Mehmet Ali Birand
 
Buna sürünmek denir
 
 
Başbakan ayakta kalabildiği sürece, koalisyon yürüyecek. Yatağa düşünce kuşkular artacak. Liderler ne derlerse desinler bu hükümetin süresi hala belli değil.

Açıklama kimseye inandırıcı gelmedi.

Herşey Ecevit'in sağlığına bağlı. Üstelik bu durumun pek parlak olmadığı, Ecevit'in ağır bir yaşlılık geçirdiği biliniyor. Hemen hemen aynı yaşta olmalarına rağmen, Demirel'in dinçliği Ecevit'te yok. Hergün yeni sorunla karşılaşılma olasılığı yüksek.

Dış görüntü, yaşlı bin insanı takviyelerle, zorla ayakta tutarak yaşamını sürdüren bir koalisyon şeklinde…

Hikmet Bila ( Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi), Başbakanı en çok gören ve en yakından izleyen kişidir. Ecevit dahil, hiçbir liderin bugünkü düzeni değiştirmek istemediğini ve 2004'e kadar hükümeti sürdürmeye çalışacaklarını söylüyor.

Ecevit'te başta kalmak istiyor. Kimseye vekalet verme niyetinde değil. Gerekirse yakata kalacak ve önüne getirilen kağıtları imzalayacak.

Bunun türkçesi, bu koalisyonun başarısız bir şekilde hükümet edeceği anlamına gelir. Zaten bir süredir Ecevit karar alan bir Başbakan değildi. Tek işlevi koalisyon ortakları arasında kavga çıkmamasını sağlamak, dengeleri sürdürmek, sorunlu konuları ertelemekti.

Bundan sonra etkinliği daha da azalacak. Bir mucize ile karşılaşmadığımız taktirde, koalisyon gidebildiği yere kadar “sürünerek” gidecek ve nefesi kesildiği yerde seçim kararı alacak.

BELİRSİZLİK, ÇOK PAHALIYA MAL OLACAK

Türkiye'nin ise, şu sıralarda tam aksine, “kararlı, enerjik ve vizyonu” olan bir hükümete ihtiyacı vardı. Şu listeye bakın ve siz karar verin:

- Yeni alınacak ekonomik kararlar ve eski reformların uygulanması
- Kıbrıs'ta çözüm getirecek adımlar
- İdam cezasının iptali, Kürtçe yayın imkanı ve eğitimin önündeki engellerin yok edilmesi
- OHAL'in tümüyle kaldırılması

Bunların herbiri önemli pazarlık ve özellikle Başbakan'ın katkısını gerektiren konular. Üstelik seçim sonrasına kadar da ertelenemeyecek, hemen karar bekleyen sorunlar. Eğer önümüzdeki 7-8 ay içinde Türkiye bu konularda adım atamazsa, ülke'nin geleceği büyük oranda belirsiz bir sürece girecek. Elimize geçmiş tarihi bir fırsat daha kaçırılmış olacak.

MHP, TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ KAPATMAZ

Liderler zirvesinden sızan haberlere bakılacak olursa MHP lideri Bahçeli, idam ve kürtçe konusunda atılması gereken adımlarla ilgili çekimserliğini veya vetosunu sürdürmüş.

Doğrusunu söyleyeyim, bu konuda kimse ile konuşamadım. Kesin bir bilgim yok. Basında çıkan kırık dökük haberler ve söylentilerin ötesine geçemedim. Bu nedenle, MHP'yi de haksız yekilde eleştirmek istemiyorum.

MHP'yi, sırf “Abdullah Öcalan'ı asmak” için iktidara gelmiş bir parti olarak görmüyorum. İdam cezası bütün dünya'da tümüyle kaldırılırken, Türkiye'de tamamen siyasi gerekçeler ve oy hesabıyla devam ettirmek isteyeceğine de inanmıyorum. 

MHP ile belki aynı dünyayı paylaşmıyor, farklı açılardan bakıyor olabiliriz, ancak bu partinin ciddiyetine de güvenen insanlar arasındayım.

MHP, başta Kıbrıs olmak üzere, Kopenhag kriterleri üzerinden siyaset yaparak, oy kazanayım derken, Türkiye'nin geleceğini kapatmaz.

Bahçeli başta olmak üzere, MHP'lilerden beklenen önümüzdeki 7-8 ay süresince Türkiye'ye ve dünya'ya biraz farklı bakmaları, Türkiye'nin 2000'li yıllarda elde edebileceği avantajları iyi hesaplamaları ve ona göre hareket etmeleridir.

Bu kritik dönemden geçerken, kör saplantılar, geçmişten gereksiz dersler çıkarıp, bunların üzerinde ısrar ve gizli oy hesapları yapmak, bu ülkeye büyük zarar veridirir.

MHP'nin böyle bir sorumluluğu almak isteyeceğine de ihtimal vermiyorum.


Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…