşılacağına inanılıyor. Aşılamaması ve Erdoğan' ın Köşk' e çıkması durumunda da, partiyi Abdullah Gül' den başka kimsenin toparlayamayacağı fikri de kesin şekilde yaygınlaşıyor.

 

 

"SENDEN BAŞKASI

BU PARTİYİ BİR

ARADA TUTAMAZ..."

           

Ak Parti' deki genel eğilim,  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül' ün bir kurtarıcı olarak partinin liderliğine ve başbakanlığa oturması şeklinde.

 

Her ne kadar "Canım bu parti artık kurumsallaştı. Gençler var ve onlar bu işi devam ettirebilirler" diyenler olsa, başka isimler ortaya atılsa dahi, yine de dönüp dolaşılıp Gül' ün adı ön plana çıkıyor.

           

Bu konuda ise, tam bir netlik yok.

           

Konuyu çok yakından izleyenlerle görüştüm. Gül' ün etrafındakilere sık sık, Cumhurbaşkanlığı makamından sonra tekrar siyasetin o kaygan zeminine girmeye, yine eski kavgaların içine düşmeye niyeti olmadığını söylediğini anlattılar. Cumhurbaşkanı' nın kalbinin siyasette atmadığı tekrarlanıyor. Bir vakfın başına geçip çalışmalarını sürdürmeyi tercih ettiği de biliniyor.

           

Ancak daha şimdiden baskıların başladığı ve "Aman bizi bırakmayın, partiyi ancak siz bir arada tutabilirsiniz. Sizden başkası bizleri toparlayamaz" diyenlerin sayısının her geçen gün arttığı da biliniyor.

           

Bu arada bir noktanın da bilinmesinde yarar var. O da, Köşk-Başbakanlık devir teslimi konusunda, Erdoğan ile Gül' ün bir defa dahi görüşmedikleri . Zaten bu konuyu ancak Başbakan açarsa açacaktır. O da herhalde zamanının gelmesini bekliyor.

           

Tartışılan diğer iki noktadan biri, yeni anayasada Cumhurbaşkanlığı' nın yetkilerinin arttırılıp arttırılmayacağı. Diğeri de Erdoğan' ın bunca yıldır çok yakından yönettiği bir partiyi tümüyle Gül'e bırakıp, bırakmayacağı. “Erdoğan acaba Köşk'ten yönetime müdahale edecek mi?” sorusu önem taşıyor...

           

Gül'ün baskılara dayanamayacağı ve özellikle de Erdoğan' ın ısrarı durumunda siyasete geri döneceği izlenimi son aylarda giderek artıyor. Yakın çevresinde de "Daha önceleri daha kesin konuluyordu, ancak daha şimdiden baskılar başladı. Cumhurbaşkanı da eskisi kadar kesin konuşmuyor" diyenler artıyor.

           

Bu sorun  Erdoğan-Gül ikilisinin başbaşa yapacakları uzun bir görüşme ve pazarlık sonucunda kesinleşecek gibi görünüyor. 2013 de bunun için kilit yıl olarak niteleniyor.

 

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…