Mehmet Ali Birand
 
“YA BİZİMLE OLUN VEYA KARŞI ÇIKIN”
 
 

“YA BİZİMLE OLUN

VEYA KARŞI ÇIKIN”

 

WASHİNGTON

 

Beyaz Saray, Milli Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı rahatsız. AKP hükümetinin zigzaglarından ve politikalarında görülen “vıdılamalardan” son derece şikayetçiler. Bu duruma bakıp, Türk-Amerikan ilişkilerinin derin bir krizin içinde bulunduğu sonucuna varılmasın. Kriz yok, ancak biran önce tedavi edilmezse, ilerde krize gidilme tehlikesi var.

 

Oysa Beyaz Saray için Türkiye’nin önemi değişmiş değil. İkinci döneminin ilk altı ayını yaşayan Bush yönetiminin Türkiye ile işbirliği yapmak istediği alanlar azalmıyor, aksine çoğalıyor: Orta Doğu; Irak-İran-Suriye ile ilişkiler; Avrupa Birliğinin genişleme süreci; Afganistan-Orta Asya Cumhuriyetleri; Batı Balkanlar; Kafkaslar...

 

Washington, böylesine önemli bir sürece girilmişken, Türkiye ile ilişkilerin üstüne düşen bulutların dağıtılmasını istiyor. Kamuoylarındaki algılamaların değişmesini ve bu ilişkilerin perspektifinin yerine oturtulmasını arzuluyor.

 

Özetlemem gerekirse, ilişkilere ince ayar getirilip, yanlış anlamalara son verilmesi üstünde duruluyor.

 

Washington’da resmi politikaları yakından izleyen, dosyaları bilenler için Türkiye’nin genel yaklaşımlarında büyük bir sorun yok. ABD ile paralel politikalar izleniyor. Ancak, bir de dosyaların için bilmeyen, dışardan bakıp, çeşitli açıklamalar  ve basın haberleriyle bilgi sahibi olanlar var ki, bu grup için durum hiçte iç açıcı değil...

 

İşte önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak Erdoğan-Bush görüşmesi ağırlıklı olarak bu ikinci gruba yönelik olacak. Bu görüşmede, iki ülkeyi yönetenlerin siyasi vizyonları tartışılacak. Türkiye, ABD’nin etkili bir ortağı olup olmadığını gösterecek. ABD’de de, AKP hükümetinin, Bush yönetiminin  politikalarına ne oranda ayak uyduracağını tartacak.

 

“DIŞ GÖRÜNTÜNÜZE

DİKKAT EDİN...”

 

Washington’da, tek bir görüş yok.

 

Neyi duymak istiyorsanız, onu söyleyecek birini bulabiliyorsunuz. Ancak, burada Türkiye’nin dış görüntüsü iyi değil. Bunun  nedeni de, Ankara’nın  (Cumhurbaşkanı ve Başbakan dahil) sık sık çam devirmesi, çok konuşup gereksiz hatalar yapılması, Amerikalıların tüylerini diken diken edecek sözler sarfedip, tutumlar alınması...

 

Elikatmış’ın, Felluce’de soykırım yapıldığını söylemesi... Sezer’in Suriye’ye resmi gezisi... İran  konusunda Türk tarafının yeterince açık destek vermemesi... Başbakan’ın İsrail’in devlet terörü yaptığını söylemesi... Edelman’a randevu verilmemesi... vs...vs.

 

Başta Irak olmak üzere, sürekli vıdılıyorsunuz. Sürekli şekilde Amerika’ya küçük küçük sokuşturuyorsunuz. Başbakan-Gül ikilisi de, çoğu zaman seyirci kalıyorlar. Bizden tepki gelince, bu defa Erdoğan-Gül çıkıp, Türk-ABD ilişkileri hakkında son derece olumlu açıklamalar yapıyorlar. Ancak o zaman da inandırıcı olamıyorlar” diyen bir Amerikalı yetkili, kelimelerini hiç yuvarlamadı ve Erdoğan’dan neyin beklendiğini şu şekilde anlattı:

 

Seçiminizi sadece kapalı kapılar ardında değil açıkça kamuoyu önünde de gösterin. Bizimle birlikte misiniz, yoksa Amerikan politikalarıyla itişmeyi sürdürecek misiniz?”

 

Anlayacağınız, Washington, Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Sarayın içinde söyleyeceklerini dinleyecek ve dışarı çıktığında da bunları  tekrarlamasını bekleyecek. Uzun vadede de, kendi partisindeki Amerikan aleyhtarı başkaldırıları önlemesini bekleyecek.

 

Tam bir ince ayar olacak.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…