Mehmet Ali Birand
 
PKK’YI TASFİYE PLANI GERÇEK Mİ?
 
 

PKK’YI TASFİYE

PLANI GERÇEK Mİ?


Bildim bileli havalarda PKK’yı tasfiye planları uçuşur. Kimi Avrupadan, kimi Amerika’dan veya Kürtlerin kendilerinden kaynaklanır ve ilgili başkentlerin koridorlarında dolaştıktan sonra kaybolup gitmişlerdir.


Bu defa da tasfiye planından söz ediliyor. Ancak bu defaki çok ciddi.


Önce TARAF gazetesinde Yasemin Çongar yazdı. Sonra Cumhuriyet’te Mehmet Faraç’tan okuduk.


Buna göre, Türkiye bazı adımlar atacak, bir af açıklanacak ve PKK yönetim kadrosunun bazı Avrupa ülkelerine gitmesine izin verecek. Karşılığında da PKK silah bırakacak.


Belki hatırlayacaksınız, bir süre önce Amerika ile bazı Avrupa ülkelerinin yine buna benzer bir planları vardı. Hatta, hangi PKK yöneticisinin hangi ülkeye gideceği dahi bilinirdi. Ancak bir türlü uygulanamadı.


Şimdi de buna benzer bir başka çalışma yapılıyor.


Aslına bakılacak olursa, yeni planın eskisine oranda daha fazla bir uygulanabilme şansı var. Ancak bu defa roller farklı. Hem Kürtlerin bir kesimi, hem de Türkiye bu çözüme daha yakınlar. Yine de karşı çıkanlar var tabii.


Türkiye cephesinden başlayalım...


Ankara’da, PKK teröründen silahla kurtulmanın güçlüğü artık net şekilde kabul ediliyor. PKK’nın terörle bir yere varamayacağı biliniyor. Özellikle askerler, ellerindeki istatistiklere dayanarak PKK faaliyetlerinin etrafı yakıp yıkmaktan, insanları öldürmekten, yani toplumu germekten başka bir işe yaramadığını belirtiyorlar ve 1995 dönemlerine oranla PKK’nın inisiyatifi kaybettiğini belirtiyorlar. Buna rağmen, Ankara çözüm arıyor. Güneydoğu’dan terörün kalkması, hiç değilse “birlikte yaşanabilir” bir noktaya indirilmesi çıkış yolları arıyor. Ancak, çıkış yolu bulacağım diye, büyük ödünler verme niyeti de yok.


Özetlemek gerekirse, hem siyasiler hem de askerler eskiye oranla daha istekliler. Bunun yanısıra, kamuoyu da yine eskiye oranla daha hazır.


Türkiye açısından en sıkıntılı bölüm, “atılacak adımların” ne olacağıdır. Anayasada DTP’nin istediği gibi değişiklik veya federasyon kokan formüller üzerinde duruluyorsa, boş yere zaman harcanmış olur. Hiçbir siyasi iktidar böyle bir adım atamaz.


Tabii bir de, PKK’nın ne yapacağı önemli. Silah bırakmasının güvencesi ne olacak? PKK adını silip, yerine bir başka isimle teröre devam edilirse kim ne yapacak?


Anlayacağınız, işin Kürt cephesi çok daha önemli...


PKK, SİLAHLA BİR YERE

VARAMAYACAĞINI GÖRÜYOR

PKK etrafında dönen tasfiye planlarının farkında.

Daha da önemlisi, PKK giderek sıkışıyor. Yapılan açıklamaları izleyin, telsiz konuşmalarındaki tartışmaları dinleyin ve iç mücadeleye bakın, hemen anlıyorsunuz. Örgüt, silahla bir yere varamayacağını biliyor. Bildiği kadarıyla, bu gerçeği her geçen gün daha da iyi hissediyorlar. Kan döktükçe geçici bir moral buluyorlar, ancak o kadar. Bunun ötesine gidemiyorlar.

TSK karşısında hiçbir başarıları yok. Olmasına da imkan yok. Uzaktan kumandayla insan öldürmek kimseye birşey kazandırmıyor. Ne bir siyasi ödün, ne de siyasi bir avantaj sağlayabilmiş değiller.

Eski dönemlerdeki eylem sayısı ve aldıkları sonuçlara bakılacak olursa, bugünkü durumun nasıl cılızlaştığı görülür.

Başarabildikleri tek şey, silahla tasfiye edilememeleri. Bunu da, Kuzey Irak’taki Kandil dağları sayesinde gerçekleştirebiliyorlar. Oysa bakın oralara da kar yağmaya başladı. Barzani yönetimiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelme işaretleri vermesi, sinirleri bozuyor. Bu durum giderek daha da yaygınlaşacaktır. PKK birgün Kuzey Irak’ta elini kolunu sallıyarak dolaşamayacağının da farkında.

İşte bu açılardan baktığımızda, PKK yöneticilerinin hiç değilse önemli bir bölümünün Türkiye ile bir anlaşmaya varıp silah bırakma, yani örgütü tasfiye etmek istemeleri doğaldır. Onların tek amacı, kendilerini kurtarmak ve bir başka ülkeye sığınma imkanını bulmaktır.

Ancak unutmamak gerekir ki, böyle bir durumda PKK’nın içinden bir başka gurup da tam tersine, gerekiyorsa isim değiştirip yola devam edecektir. Teslim olmayacaklar ve terörle beslenmeyi sürdürmeyi deneyeceklerdir.

Ben başarılı olabileceklerini sanmıyorum.

Ankara- Erbil ve Washington arasında sağlanacak bir anlaşma PKK’yı bitireceği gibi, onun yerine kurulacak başka gurupların da cılız kalmalarıyla sonuçlanacaktır. Yani pek etkili olamazlar.

Gördüğünüz gibi, PKK’nın tasfiyesiyle sonuçlanacağı söylenen bu anlaşmanın gerçekleşmesi hem güç, hem de kolay görünüyor. Hem cazip, hem de korkutucu.

Eğer anlaşma gerçekleşirse çok sevineceğim.

Ancak çokta ümitli olduğumu söyleyemem.




Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…