Mehmet Ali Birand
 
BAŞBAKAN YORGUN ANCAK ÖZGÜVEN DOLUYDU
 
 

BAŞBAKAN YORGUN

ANCAK ÖZGÜVEN DOLUYDU


Yarın Bayram başlıyor. Şimdiden tüm okurlarımı kutlar, sağlıklı nice bayramları birlikte geçirme dileklerimi sunmak isterim.

İşin protokol yanını bitirdikten sonra, sizlere bugün Başbakan’ın iftar yemeğinin perde arkasından söz etmek istiyorum. Haftasonu ve Bayram bir araya gelince, 4 günlük uzun tatil çıktı. Kimse ciddi konularla ilgilenmek istemez.

Başbakan ile uzun süredir karşılaşmamıştım.

Bilinçli olarak araya mesafe koyduğunu biliyordum. İftara davet gelince, gitmemezlik edemezdim. Ancak biraz çekimserdim. Başbakan’ın günü hiç belli olmaz. Eğer size kızdıysa gün olur yüzünüze bakmaz ve görmezden gelebilir.


BAŞBAKAN DOĞAN GRUBU

İLE NELER KONUŞTU…

Zaten herkesin merakı da buydu. Doğan Grubunun Genel Yayın Yönetmenlerine nasıl davranacağı gözleniyordu.


Beklenen olmadı ve Başbakan, Ertuğrul Özkök başta olmak üzere, herkese çok sıcak davrandı. Hal hatır sordu ve yeni bir ilişki düzeni kurmak istediğinin (veya bana öyle geldi) işaretlerini verdi. Örneğin Özkök’e takıldı. Hepimiz, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeninin hac yazılarını söz konusu yapacağını bekledik. Ancak Başbakan, maç esprilerini tercih etti.


Bu arada beni hayret ettiren, Doğan grubunun dışındaki Genel Yayın Yönetmenlerinden hiç birinin ceza konusuyla ilgili bir soru sormamalarıydı. Sanki böyle bir şey yokmuş gibi davranıldı. Ancak genel havayı yansıtmam gerekirse, iktidar ile Doğan gurubu arasındaki ilişkilerde sanki bir yumuşama sürecine girilmiş gibi bir ortam var. Başbakan’ın vücut dilinden tutun da, Ankara’dan gelen mesajlar sanki bir orta yol aranıyormuş izlenimi yaratıyor. Ancak burası Türkiye, rüzgarın ne zaman nerede değişeceğini kimse bilmez.

ÜÇ ÇOCUK VE TEĞET ’TEN

VAZ GEÇMİYOR..


Galiba hem oruç, hem de yoğun iş temposu nedeniyle yüzü yorgun görünüyordu. Buna karşılık, Kürt açılımından söz ederken birden bire özgüveni artıyor, ses tonu dinçleşiyor ve heyecanlanıyor.


Artık yola çıktık, geriye dönemem” sözünü sık sık tekrarladı. Genel yaklaşımı, Turgut Özal’ın açılımlarına benziyordu. Ne yapmak istediğini, nereye gitmeyi planladığını bilen ve kararlı bir görüntü verdi.

41 Genel Yayın Yönetmeni arasında kimi tanıdık, ancak bir bölümü yeni, isimlerle birlikteydik. Genelde bu tip toplantılarda show yapanlar vardır. Bu defa kimse show yapmadı. Sorular netti ve net yanıtlar alındı.


Başbakan özellikle bu Kürt açılımında destek istediğini saklamadı. Sohbet havasındaydı. Espri yaptı ve sürekli şekilde “Gelin bu işi birlikte yürütelim” çağrısında bulundu. Kendine müttefik aradığı besbelli. Hatta bu çerçevede, CHP’nin peşini bırakmamakta da kararlı. MHP’nin Bahçeli’sinden ümidi kesmiş, ancak CHP’nin Baykal’ı ile görüşmekte ısrarlı.


İşin en haber yönünü, İsmet Berkan sordu ve aldığımız yanıt, manşetlere çıktı. Başbakanın eski inadının sürdüğünü de gördüm. Hala ısrarla, krizin teğet geçtiğini ve her ailenin üç çocuk sahibi olması gerektiğini söylüyor.


Benim en çok dikkatimi çeken nokta, bütün gece bir tek Avrupa Birliği sorusunun sorulmamasıydı. Oysa bundan kısa bir süre öncesine kadar, bu tip toplantılarda AB’den başka bir şey konuşulmazdı.


Neresinden bakarsak bakalım, bu yöndeki rüzgarlarda değişiyor.


MÖNÜYÜ KİM YAPTI

BİLEMEM ANCAK GÜZELDİ


Ne yedik, ne içtik ?


İftar başlangıcında dua okunmadı.


Başbakan teker teker herkesin elini sıktı ve yerine oturdu.


Kulağına saatin geldiğini fısıldadılar. “Afiyet olsun”deyip suyla orucunu açtı.


Geleneksel hurma-peynir-pastırma-zeytin tabağının ardından önce Taba adlı bir çorba geldi. İlk defa karşılaştım, ancak çok farklı ve lezzetliydi.


Ardından zeytinyağlı fasulye, hemen yanında su böreği geldi.


Beğendili et ve tatlı…


Genelde su ve kola içildi…


Doğrusunu söylemek gerekirse, Başbakan çorbadan hemen sonra konuşmaya başlayınca, ister istemez yemek ikinci dereceye düştü. Yine de zengin ve lezzetli bir mönüydü. Dışardan alınmamış, Başbakanlığa bağlı ekip tarafından hazırlanmış.














Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…