Mehmet Ali Birand
 
Bakışlar hızla Türkiye'ye dönüyor...
 
 


Bakışlar hızla Türkiye'ye dönüyor...


Fas'ın Marakeş şehrinde toplanan İFRİ konferansı hemen her açıdan gözlerin açılmasına yardımcı oldu. Yepyeni bir dünya düzeni kuruluyor ve yeni dünyada Türkiye yerini arıyor. Birgün de gerçek yerini bulacak. Konferansa katılanlarla sürekli Türkiye'yi konuştum. Başbakan ve Davutoğlu “eksen kayıyor” diyenlere kızacaklarına, asıl onların kaydığını anlatabilseler daha iyi ederler.

Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün (İFRİ) Fas'ın Marakeş kentinde düzenlediği üç günlük büyük konferans, hangi açıdan bakılırsa, dünyadaki büyük değişimi gösterdi.
 
Artık eski düzen yok.
 
Amerika ve Avrupa'nın hepimize tepeden bakan, “fazla kafanızı yormayın, biz ne dersek onu yapın” diyerek dünyayı yönettikleri dönemler artık geride kaldı.
 
Yeni bir düzen aranıyor.
 
Yeni bir yönetim şeklinin peşinde koşuluyor.
 
Hemen her konuda, dengeler değişiyor.
 
Artık, eski sömürgeler-koloniler, kendi kurallarını koymaya çabalıyorlar. Zenginler ile fakirler adeta yer değiştiriyorlar. Kimin daha güçlü olduğu, geleceğin gerçek süper güçleri tartışılıyor.

TÜRKİYE DE, KENDİ YERİNİ ARIYOR...
 
Yeni bir dünya düzeni kuruluyor ve Türkiye'de, bu yeni düzende kendi yerini arıyor.
 
Benim yönettiğim panelde, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Fu Wing, Kemal Derviş, Hindistan'ın eski Ankara Büyükelçisi ve Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Kanwal Sibal, Başkan Clinton'un Hazine Müsteşarı Stuart Eizenstat ve Rus Fyodor Lukyanov konuştu.
 
Kemal Derviş, Türkiye'yi anlatırken son derece önemli bir noktaya değindi ve eksen kaymasından şikayet edenlerin yanlışlığına dikkat çekti.
 
Konferans boyunca konuştuğum uluslararası uzmanların hemen hemen tamamından aynı sözleri duydum: “Türkiye, İslam dünyasına yakınlaşabilmek için, müslümanlığını eskiye oranla daha fazla ön plana çıkarıyor. Bunu anlıyoruz, ancak sorulan soru, bu yaklaşımın duracağı nokta ile ilgili. Malezya modeline dikkat ederseniz, ne demek istediğimizi anlarsınız...”
 
Ben konuşmalarımda, Erdoğan'ın Türkiye'yi bir İslam Cumhuriyetine dönüştürme gibi bir niyetini göremediğimi anlattım, ancak din unsurunun nereye kadar gidebileceği konusunda hiçbir tahminde bulunamadım.
 
Kimse de böyle bir tahminde bulunamaz.
 
Türkiye, bölgesinde “Yükselen bir güç” olarak görülüyor. Artık eski Türkiye yok. İlgiyle ve önem verilerek izleniyor. Ancak, nereye gittiği ve ne yapmak istediği anlaşılamıyor.

TÜRKİYE ARTIK KENDİNİ DAHA İYİ ANLATMALI...
 
Konferans koridorlarında konuşulanlara baktım, başka ülkelerdeki tartışmaları izledim  ve uluslararası medyada yazılıp çizilenleri okudum. Türkiye'nin yeni yaklaşımı konusunda kendini anlatmak gibi önemli bir sorunu bulunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
 
Eksen mi kayıyor?
 
Kayıyorsa, bu ne anlama geliyor?
 
Eksen kayması yoksa, politik yaklaşımlardaki farklılıklar nereden kaynaklanıyor?
 
Bunlara yanıt verme zamanı geldi de geçiyor bile.
 
Başbakan ve Dışişleri Bakanı, eksen kayması konusunda çok duyarlılar. Konu açıldığında sinirleniyorlar. Onların yerinde olsam, İFRİ'nin Başkanı Thierry de Monbrial ile Kemal Derviş'ten, uluslararası kamuoyunu yönlendiren önemli siyasi ve medya devlerini bir araya getirecek büyük bir konferans organize etmelerini rica ederim. Zira her ikisinin güçleri bir araya getirilebilirse, çok etkili bir çalışma gerçekleştirilebilir.
  
Ak Parti iktidarı, kızacağına, ne yapmaya çalıştığını anlatabilse, çok daha iyi olur.

ÖZCAN'A MESAJ:  DOMATES'İN GENLERİ BOZULAMAZMIŞ!
 
Konferansın bir bölümü gıda sağlığı ve gıda güvenliğine ayrılmıştı.
 
Uluslararası alanda bu konudaki uzmanlar bir araya gelmişlerdi. Bir bölümü bio kimya alanında, diğer bir bölümü de gıda konusunda tanınmış isimlerdi. İlgilenen olursa, birkaç isim de verebilirim: Philippe Chalmin (Paris Dauphine Üniversitesi), William Reilly (Climate Works Vakfı Başkanı), Christian Brechot (Merieux Enstitüsü Bilimsel Araştırmalar bölüm Başkan Yardımcısı), Chris Viehbacher (Sanofi Aventis Başkanı )
 
Bu konuyu neden açtığımı da anlatayım.
 
YÖK Başkanı Prof. Özcan, bir konuşmasında, birilerinin başka ülkelere ihraç ettikleri domatesin genleriyle oynayarak istedikleri ülkeye ölümcül hastalık salgını yaratabileceklerini söylemişti. İsim vermeden Amerika ve İsrail'i işaret etmişti.
Bende bir yazımda, Özcan hocanın iddiasını değil de, böyle bir komplo teorisine değer vermesini eleştirmiştim. Ancak, bu işin olabilirliği konusunda da kafamda bir soru işareti doğmuştu doğrusu. Hoca benim de kafamı karıştırmıştı.
 
Konferansta bunca uzmanı bir arada bulunca her birine teker teker sordum:
 
“ ...Domates genleriyle oynanıp, ölümcül salgın yaratılabilir mi?”
 
Sorduğuma pişman oldum diyebilirim.
 
Genelde gülücüklerle karşılandım ve hemen ikinci soru da “Hangi ülkedensiniz?” oldu. Türk  olduğumu söyleyince de “Bu komplo teorisi sizin ülkeye de geldi mi?” yanıtı aldım.
 
Meğer bu söylenti bir süredir etrafta dolaşıyormuş. Ancak nereden çıkığı, kimin çıkardığı bilinemiyormuş. İşin garip yanı, böyle bir gen oynamasının imkansızlığı da bilinirmiş.
 
“ ...Bu konuda hemen hemen her gıda ürünü için aynı söylenti çıkarılıyor. Ancak bunun nasıl yapılacağı bilinmiyor. Lütfen böyle şeylere inanmayın..” diyen uzmanın mesajını YÖK Başkanına iletmeyi bir borç (!) bildi. Bu şekilde, aynı komplo teorisini başka yerlerde tekrar etmez de, başka kafaların karışmasına yol açmaz, diye düşündüm...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.

 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…