Mehmet Ali Birand
 
Erdoğan, türban her yerde serbest olsun istiyor...
 
 

 

Erdoğan, türban her yerde serbest olsun istiyor

 

Son gelişmelere bakıp, karşılıklı açıklamaları incelediğimiz zaman, bazı sonuçlara varabiliyorsunuz: 1) Ak Parti, türbanın sadece üniversitelerde serbest kalmasıyla yetinmek istemiyor. Kamu alanı denilen yerler dahil, her yerde kullanılmasını hedefliyor. 2) Başörtüsüne özgürlük mücadelesine muhalefetin hiçbir şekilde ortak olmasına izin verme niyetinde değil. 3) Bu konuda yargının her türlü müdahalesine karşı çıkmakta kararlı.

 

Ankara’da iki gündür yaşanan kriz, bazı tutumların biraz daha netleşmesine yaradı.

Yanılabilirim belki, ancak yapılan açıklamaları iyi incelediğimiz zaman karşımıza son derece ilginç bir manzara çıkıyor.

Gelin bunları paylaşalım:

  1. Muhalefet, başörtüsü veya türbanın özellikle üniversitelerde yasaklanmasının artık imkansızlaştığını, yani birinci siperin düşmek üzere olduğunu görünce, direnmek yerine serbest bırakılmasında ön almanın, siyasi yönden daha fazla oy getireceğini gördü ve harekete geçti. Özellikle CHP, türbanın ilerde ilk ve orta öğretim ile kamusal alanda kullanılmayacağı konusunda güvence elde etmek ve böylece, AKP'nin elinden türban kozunu almak istedi. Ancak bunu başaramadı.

TEK AMAÇ TÜRBAN DEĞİLDİ...


  1. CHP lideri Kılıçdaroğlu, öyle konuşmuştu ki, sanki tek niyeti üniversitelerdeki türban sorununu çözmekmiş gibi algılandı. Ancak şimdi anlaşıldı ki, gerçek niyeti sadece üniversitelerdeki türban sorununu çözmek değil, laik seçmenini tatmin edebilmek için, iktidardan ek bazı ödünler de elde edebilmekmiş. Bunun başında da, dokunulmazlıklar olmak üzere, ilk-orta eğitim ve hizmet veren alanlar konusu varmış. Ancak AKP’yi kıpırdatamadılar.

KOMPLO KOKAN İKİ OLAY...


  1. Bu arada iki ayrı kentte, son derece komplo kokan iki olay yaşandı. İki öğrenci türbanlı sınıfa girmeye çalıştı. Hem kendileri, hem de babaları çok iyi hazırlanmış ve aynı cümlelerin kullanıldığı konuşmalarla TV’lerin karşısına çıktı. Sanki hepimize “Bak gördün mü, üniversiteleri serbest bırak, arkasından ilkokullar da gelecek” diyenleri haklı çıkaracak bir manzaraydı. Doğrusu türban aleyhtarlarının hazırladıkları bir tahrik havası vardı.

AKP TÜRBANI KAPTIRMADI...


  1. Ak Parti ise tutumuyla, türban konusunu muhalefetle paylaşmak istemediğini, bunca yıl uğraştıktan sonra, türbanın serbest kalması prestijini, ne MHP ne de CHP ile paylaşmak istemediğini gösterdi. Zira unutmamak gerekir ki, türban AKP için özellikle önümüzdeki seçimlerde elinde tutmak istediği en önemli kartlardan biri. Adeta, kendi açısından en önem verdiği konuların başında geliyor. Laik Türkiye'de, türbanı özgürleştirmiş olmak, Erdoğan için Kürt sorununu çözmek kadar önemli. Bu bayrağı muhalefetle paylaşmak söz konusu olamazdı. Nitekim Erdoğan, türban bayrağını kaptırmadı.

KAMUSAL ALANA DA GÖZ KIRPTI...


  1. Ak Parti’nin üzerinde durduğu diğer bir nokta, seçim öncesinde, türbanın kamusal alanlarda ve diğer eğitim müesseselerinde (ilk ve orta öğretim) yasaklanması konusunda şimdiden kendini bağlamamak istemediği anlaşıldı. Seçim sonrasında, koşullara göre karar verme olanağını elinde tutmak istedi ve bunu da elde etti.

YÖK, ARKA KAPIYI AÇTI...


  1. Siyasiler başörtüsü-türban pazarlığı yaparlarken, birden bire YÖK ortaya atıldı ve sınavlardaki türban yasağını da kaldırdı. Böylece, üniversitelerde türbanlıların sınıflardan çıkarılmaması kararından sonra, şimdi de üniversite girişleri türbana açıldı.

İKTİDAR -YARGI KRİZİ TERS TEPTİ...


  1. Tam bu itiş kakış arasında, Yargıtay Başsavcısı beklenmedik ve gereksiz bir çıkış yaptı. Siyasetin tepesinden bakan bir yaklaşımla “Türban yasaktır ve sizler bunu serbest bırakamazsınız” dedi. Eski dönemleri hatırlatan bir yaklaşımla karşı karşıya kalındı. Ak Parti, bu fırsatı iyi kullandı. Devlet kurumları tarafından mağdur edildikleri teması ön plana çıktı. Dikkat ettim, Finlandiya’daki Başbakan dahi beklenmeden hemen sert bir tepki gösterildi. Yargının bu garip çıkışı anında susturuldu.

SONUÇ: TÜRBAN YASAĞI DELİK

DEŞİK OLDU, ANCAK BİTMEDİ...

 

Bütün bu yaşananlardan şu sonucu çıkarabiliriz:

Türban yasağı artık delik deşik olmuştur.

1'inci siper sayılan, üniversitelerdeki yasak fiilen kalkmıştır.

Şimdi 2'nci ve 3'üncü siper savaşları yaşanacaktır.

Ancak, yasalar ve anayasa değişmedikçe de bu savaşlar bitmeyecek ve çok burunlar kanayacak, daha uzun yıllar gerilim yaşanacaktır. Eğer muhalefet ve laik devlet kurumları, türban konusundaki bağnazlıklarını yıllar öncesinde bırakıp daha gerçekçi bir tutum almış olsalardı, bugün bu gariplikler yaşanmaz ve hiç değilse savaşın tümüyle kaybedilmesi tehlikesi doğmazdı.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…