Mehmet Ali Birand
 
NE OLDU DA, BATI ERDOĞAN'I ÖPÜYOR...
 
 


NE OLDU DA,BATI

ERDOĞAN'I ÖPÜYOR...

 

Başbakan, birdenbire batı başkentlerinin omuzlara aldığı bir lider konumuna girdi. Daha kısabir süre öncesine kadar, Türkiye'nineksenini değiştirmekle, İslam Cumhuriyeti kurma hevesleriyle suçlanan Erdoğan, bugün aynı batı tarafındanalkışlanıyor. Neden? Ne oldu da, rüzgarlar böylesine farklı esmeye başladı? Budeğişimin 5 nedeni var. Bakın neler?

                       

NE OLDU DA,BATI

ERDOĞAN'IÖPÜYOR...

 

Son aylarda neler neler yaşıyoruz...

           

İnanılır gibi değil.

           

Eller üstünde taşınıyoruz. Başbakan Erdoğan'a methiye üzerine methiyediziliyor. TIME dergisine kapakoluyor. Hangi gazeteyi açsanız övgü dolu bir makale ile karşılaşıyorsunuz.

           

İşin ilginç yanı, bu alkışlar Batıdünyasından geliyor. Oysa biz bualkışların Orta Doğu sokaklarından çıkmasına alışmıştık. Bu defa rüzgarlardeğişik esiyor. Washington ile Ankara arasındaki ilişkiler, şimdiyekadar görülmemiş derecede olumlu bir düzeye çıkmış durumda. Obama bir telefonu bırakıp öbürüyle Erdoğan'ı arıyor. Türk Başbakanına açıkça süpermenmuamelesi yapılıyor.

           

Geçen yılı bir hatırlasanıza. Aynı Erdoğan’ın aynı Batılı kaynaklartarafından eleştiri yağmuruna tutulduğu, kuşkuyla bakılan o günlerianımsıyorsunuz, değil mi?

           

Başbakan, Türkiye'nin eksenini değiştirmekle, ülkeyi laik sistemdenuzaklaştırıp İslam Cumhuriyetine taşımakla suçlandığı, Osmanlılık hayalleriniuygulamaya sokmakla eleştirildiği günleri, ne İran hayranlığı, ne İsrail düşmanlığının bırakıldı dönemleri,  batı medyasındaki zehir akıtan makaleleriunutmayın. Türkiye-ABD ilişkilerinde uçurumun kenarına gelindiği günleri hepbirlikte yaşadık.

           

Peki ne oldu?

           

Neler yaşandı da, batı böylesine bir dönüşyaptı ve Erdoğan'ı omuzlardataşımaya başladı?

 

ERDOĞAN' IN5 KARARI

HERŞEYİDEĞİŞTİRDİ...

           

Başbakan' ın bir kaç kararı bu büyükdeğişimi yarattığını söyleyebilirim. Hem de, daha önceleri eleştiri konusu yapılankonularda Erdoğan'ın eskiyaklaşımında hiçbir değişiklik yapmamasına rağmen, batının bakışı farklılaştı.İsrail politikası aynı kaldı. İran'a yaklaşımı değişmedi. Hatta son aylardaBatıya yönelik eleştirilerini de arttırdı. İnsan unsuruna önem vermediklerini,petrol çıkarı için politika yaptıklarını söyleyip herbirini yerden yere vurdu.

Özellikle Washington, genelinde deBatı başkentleri, Türk Başbakanı'nınkonuşmalarına değil, aldığı somut kararlara göre tutum almayı tercih ettiler.Batı'nın yaklaşımını Erdoğan'ın şu 5adımı değiştirdi:

 

  1. LİBYA kampanyasında, önce tereddütlü davranan Erdoğan'ın sonradan Batı kampına katılması...
  2. ABD'nin İran'a karşı oluşturduğu ve son derece önem verdiği, NATO çerçevesinde geliştirdiği FÜZE KALKANINA onay vermesi. Bu karar, Ankara'nın kimden yana (İran mı, ABD mi?) olduğunun en önemli ve en açık kanıtı olarak algılandı ve Washington ' un genel yaklaşımını değiştirdi.
  3. Suriye'de Esad iktidarına karşı açılan kampanyada öncü rolü alması ve son derece etkili bir baskı kurması.
  4. Irak'ın toprak bütünlüğünden yana ve İran'ı göğüsleyen bir politika izlemesi. ABD'nin çekilmesinden sonra bölgeyi dengeleyeceğini göstermesi.
  5. Kahire'de bir TV söyleşisinde, müslüman ülkelere demokrasi ve laik sistemi önermesi, tüm batı başkentlerini hem şaşırttı, hem de görüşlerinin değişmesinde önemli bir etken oldu.

 

Yukarıda saydığım nedenlere belki dahabaşkalarını da ekleyebilirim, ancak sizlere en önemlilerini saymakla yetindim.Başbakan'dan yeni ve çok çarpıcı sürprizlerle karşılaşılmadığı taktirde,bugünkü havanın kolay kolay değişebilmesi güç.

           

Özetle, bu rüzgarın devam etmesi veya yöndeğiştirmesi tamamen Erdoğan’ınelinde...


MEHMETSAĞLAM BİR SÜRE

KÜRSÜYEÇIKMAMALI...

           

Herkesten beklerdim de, Mehmet Sağlam'dan beklemezdim. Kibar birinsan, eski bir Milli Eğitim Bakanı ve Meclis Başkanvekilinin, Meclis kürsüsündengaliz şekilde küfür etmez, edemez, etmemelidir. Ne kadar ani bir sinirlenme, nekadar kendini tutamama olursa olsun, kabul edilemez. Üstelik bunun özürlegeçiştirilecek yanı da yok.

           

TBMM kürsüsünde,mahalle kavgasında edilen küfürün yeri yoktur.

           

O kürsüyü bu şekilde kullanmaya da,kimsenin hakkı olmamalıdır.

           

Bu topluma biraz saygısı varsa, Meclis'tengerçekten özür dilemek istiyorsa, MehmetSağlam'ın yapması gereken, hiç değilse bir süre için o kürsüye tekrarçıkmamasıdır. Yoksa sözlü bir özür dilemekle bu olay kapanamaz. Sağlam'dan beklediğimiz budur...

 


BARZANİ'NİN VAN JESTİ...

           

MesudBarzani'nin geçen haftaki önemli jesti medya'da yeterince yer bulmadı. Kuzey Irak Yönetimi, depremden büyükzarar gören Van'a tam 130 kamyonlukyardım gönderdi.

130 kamyonluk kafıleyi seyretmek dahiinsanları etkilemeye yetti. Barzani,bu jestiyle nice Avrupalı zengin ülkenin önüne geçtiği gibi, Iran'ı dahi geride bıraktı.

           

Bu jestler, böyle dönemlerde son derece önemlidir.

           

Toplumlar birbirlerine bu gibi durumlardayakınlaşırlar. Kimin daha samimi, kimin göstermelik yardım ettiği hafızalarakazınır. Unutmayalım ki, Kuzey Irak giderek zenginleşiyor, ancak 130 kamyongönderecek kadar zengin bir bölge değil. Bir fedakarlık yaptıkları apaçıkortada...

           

Barzani'ye teşekküretmeliyiz.


 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…