Mehmet Ali Birand
 
ERMENİ DİASPORASI, YİNE GÜNAH İŞLİYOR…
 
 

 ERMENİ DİASPORASI, YİNE

GÜNAH İŞLİYOR…


Yarın Cenevre’de son derece önemli bir imza töreni var.

Ermenistan ve Türk Dışişleri Bakanları, ilişkileri yeniden düzenlemek üzere bir protokolün altına imza atacaklar. Bu protokol, karşılıklı ortak bir anlayışı, barışçı yaklaşımı, soykırım iddialarıyla ilgili yeni bir araştırma yönteminden, iki ülke arasındaki sınırın açılmasına kadar uzanacak bir süreci içeriyor.


Neresinden bakılırsa bakılsın, Türk-Ermeni ilişkilerinde yepyeni ve barışçı bir döneme girilmesini öngören bir yol haritası ortaya çıkacak. İmzalandıktan sonra, TBMM’den onaylanması gereken bu belgenin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ sorunu çözülmeden veya yeterli ilerleme sağlanmadan, yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Ancak herşeye rağmen, bu adımın atılmış olması dahi son derece önemli. Zira, bu şekilde Türkiye’nin üstündeki büyük Soykırım baskısı azalacak. Başta ABD olmak üzere, Ermenilerin Soykırım kararı alınması için gereken adımların atılması ısrarı da, dayanılabilir noktaya gerileyecek.


Böylesine önemli bir adımın işaret fişeği veya ilişkilerin yumuşama sürecine girdiğinin en önemli simgesi de, önümüzdeki hafta Çarşamba günü Bursa’da oynanacak Türkiye- Ermenistan Milli maçına, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın gelmesi ve Gül ile birlikte izlemesi olacaktı.


Bu jest, yepyeni bir başlangıcın sinyali olacaktı.


ERİVAN İSTİYOR,

DİASPORA DİRENİYOR.


İşte Ermeni Diasporasını ayaklandıran olasılık da bu.

Sarkisyan’ın Türkiye’ye gitmesi ve bu protokolün işlemesi Diaspora’nın genel politikasına uymuyor. Türkiye üzerindeki yaptırım gücünü kaybetmekten korkuyor.


Ermenistan hükümeti bu protokolün imzalanmasını istiyor, ancak Ermenistan dışında yaşayan Ermeniler (Diaspora) direniyorlar.


Diaspora son derece güçlü. Tek varlık nedeni de, Türkiye’ye duydukları düşmanlık.


Büyük bölümü, ailesinin bir veya birkaç üyesini 1915-16 döneminde kaybetmiş, bu olayları unutmamış, unutturulmamış, Türkiye’ye karşı kin ve nefretle büyümüş bir kesimden söz ediyoruz. Kendilerini haklı görmekte ve Türkiye’ye 100 yıla yakın bir süre önceki olayları ödetmeyi istemekteler.


Diaspora mensupları, ağırlıklı şekilde Fransa ve Amerika olmak üzere, yabancı ülkelerde yaşamış, zenginleşmiş ve bulundukları ülkelerdeki siyasi yaşamda etkin yerlere gelmişlerdir. Yıllar boyunca büyük bir çalışma ve çok sıkı bir koordinasyonla , Erivan’ın dahi sözünü geçiremediği bir güç konumuna girmişlerdir.


DÜN ASALA’YI BESLEDİ, BUGÜN

YENİ AÇILIMI ENGELLEMEK İSTİYOR.


Diaspora’nın bundan önceki en kanlı girişimi, ASALA terör örgütüne parasal destek sağlamak ve bunların 37 Türk diplomatını öldürtmeleriydi.


Sorduğunuzda hiç ilgileri olmadığını söyleyeceklerdir, ancak Asala’nın Diaspora’dan gelen paralarla nasıl başladığı ve Paris Orly olayından sonra, aynı Diaspora’ nın Washington ve Paris‘in baskıları sonucu para musluğunu kapatıp, terör örgütünün kepenklerini indirmesiyle durdurduğunu, hemen herkes bilir.


Diaspora, ASALA’ya cinayet işletip, Türk kamuoyundaki “Ermeniler düşmanımızdır” kavramını ilk defa kafalara sokmuş, Türkiye’ye ders vermek için yola çıkmış, ancak iki toplum arasındaki nifak tohumlarını yaygınlaştırmıştır.


Aynı Diaspora bugün de, yeni bir hataya imza atıyor.


Ermenistan ile Türkiye arasındaki yumuşamayı engelliyerek belki kendi gücünün erozyona uğramasını sağlayabilecek , ancak uzun vade de daha büyük günaha girecek.


Cumhurbabaşkanı Gül’ün Ermeni Diaspora’sına çağırısı bu açıdan yerindedir.


Sarkisyan’ın Türkiye’ye gelmesi, son derece önemlidir.


Türk kamuoyunda ilk defa yumuşama işaretlerinin başladığı, Ermenistan ile birlikte yaşamanın doğru bir adım olduğu fikri yaygınlaştığı sırada, Diaspora’nın bu çabası ilerde ASALA operasyonu gibi ters tepecektir.




Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…