Mehmet Ali Birand
 
Derviş, siyasileri de yönlendiriyor
 
 
Kemal Derviş'in reytingi bir ara geriler gibiydi. Oysa şu aralar yeniden bir yükseliş trendine girdi. Orta boy bir parti kadar oyu var ve herkesi peşinde koşturuyor. Ancak, bu Marka'nın geleceği de ekonomik programa bağlı. Eğer başarılı olursa, Marka'da kalıcı olacak.

Kim ne derse desin, Türkiye seçim ortamına girdi.

Koalisyon ortakları reddetse, Başbakan tekrar çalışabilecek duruma gelse, hatta yeni hükümet kurulup, yeni bir Başbakan atansa dahi, Ecevit rahatsızlandığı taktirde sonbahar, en geç 2003 ilkbaharında seçim sandığına başvuracağı izlenimi sürüyor.

Aslında koalisyon ortakları arasında bir sorun yok. Hatta seçimlerin 2004 ilkbaharında yapılması için görüş birliği de var. Ancak bir yandan Başbakanın aksayan sağlık ve kırılgan durumu öte yandan, önümüzdeki bir kaç ayda çözümü gereken ekonomik ve siyasi gündem maddelerine bakıp koalisyonun bu yükü kaldıramayacağı sonucuna varılıyor.

Partilerdeki kıpırdanmalar da hızlandı.

Siyaset sahasına yeni yüzler, genç isimler ve partiler çıkıyor. Eski düzeni sürdürmek isteyenler ile düzeni değiştirmek isteyenler köşe tutmaya başladılar. Önümüzdeki seçimler ortaya bambaşka bir Türkiye çıkaracak.

Siyaset piyasasında, şu sıralarda değeri en yüksek isim ise Kemal Derviş.

Derviş'in popülarite çizgisi geçen Temmuz-Ağustos döneminde belirli bir iniş göstermişti. Hatırlayacaksınız, ekonomik program aksama işaretleri vermiş, Telekom kavgası programa olan inancı azaltmıştı. Derviş'in pırıltısı da, buna paralel şekilde inmiş, hatta bu köşe'de “İsmail Cem'in ön aldığını” yazmıştık.

11 eylül olayı, Kemal Derviş'e de şans getirdi. ABD, kesenin ağzını açtı. Tehlikeye giren ekonomik program kurtuldu. Koalisyon reform yasalarını ciddiye aldı. İnsanlara güven geldi. Yavaş yavaş kıpırdanma ümitleri arttı. Ekonominin daha fazla dibe vuramayacağı izlenimi yaygınlaştı.

Bu gelişmelerle birlikte, Kemal Derviş'in de siyaset borsasındaki kotasyonu da yükseldi ve bu yükseliş hala sürüyor.

EKONOMİ KADAR SİYASETİ DE ETKİLİYOR

Kemal Derviş'in etkinliği gün güçtikçe de artıyor. Sadece ekonomiyi değil, siyaseti de yönlendirecek konuma giriyor. Hele Ecevit'in durumu nedeniyle başsız kalmış bir görüntü veren koalisyona yön gösteriyor.

Geçen ay liderlere yazdığı belirtilen mektup bu açıdan son derece önemli. Buna bir nevi “uyarı” dahi diyebilirsiniz.

Resmen doğrulatamadığım bilgilere göre, üç lidere giden bu mektup “alarm zilleri” çaldırıyor.

Önümüzdeki aylarda, borç yükünü döndürebilmek, yani gidişi tehlikeden uzaklaştırabilmek için, 1.) Tasarrufu arttırmak, yeni kemer sıkacak önlemler almak, 2.)Yeni kaynak yaratmak zorunluğuna dikkat çekiyor. Bazı Bakanlıkların alınan tasarruf önlemlerini yerine getirmekte direndiğini vurguluyor. Liderlere “sorumluluk sırtınızda kalır” diyor.

Bunu başka kimse yapamaz.

Orada kalmıyor ve seçim sözcüğünü ısrarla ortaya atarak, bir de dolaylı mesaj yolluyor. “Alınması gereken önlemleri ya sizler yerine getirin veya seçime gidelim ve yeni gelenler gerçekleştirsinler” diyor.

Lider olmamasına, arkasında bir parti gücü bulunmamasına rağmen, kamuoyunda aldığı destekle, ülkeyi yönlendiriyor. Hatta bu son uyarılarıyla kendinin ne zaman ve ne koşullarda yolunu ayırabileceğinin de işaretini veriyor.

DERVİŞ MARKASI KAPIŞ KAPIŞ…

Kemal Derviş artık tek başına bir Marka.

Doğruları söyleyen, konuşurken açık ve anlaşılır bir dil kullanan, yolsuzluklara hiç bulaşmamış, samimi, içimizden biri gibi davranan, parti veya kişisel çıkar değil ülke çıkarını düşünen, ekonomiyi iyi bilen, içerde özel sektörün, dışarda da yabancı mali çevrelerin güvenine sahip bir “marka” izlenimi veriyor.

Anadolunun köylü, çifti ve çıkarı bozulan çevreleri farklı düşünüyor olabilirler. Ancak “karar veren ve ülke yönetiminde ağırlığı olan” kesimlerdeki genel kanı çok olumlu.

Durum böyle olunca da, Derviş, gelecek seçimler için çok cazip ve kapışılan bir Marka konumuna girdi.

Şu anda hiçbir siyasetçinin albenisi Derviş kadar değil. Her konuşması izleniyor, canlı yayınlanıyor. Her açıklaması, piyasalar tarafından çok dikkate alınıyor.

Her attığı adım önemseniyor ve sürekli gözünün içine bakılıyor. Orta boy bir parti kadar oyu olduğu veya mıknatıs gibi, önemli oranda oy getireceği hesapları yapılıyor.

Bugün, başta ANAP olmak üzere, DSP'nin, CHP'nin, Mehmet Ali Bayar'ın (DTP) gözü ve gönlü Dervişte. Derviş bu partilerden hangisini seçerse, kazandıracak.

ANAP'a prestij getirecek. Yolsuzluk imajını önemli oranda dağıtacak.

DSP'yi, Ecevit sonrasında yine gözde parti konumuna çıkarabilecek.

CHP'ye barajı aşma konusunda yardımcı olacak. Ümit verecek.

Bayar'a (DTP), birinci ligde oynayabilecek bir parti damgasını vuracak.

Belkide hiçbirini tercih etmeyip, bağımsız seçilip yoluna devam edecek. Henüz rengini belli etmediği gibi, son dakikaya kadar da tutumunu saklayacağı anlaşılıyor.

MARKA'NIN GELECEĞİ DE PROGRAMA BAĞLI

“Kemal Derviş” Markasının pırıltısı hep bu şekilde devam eder mi?

Ekonomik program düzenli biçimde sürdükçe, Marka'da pırıldayacaktır. Anadolu'da esnaf-çiftçi ve reformlar nedeniyle çıkarı bozulanlar Dervşi'i hep taşlayacaklardır, ancak programa bağlı olarak ekonominin performansı Derviş'in şansını arttıracak veya azaltacaktır. Azalsa bile, geriye kalacak tortu dahi Derviş'e yetebilir gibime geliyor.

Ne dersiniz yanılıyor muyum?

MİNİK KUŞ YİNE KISKANDI

Kinini bastıramayan kuş beyinli “adam” kıskançlığından çıldırıyor. Birgün hırsından delirecek. Gittikçe de komikleşiyor. Odasından çıkmadan gazetecilik yapar. Dünyayı bilmez. Bir tek fikir ürettiği görülmemiştir. Tek işlevi insanlara çamur atmaktır. “Media circus” deyiminin Uluslararası gazeteciler arasında sık kullanıldığını ve kötü bir anlama gelmediğini bilemez. Oysa ben de o sirkin bir parçasıyım. Meslekdaşım olan Başbakanlık muhabirleri kadar dolaşan bir muhabirim ve bununla da övünürüm. Üstelik Çarşamba günkü MANŞET programında bu yanlış anlamadan dolayı üzülenlerden özür diledim. Basının saygınlığını kaybettirenin asıl kendi olduğunu unutan bu “kuş”, muhabir ile muhbir arasındaki farkı yine karıştırmış.


Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…