Mehmet Ali Birand
 
Henüz işin sonuna gelmedik, ancak bugünkü çerçevede kalırsa, Wikileaks belgelerinin 2011 seçimlerindeki etkileri ne olur dersiniz?
 
 

Wikileaks, Erdoğan’a prim getiriyor…

Henüz işin sonuna gelmedik, ancak bugünkü çerçevede kalırsa, Wikileaks belgelerinin 2011 seçimlerindeki etkileri ne olur dersiniz? Ak Parti’ ye oy mu kazandırır, yoksa muhalefetin konuyu köpürtmesi durumunda, oy mu kaybettirir? Bu konuda çok kişiyle konuştum. Şu andaki kamuoyu etkisine baktım ve bakın nasıl bir manzara ile karşılaştım

Bazıolaylar vardır, hiç ilginiz olmasa dahi başınıza tuğla düşürür. İstediğiniz kadargünahsız olun, yine de fatura size çıkar . Sizi çok zor durumda bırakır, hatta büyük bedelödemenize yol açar.
Bazı olaylar vardır ki, konu ne olursa olsun, her türlü gelişme sizin lehinize sonuçlanır.Prim sağlar ve tam aksine gücünüze güç katar.
İşte şu anda böyle bir durumla karşı karşıyayız.
Wikileaks belgelerinin şu ana kadar sızan bölümü, muhalefet ne kadar üstüne gidersegitsin, yine de Erdoğan için – özellikle kendi oy tabanı açısından – olumlu  bir portreçiziyor. Eğer önümüzdeki dönemlerde işleri karıştıracak başka belgeler çıkmadığı taktirde,önümüzdeki seçimlerde Başbakan’ın oy oranına katkıda bulunacak gibi görünüyor.


ERDOĞAN’ A YOLSUZLUK SUÇLAMASI TUTMUYOR...

Başbakan’ın lehine gelişen en önemli unsur, belgelerde sözü edilen “ İsviçre bankalarındaki sekiz ayrı hesap”  konusu.
Erdoğan için kamuoyunda istenilen eleştiri yapılabiliyor, ancak hiç tutmayan yolsuzlukiddiaları. Başbakan’ın yolsuzluklara karışmamış bir lider imajı var. İddialarda bulunulsadahi tutmuyor.
İşte böyle bir konumda bulunan Erdoğan hakkında, Amerikan belgelerinde İsviçre'dekihesaplardan söz edilmesi, kamuoyunda tam aksine ters etki yaptı. Amerikalıların yapılandedikoduları dahi, hiç kontrol etmeden Washington’a yolladıkları, sırf Başbakan’ı yıpratmak için böyle hareket ettikleri izlenimi doğdu.
      
BAŞBAKAN , BAŞKALDIRDIĞI İÇİN CEZALANDIRILIYOR...

Belgelerin ayrıntılarını bırakıp genelinin bir analizini yaparsak, kamuoyundaki diğer birizlenim, “ Başkaldıran Başbakan’ ın Amerika tarafından taşlanması” şeklinde. Şimdiyekadar boyun eğen Türkiye’nin tutumunu değiştirmiş ve devlere karşı çıkmış olan Türkiye’nin Washington tarafından cezalandırılması gibi görülüyor.
Bu da, Başbakan açısından son derece önemli.
Kamuoyunun önemli bir  kesimindeki Erdoğan efsanesini daha da yaygınlaştıracaktır. 
Bağımsız hareket eden...
Korkmayan...
Süper güce kafa tutan...
Etrafındakileri korkutan bir lider.
Tahmin edebileceğiniz gibi, bunlar içeride seçim kazandıracak unsurlar olmasa dahi, hiçdeğilse oy kaybını önler, hatta kararsızları etkiler.
Koşullar şimdiki durumda, Başbakan’dan yana gelişiyor.


BUNLARI YAN CEBİME KOYUN...

Son günlerde moda oldu.
Wikileaks Belgelerindeki çeşitli bilgiler konusunda bir küçümseme veya önemsememekampanyası yürütülüyor.
Örneğin, Aliyev’ in Türkiye ve Erdoğan hakkındaki sözleri.
Azerbaycan lideri, bizimle kucaklaşıp  “Kardeşiz bizler kardeş...” derken, meğerAmerikalılara özel görüşmelerinde gizlice bizi çekiştirip “Bu Türklerin enerji koridoru olmalarını istemediğini ” söylüyormuş.
Yere göğe koyamadığımız Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat' ta, Türkiye konusundakideğerlendirmelerinde – bana sorarsanız doğru bir değerlendirme yapıp – bölgede en etkili ülkenin Türkiye değil, İran olduğunu söylemiş.
Bunun gibi daha çok örnekler var.
Tabii ardından hemen yalanlamalar geldi.
Cumhurbaşkanı Gül bile “Ben de Aliyev’ in böyle birşey söylediğine inanmam” diye arka çıktı. Ne yapsın ki... Aksini söylese bu defa daha büyük bir kriz çıkacak.
Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün Davutoğlu hakkındaki sözleri de, yalanlandı.
Ancak emin olun, istedikleri kadar görmezden gelinsin, istendiği kadar önemverilmiyormuş izlenimi verilsin, her ülke ve her ilgili kişi kafasının kenarına küçük bir not düşüyor. Bu notlar ileride kullanılacaktır. Açıkça yüzüne karşı söylenmese dahi, dostgeçinen ve ya böyle bir izlenim verenin gerçekten ne düşündüğü hafızalara yazılıp değerlendirilecektir.
Wikileaks Belgeleri, zaten bu nedenle ilginç ve önemli. Komşunuzun, sizin hakkınızdagerçekten ne düşündüğünü öğrenmenin nasıl dayanılmaz bir keyfi varsa, işte hepimizbunu hissediyoruz.
Bu belgeler daha çok ülkenin ve daha nice liderin maskesini düşürecek. Hepimize, Dışİlişkilerde hiçbir zaman dostluk ve kardeşlik diye bir şeyin bulunmadığını ve sadece çıkar hesabının bulunduğunu gösterecek. Bundan böyle artık, kucaklaşıp öpüşen liderlereinanılmaması gerektiğini de öğretecek.
Diyorum ya, Wikileaks gerçekleri çırılçıplak önümüze serecek.




Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…