Mehmet Ali Birand
 
Abdullah Öcalan’ın İmralı'dan avukatları aracılığıyla yolladığı mesajlar...
 
 

Öcalan duruma hakim, ancak zorlanıyor...

Abdullah Öcalan’ın İmralı'dan avukatları aracılığıyla yolladığı mesajlar, birçok bilinmeyeni aydınlattığı gibi, son durum hakkında da son derece önemli ip uçları verdi.
           
Baydemir’i fırçalaması, başta Ahmet Türk olmak üzere, diğerleri hakkındaki sözleri ve nihayet genel gidiş konusundaki düşünceleri, karanlık kalmış birçok noktayı açığa koydu.
           
Bunları okuduğumuz zaman, PKK pazarlığının nasıl, ne şekilde yürütüldüğü, Öcalan ile Devlet arasında ne gibi sorunlar yaşandığı anlaşılıyor.
           
Onun da ötesinde, Öcalan’a bu görevini yerine getirebilmesi için imkan sağlayan, mesajların gerektiğinde medyaya dağıtılması rolünü dahi yüklenen bir Devlet görülüyor.
           
Son açıklamalardan benim çıkardığım diğer değerlendirmeler şunlar:
 
ÖCALAN’IN KONUMU...
 
-          Son açıklamalar Öcalan hakkında yepyeni bir portreyi ortaya koyuyor. Her şeyin başında, ortaya duruma son derece hakim, T.C. Devleti ile PKK arasında arabuluculuk yapan bir kişi çıkıyor. Hem kendi örgütüne, hem de Devlete sözünü geçirebilen, son derece çarpıcı bir konumda. Kendini, barış arayan, Kürt sorununu çözebilecek tek kişi olarak ortaya koyuyor ve doğrusu bu konuda herkesten daha etkili. Bütün bunlara rağmen, Öcalan zorlanıyor. Hücreden istediğini elde edemiyor. Bundan dolayı da, koşullarının rahatlatılmasını istiyor.
 
GÖRÜŞMEYİ, MİT VE JANDARMA YAPIYOR...
                                                    
-         Her ne kadar bir aydır kesilmiş olsa dahi, uzunca bir süredir T.C. Devleti ile arasında son derece ciddi görüşmeler yapılıyor. Bunlar henüz bir müzakere aşamasına gelmiş olmamakla birlikte, karşılıklı durum değerlendirmesi ve fikir egzersizi gerçekleşiyor. Devlet adına bu işi yapan kurumun da MİT ve  TSK içinden de Jandarma olduğu anlaşılıyor. Öcalan bu sürece son derece önem veriyor.
 
İKTİDAR DEVLETİN ELİNDE...
                            
-         Öcalan kimsenin (BDP dahil) araya girmesini ve bu mekanizmayı bozmasını istemiyor. Öcalan için, DEVLEThala en güçlü ve her şeye hakim olan kurum. T.C. Devletinin gücüne saygı duyduğu ve çözümün de onlarla bulunacağına inandığı tüm konuşmalarından anlaşılıyor.
 
AKP HENÜZ KARARSIZ...
 
-         Erdoğan, Öcalan’ın gözünde, cesur adımlar atmasını bilen, çözüm bulunacaksa, bunu gerçekleştirebilecek bir lider. Ancak Erdoğan, nereye gideceğine henüz karar verememiş, kafası karışık, iş oy kaybına gelince de korkaklaşan bir hükümeti yönetiyor. AKP, Öcalan için henüz İktidar değil. Bundan dolayı da Devleti kutsuyor.
 
BDP, NE DENİRSE ONU YAPMALI...
 
-         Öcalan bu sorunu sadece ve ancak kendinin çözebileceğini biliyor ve bu gerçeği görmezden gelen ve ya kafasındaki planlara ters düşen roller alan partililere fena halde sinirleniyor. Baydemir başta olmak üzere, Ahmet Türk ve diğerlerini fırçalamasının nedeni de bu. Yürüttüğü görüşmelere çomak sokulmaması için BDP’ye kalın ayar yapıyor.
 
ÇÖZÜM ÖNCESİ SİLAH BIRAKMA YOK...
 
-         Öcalan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile müzakerelerinde, silahlı gücü veya sopayı da elinden bırakmamakta son derece kararlı. 1998-2006 arasındaki hatayı tekrarlamak istemiyor. Önce anlaşma, sonra silahsızlanma, diyor. Bu açıdan Kandil onun açısından son derece önemli.
*                                 *                                 *

KÜRTLERİN YOL HARİTASI HAZIR...

 
Sadece Öcalan’ın değil, Aslı Aydıntaşbaş’ın Brüksel’de PKK yönetiminin en etkili isimlerinden Zübeyir Aydar ile yaptığı söyleşiyi de bu değerlendirmelerin arasına koymak gerekiyor. Aydar çok önemli ve durumu açıkça ortaya koyan sözler söyledi.
 
Nihayet, Ahmet Türk’ün son konuşmasını da eklersek, sanırım Kürt Cephesi'nin beklentileri daha netleşiyor.
 
1-     Öcalan ile T.C. Devleti arasında, İmralı’daki temasların en kısa sürede tekrar başlaması ve bunların giderek bir müzakereye dönmesi isteniyor. Bu şekilde Ak Parti iktidarının ne oranda ciddi olduğu test edilecek. 2011 seçimlerine kadar bir oyalama mı, yoksa gerçekten Anayasa değişikliğiyle bir çözüm mü planlandığının anlaşılacağı belirtiliyor.
2-     Seçimlerin sonuna kadar ki dönemde bir anayasa taslağı hazırlanmalı. Bu taslak hem Türkiye, hem de kendi içlerinde oluşturulmalı. BDP bu konuda faaliyet göstermeli.
3-     Türkiye’den beklentilerin özü ise şunlar:
-         Kürt varlığının kabulü ve ya Türkiye’nin tek sahibinin Türkler olduğu şeklindeki yaklaşımın bitmesi.
-         Kürtlerin -ister yerel yönetimlerle, ister başka şekilde- kendi kendilerini yönetecekleri bir sistemin oluşturulması.
-         Ana dilde eğitim.
 
BUNLAR OLMAZSA 1 MART’TAN İTİBAREN YİNE KAN DÖKÜLECEK
 
Öcalan ile Aydar’ın açıklamaları, önümüzdeki aylarda iktidardan ciddi bir çalışma ve ya isteklerle ilgili adımlar atılacağını gösteren işaretler alınmazsa, 1 Mart’tan itibaren Öcalan araculuculuktan ayrılacağını söylüyor.
 
Bunun Türkçesi, yeniden kan döküleceği anlamına geliyor.
 
İktidarın ne yapacağı henüz kesin değil.
           
Erdoğan, seçimlere kadar birşey yapamaz. Ancak anlaşılan, niyetini göstermesi ve somut
şekilde bazı çalışmaların işaretini vermesi.
 
Öcalan için bu kadarı dahi yetecek.
                                               *                                 *                                 *
 
SİTEM AÇILDI...
mehmetalibirand.com.tr’de yeninden sizinleyim...
 
Geçtiğimiz hafta siteme ulaşmakta sorun yaşamış olabilirsiniz. Teknikteki arkadaşların tüm çabasına rağmen arızayı gidermek bir hafta aldı. Bu web bildiğiniz şeytan işi. Bir yerden sorunu gideriyorsun, başka bir yerden sorun çıkıyor. O bitiyor başkası başlıyor. İşin ilginci herkes bunu normal kabul ediyor. “İnternet için normal canım” diyor. Vallahi akıl ermiyor. Kıyas götürmüyor. Eğer bir gazete ya da TV bir hafta yayına ara vermek zorunda kalsaydı ne olurdu, düşünmek bile istemiyorum. Neyse ki yeniden beraberiz...


Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…