Mehmet Ali Birand
 
KİMSE ÇÖZÜM İÇİN ACELE ETMİYOR...
 
 

KİMSE ÇÖZÜM İÇİN

ACELE ETMİYOR...

 

Artık boş yere kendimizi aldatmayalım.

 

Kıbrıs’ta kimseler çözüm için yanıp yakılmıyor.  Hiç kimse acele etmek niyetinde değil. Bugünün koşulları  herkesi tatmin ediyor. Taraflar tribünlere oynuyorlar ve karşılıklı gol atmaya  çalışıyorlar. Bu durum sadece Rumlara  veya Türklere özgü değil. Herkesin kendine göre bir hesabı var.

 

RUM YÖNETİMİ: Söylüyorlar, ancak pek niyetli görünmüyorlar. Türkiye-AB müzakereleri sırasında ufak tefek yeni ödünler alabileceklerini ve ilerde, ortam düzeldiğinde tekrar bir çözüm arayışına girecekleri izlenimini veriyorlar. Hükümet üzerinde önemli bir baskı da yok. Genç kuşaklar ilgisiz ve Türklerle bir arada yaşamaya niyetli değiller. Çözüm için tek beklenti göçmenlerden kaynaklanıyor, onların sesleri de cılız kalıyor. Rumlar, Annan planından kurtulmuş olmanın keyfini sürdürüyorlar ve tekrar rahatlarını bozmak istemiyorlar.

 

TÜRK YÖNETİMİ: Sınırların açılmasıyla, Güneyde çalışan sayısının günde 10 bine çıkması, Güneyden gelen Rumlar ve diğer turistlerin harcadıkları para, inşaat furyasıyla bir araya gelince, KKTC toplumunda göreceli bir rahatlama başlamış. Geçen yıllardaki gerilim yok. Gençler olsun,  ticaret erbabı olsun, belki beklentilerini tam olarak karşılayamamışlar, ancak eskisi gibi  geleceklerinden ümitsiz veya karamsar değiller. Daha bir memnun görünüyorlar. Rumlara oranla, çözüm bulunması konusunda daha istekliler. Buna rağmen fazla bir aceleleri de yok. KKTC hükümeti de “çözüm olarsa ne ala, fakat kendimizi de hırpalamayız” havasında.

 

YUNANİSTAN: Atina, artık Kıbrıs’tan kopmuş. Yunanlılar Kıbrıs’ı AB üyesi yaptıktan sonra “benim işim bitti” yaklaşımındalar. Topu Kıbrıs Rumlarına atmışlar ve aradan çekilmişler.

 

TÜRKİYE : Rumlar iyi uzatmak isteyeceklerse, bu durum Ankara’yı temelde hiç rahatsız etmiyor. Zira böyle bir yaklaşım uzun vadede Türkiye’nin lehine işleyecek ve iki toplumun daha da ayrılması perçinleşecektir.

 

İNGİLTERE: Kıbrıs kartının ellerinde durmasından memnunlar. Onların da hiç acelesi yok.

 

Özetle,  Anan palanı tartışmalar herkesi fazlasıyla yormuş. Taraflar, bir süre daha, ciddi bir çözüm çorbasına girmeye niyetli görünmüyorlar. Bana sorarsanız, bu durumdan en çok Rumlar rahatsızlık duymalılar.  Çözümü zamana yaymak, uzun vadede orları yıpratacaktır. Fakat şu sıralarda kimse uzun vadeli düşünmek istemiyor.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…