Mehmet Ali Birand
 
CHP, Köşk davetini kabul etmeli…
 
 

CHP, Köşk davetini kabul etmeli…

Belki “bekara karı boşamak kolaydır” diyeceksiniz, politikacı gibi düşünemediğimi söyleyeceksiniz ve haklı da olacaksınız. Ancak ülkenin hiç değilse bir kesiminin nabzını tutabilen bir kişiyim ve Kılıçdaroğlu nun başarılı olmasını istiyorum. Zira onun başarısı, bu ülkede demokrasinin daha sağlıklı temellere oturmasına yol açacak. Bundan dolayı, CHP’nin Köşk davetini reddetmemesi gerektiğine inanıyorum. Neden mi?

Hiçbir sorumluluğunuz olmadan fikir ileri sürmek, alacağınız kararın yansımalarını bilemediğiniz koşullara rağmen görüş açıklamak çok kolaydır . Şöyle yapılsın  böyle edilsin, dersiniz , olur biter. Sonra da “tabii ben demiştim” diye akıl dağıtmaya devam edersiniz.
 
CHP’nin Cuma günü Köşk’e çıkıp çıkmayacağı hakkında yazıya otururken, hep bunlar aklımdan geçiyordu.
 
Kendimi Kılıçdaroğlu’nun yerine koymuyorum.
 
Vereceği kararın, parti içinde ve CHP tabanındaki yansımalarını da tam hesap edemiyorum. Ancak herşeye rağmen, hiç değilse bir bölüm CHP’linin hissiyatını yansıtmak istiyorum.
 
Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin liderliğinde başarı göstermesi,  ülkemizin demokrasisi açısından son derece önemlidir. Zira Ak Parti’yi dengeleyebilecek tek parti CHP’dir. CHP güçlü bir konumda olmazsa, Ana Muhalefet rolü bir süre sonra AKP’den daha da muhafazakar bir başka partiye kayabilir. 
 
Kılıçdaroğlu ile CHP’nin güçlenmesi ve büyümesinin en önemli koşulu, sosyal demokrasiyi benimsemesine ve toplumun beklentilerini karşılamasına bağlıdır.
 
İşte bundan dolayı, cuma günkü köşk davetini çok önemsiyorum.


KİMSE KÖŞK’TE TÜRBAN KAVGASI İSTEMİYOR...

Türk kamuoyunun son derece önemli bir bölümü, türban konusunda yoruldu .
 
Türban’ın üniversitelerde serbest kalması için genel bir uzlaşı olmasına rağmen, üniversite dışındaki kullanımı hala duyarlılık yaratıyor. Buna rağmen, Köşk’te türban kavgası istenmiyor.
 
Cumhurbaşkanı Gül, 29 ekim Cuma günü, türbanlı-türbansız resepsiyonu ayırımını kaldırıyor ve tek davet verecek. Aslında yeni birşey de yapmıyor. Köşk’teki davetler, en laikçi Cumhurbaşkanı olarak bilinen Sezer’in son dönemine kadar, ayırım yapılmadan verilirdi. Kapılar türbanlılara da açıktı. AKP’ nin türbanla ilgili genel tutumuna tepki vermek için “kamu alanı” kavramı çıkarıldı ve türbanlılar yasaklandı.
 
Gül, hiç değilse Köşk’ün bu kavganın dışına çıkarılmasını istiyor.
 
Köşk’ten başlayacak bir yumuşamanın, diğer alanlara da yayılmasını arzuluyor. 
 
CHP davete katılırsa, toplumdaki gerilim yumuşayacak. Daha da önemlisi , ana muhalefet partisinin türban konusunda bağnaz olmadığını, üniversiteler dışında hizmet verenlerin türbanı konusunda duyarlı olduğunu gösterecek.
 
Kılıçdaroğlu, genel tutumu ve konuşmalarıyla türban düşmanı olmadığı izlenimini veren bir lider ve bu tutumuyla da genel beğeni kazanıyor. Partinin sorunu çözme gücünü arttırıyor.
 
Ancak, CHP’nin Köşk davetine gidip gitmeme konusunda içine düştüğü ikilem ise bütün bu dengeleri bozuyor. Toplumu geriyor ve karamsarlığı arttırıyor.
 
Seçim taktiği mi, yoksa  parti içi çekişmelerden kaynaklanan bir sorun mu, belli değil. Belli olan, CHP’nin yarın akşamki tutumunun , hiç değilse seçimlere kadar bu ülkenin nabzının nasıl atacağını ortaya koyacağıdır.
 
CHP’ye ve Kılıçdaroğlu’na yakışan, Köşk davetine gidilmesidir.
 
Türban konusundaki itirazlarını sürdürmeli, ancak Köşk bu işin dışına çıkarılmalıdır.
 
Devletin tepesi kavga alanına dönüştürülmemelidir.
   *   *   *

AŞKOLSUN KANSER

Meral Tamer’in, Doğan Kitap’tan çıkan Aşkolsun Kanser’ini korkarak elime aldım. İlk duyduğumda, Meral’e kanser hastalığını hiç yakıştıramamıştım. Onun gibi hayat dolu bir insanın, eşim Cemre gibi kansere yakalanmasını kabullenememiştim.

Meral, kanserle tanışmasını, neler hissettiğini, sadece hastalığı değil, hayatını anlatarak bize aktarmış. Çok hoş, bilgi dolu, kolay okunan, roman gibi bir yaşam hikayesi. Çok tavsiye ederim.
      *  

 “HAYATINI SEÇEN KADIN” NERMİN ABADAN UNAT

Sedef Kabaş’ın söyleşi tarzı hazırladığı, Hocaların hocası olarak tanın Nermin Abadan Unat’ın hayatını anlattığı kitabı “Hayatını Seçen Kadın” Doğan Kitap’dan çıktı.  Türkiye’nin ilk kadın gazetecilerinden ve Türkiye’nin ilk kadın siyaset bilimcisi olan Abadan Unat’ın hayatı aynı zamanda bize Cumhuriyet Türkiye’sini anlatıyor.  Nermin Abadan Unat’ın yapayalnız bir çocukluktan başlayan ve bir dünya vatandaşlığına uzanan hikayesi şimdilerde oflayan puflayan nesillerin mutlaka okuması gereken bir kitap. (Doğan Kitap: 0212 373 77 00)



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…