Mehmet Ali Birand
 
YENİ BİR SÜRECE GİRDİK...
 
 

YENİ BİR SÜRECE GİRDİK...

 

 

Nihayet beklenilen adım atıldı.

 

Yargıtay, laikliği savunanları yerden yere vuran bir yazarın mahkumiyetini bozdu.

Özetlemek gerekirse, bir kişinin düşüncesinden dolayı mahkum edilemeyeceğine karar verdi. Bu şekilde, Avrupa Birliğinin Kopenhag kriterlerinin en önemlisini uygulamaya soktu. Bu karar neresinden bakılırsa bakılsın bir devrim niteliğindedir.

 

13 oya karşı 14 oyla alınması ve basına yapılan açıklamalarda kullanılan gerekçeler bazı çevreleri epey rahatsız etti. Bu şekilde, laiklik karşıtı hareketlerin kontroldan çıkacağı ve istedikleri gibi propaganda yapabilecekleri ileri sürülüyor.

 

Ben inanmıyorum. Tam aksine, laikliğin bugünkü dünya koşullarında silinip atılamayacak bir noktaya geldiğine inanıyorum. Türkiye’de hiçbir gücün bu sistemi değiştiremeyeceğine güvenim artık iyice arttı. Hele Avrupa Birliği sürecine girmiş olan bir Türkiye’de, laikliği korumak için “yasaklara gerek kalmadığı” ortadadır.

Yasaklar kalktıktan sonra bunu delmeye çalışanlar olacaktır. Ağıza gelmedik sözler sarfedeceklerdir. Ne isterlerse desinler. Bu görüşlerin karşısında da bizler varız. Laikliği savunan güçleri devirip geçebilmeleri imkansızdır. Hele buna bir de, Avrupa Birliğinin caydırıcı gücünü eklediğimiz zaman, zaten azınlıktaki Şeriat yanlılarının nesamesi dahi okunmaz.

 

Ancak bu noktadan itibaren bizlere büyük görevler düşecektir.

 

Laikliğin sadece ceza ve yasak korkusuyla korunamayacağını iyice anlamamız ve toplum olarak fikri çabalarımızı arttırmamız gerekecektir. Şimdiye kadar laikliği hep asker süngüsü korkusuyla korumaya çalıştık.

Artık bu yaklaşım bitti. Bundan sonrası bizlerin sorumluluğunda. Laik sistemin ne denli önem kazandığını, laikliğin dinsizlik olmadığını toplumumuza daha iyi anlatmamız, eğitim sistemimizi buna göre düzenlememiz kaçınılmazdır.

Artık barış zamanıdır. En ufak bir adımı dahi “laiklik elden gidiyor” diye yorumlamak, hemen sokaklara dökülmek, hemen askeri göreve çağırmak yerine, fikirlere fikirle yanıt vererek mücadele etmeliyiz.

Emin olun, yasaklar ve insanları hapishanelere atma döneminin kapanmasıyla birlikte, laiklik aleyhtarı söylemlerin ilginçliği veya çekiciliği de ortadan kalkacaktır.

 

Bu kararla Türkiyede yepyeni bir anlayış, yepyeni bir yaklaşım ve yepyeni bir dönemin kapısı açılmıştır. Bu kapıdan geçmemiz ve hiçbir yol kazasına uğramadan, bize yakışan bir barış ortamına kavuşmalıyız.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…