Mehmet Ali Birand
 
ERDOĞAN İSRAİL’İN PEŞİNİ BIRAKMIYOR...
 
 


ERDOĞAN İSRAİL’İN

PEŞİNİ BIRAKMIYOR...



 Başbakan bu akşam Birleşmiş Milletler toplantısı için, New York’a hareket ediyor. Temel konu, Filistin Devleti’nin BM Genel kurulu tarafından kabul edilmesi.  Erdoğan, Orta Doğu’daki gövde gösterisini bütün hafta boyunca Birleşmiş Milletler’de sürdürecek.

Başbakan Erdoğan’ın İsrail’in peşini bırakmaya niyeti yok. Gazze ambargosu kalkana kadar Netanyahu hükümetini kovalayacak.

 

Bu akşam New York’a hareket ediyor. Geçen hafta Orta Doğu’daki gövde gösterisini bu defa Birleşmiş Milletler’de sürdürecek.

 

Bir hafta süreyle hem BM Genel Kurul toplantılarına katılacak hem de baştaObama olmak üzere, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ve henüz kesinleşmemiş isimlerle görüşecek.

 

BM toplantılarının temel konusu: Filistin Devleti’nin, uluslararası kamuoyu tarafından resmen kabul edilmesi.

 

Yani, İsrail bir hafta boyunca yine gündemin ilk sırasında oturacak. Erdoğan’ın her görüşmesi veya konuşmasında da yine İsrail ön plana çıkacak.

 

ERDOĞAN’IN İKİ

TEMEL MESAJI VAR

 

Başbakan’ın İsrail ile ilgili olarak kamuoyuna yansıyan yaklaşımının iki temel nedeni var:

 

1.     GAZZE ambargosunun yumuşatılması veya tümüyle kaldırılması.Türkiye tüm politikalarını, Netanyahu-Lieberman koalisyonunu bu ambargodan vazgeçirmeye yönelik uyguluyor. Baskıyı sürdürüyor. Filistin Devleti’nin BM Genel Kurulu’nda resmen tanınmasının bayraktarlığını da bu nedenle devam ettiriyor. Hatta  Arapları zorlama pahasına ağırlığını koyuyor.

2.     MAVİ MARMARA gemisi baskınında, uluslararası sularda 9 Türk vatandaşının öldürülmesi de ikinci neden. Nasıl ABD, hatta İsrail kendi vatandaşlarına sahip çıkıyor ve uğranılan  bir haksızlığın hesabını soruyorlarsa, Türkiye de bu olayın peşini bırakmak istemiyor.  Bundan dolayı da İsrail’in “Tazminat vermesi ve özür dilemesi” koşullarında ısrar ediyor.

 

ANKARA BU OLAYI

KABULLENEMİYOR...

 

Ankara’da sert rüzgarlar esiyor. Hükümet, 9 Türk vatandaşının  öldürülmesini içine sindiremiyor.  “Sessiz kaldığımız taktirde, bunu iç kamuoyuna anlatamazdık. Ayrıca, sessiz kalınca İsrail tüm Akdeniz’de, kendine ait olmayan uluslararası sularda dahi istediğini yapabilir duruma girerdi”diyen bir dışişleri yetkilisi, şu önemli noktaya da  dikkat çekti: “Türkiye’ye dokunan eninde sonunda cezalanacağını bilmeli”

 

Ankara’daki hava işte bu...

 

Bakalım New York’ta neler yaşayacağız.


 

PKK İLE PAZARLIĞIN

ÖNÜ AÇILDI...

 

İnternete’e düşen MİT ve T.C Devlet  temsilcileriyle PKK temsilcileri arasındaki görüymelerle ilgili  son ses kaydı, Türk kamuoyunda son derece önemli bir gelişmeyi ortayla çıkardı. Dikkat edecek olursanız, halkın büyük bir bölümü, PKK ile masaya oturulmuş olmasını olumlu  karşıladı. Eskiden olsa kıyametler kopardı. Galet tabii, tepki gösterenler de oldu. Ancak genel hava çok farklı.

 

Bir kişinin bile ölmemesi için gerekirse  şeytanla dahi görüşme yapılmalıdır” diye yazmıştım.  Bu yaklaşımın halkın önemli bir kesimide paylaşıldığını gördüm.

 


 

TÜRKİYE ÇIRILÇIPLAK...

 

Bırakın vatandaşların konuşmalarının dinlenmesini, ülkenin her yanı, her resmi kurumu resmen eleğe dönmüş durumda. Sözünü ettiğim kurumlarda hemen hergün en önemli bilgiler paylaşılıyor, hayati derecede gizli kalması gereken konuşmalar yapılıyor. Ancak bir bakıyorsunuz bu konuşmalar veya bilgiler bir süre sonra internete düşüyor.

 

İşte bundan dolayı, Türkiye çırılçıplak diyorum.

 

Genelkurmay’daki bir toplantıdan tutun da İçişleri Bakanlığı dahil olmak üzere hemen her kurum dış dinlemeye açık yaşıyor.

 

Nedeni de basit: Ülkemizin elektronik dış dinlemeleri durduracak bir ağı yok. Ulusal çapta korunması veya istihbaratçıların deyimiyle teknik anlamda “kontr espiyonaj” çalışması yok. Hemen her ülkenin ulusal çapta kendini koruma sistemi vardır. Kendilerini, dışardan uzatılan kulaklara karşı korurlar. Sistemlerini de kendi kendilerine geliştirirler.

 

Türkiye nedense bugüne kadar bu konuyu ciddiye almamıştır.

 

Askeri veya sivil, duyarlı kurumları ve binaları  apaçık dinlemeye açıktır. Portatif bazı sinyal karıştırıcılarla korunulmaktadır ki bu son derece yetersizdir.

 

Böyle bir sistem yabancı bir ülkeden de satın alınamaz. Ulusal çapta üretmek zorunluğu vardır.

 

Türkiye de böyle bir sistemi geliştirebilecek güçtedir. Uzaya uydu atmaya hazırlanan bir ülkenin, böyle bir sistemi kendi başına geliştirememesi söz konusu olamaz.

Artık eleğe döndüğümüzü görelim ve harekete geçelim.

 


 

LİBYA' DAKİ ASIL KAVGA

TÜRKİYE DEĞİL, PETROL PAYLAŞIMI


Libya'da son hafta yaşananlar için yanlış bir yorum yapıyoruz.

 

Türk medyası ve TV'lerde konuşan büyük kafalar, Fransız Devlet BaşkanıSarkozy ile İngiltere Başbakanı Cameron'un, Türk Başbakanı Erdoğan'ın Libya'ya gideceğini duyunca panikledikleri ve ondan önce orada görünebilmek amacıyla Libya'ya koşuşturdukları yorumunu yapıyor.

 

İlgisi dahi yok. Belki dıştan bakınca böyle bir izlenim doğmuş olabilir. Ancak içingerçeği bambaşka. Bu aslında Fransa, İngiltere ve İtalya arasındaki bir yarıştan kaynaklanıyor.

 

Petrol çıkarma yarışı. Yani asıl paranın kazanıldığı kaynak.

 

Libya petrolünü çıkarma ve pazarlama konusundaki en büyük payı  İngiliz BPşirketi aldı. İkinci durumda İtalyan ENİ var. Fransa’nın payı, bu iki devin yanında çok küçük kalıyor.

 

Sarkozy' nin derdi işte bu. Payını artırmak.

 

Türkiye petrol çıkarma alanında yok. İnşaat'ta var. İnşaat ise Fransa veya İngiltere’yi petrol paylaşması kadar ilgilendirmiyor.

 

İşte yarışın asıl nedeni bu...

 

“DUVAR” BELGESELi 
İZ TV’DE

 

Belgesel ekibimizden Günel Cantak’ın hazırladığı 5 bölümden oluşan, “Duvar” belgeseli geçtiğimiz hafta İZ TV’de yayınlandı. Son 2 bölümü ise bu akşam ve Salı günü yine İZ TV’de olacak. Günel’in, üniversitede okurken hazırladığı ve Türkiye’nin yakın tarihine gazeteci suikastları ekseninden baktığı belgesel serisini ilk izlediğimde çok heyecanlanmıştım. Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink suikastlerini ve Susurluk olayını hem hiç sıkmadan hemde birçok bilgiyi vererek sunmuş. Farklı düşüncelerden kişilerle röportajlar yapmış. Bunların arasında Doğu Perinçek de var, Ruşen Çakır da. Aynı zamanda “Duvar” belgeseli Metin Göktepe Gazetecilik ödülünü aldı. İzlemenizi tavsiye ederim. (İZ TV  13:25 - 14:08 Salı: 15:20 - 16:03)



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…