Mehmet Ali Birand
 
AVRUPA ARTIK RUMLARI AFFETTİ
 
 

 

AVRUPA ARTIK

RUMLARI AFFETTİ

 

BRÜKSEL

 

Bazı gerçekleri görmemiz, kabul etmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Bu gerçeklerin başında da, Kıbrıs Cumhuriyeti gerçeği geliyor.

 

Hatırlayacaksınız, Annan planı tartışmaları sırasında, Avrupa, Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Papadopulos’a çözüm  bulması  için çok baskı yapmıştı. Amaçları, Kıbrıs Cumhuriyetinin AB’ye katılmasını KKTC ile birlikte gerçekleştirmekti.

 

Papadopulos, kimine göre çok zekice, kimine göre kurnazca bir politika uyguladı. AB’ye tam üyeliğini tehlikeye düşürmedi. Ancak, referandumda Rum toplumunun HAYIR oyu vermesini  sağladı. KKTC, Annan planını  kabul etti, ancak nafile, üye olamadı.

 

Sonuç, çok çevreyi kızdırdı. Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosundaki tepkileri son derece sert oldu. Verheugen, Avrupa Parlamentosundaki bir konuşmasında “kendimi aldatılmış hissediyorum” diyebilmişti. Fırtınalar koptu. Papadopulos, tam üyeliğinin ilk aylarında adeta sevilmeyen adam muamelesi gördü. Bizlerde bu durumu büyük bir keyifle izledik. Bu fırsattan istifade edip, KKTC’nin izalasyonunu hafifletmek için harekete geçtik. Şansımızın açıldığını, bundan sonra sırtımızın yere gelmeyeceğini ve Rumların hep boyunları eğik dolaşacaklarını sandık. Kıbrıs Rumları ise bu tepkileri sabırla göğüslediler. Seslerini çıkartmadılar ve yaraların sarılmasını zamana bıraktılar. Zaman içinde herşeyin unutulacağına ve işlerin tekrar rayına oturacağına inandılar.

 

Onlar haklı çıktılar.

 

Biz, gerçekçi bir değerlendirme yapmadığımızı anladık.

 

Geçen hafta Brüksel’deydim. Dün de AB Komisyonuna gittim ve bir dizi görüşme yaptım. Baktım ki, bir yıl içinde  köprülerin altından çok sular akmış. Bir yıl önce yerden yere vurulan Papadopulos, bugün daha farklı bir konuma girmiş.

 

Ne yapabiliriz? Adamlar tam üye oldular. Hergün  sürekli şekilde yaptıklarını kafalarına vuramayız. Hayat devam ediyor” diyen bir AB  Komisyonu yetkilisi, Papadopulos’un artık eleştirisel gözle görülmediğine özellikle dikkat çekti.

 

Kıbrıs Cumhuriyeti  tam üyelikten çıkarılamayacağına göre, AB gerçekçi davranıp “dün dündü, bugün bugündür” diyor.

 

Papadopulos, Avrupa Birliğinin eller üstünde taşınan ve sempatikliğiyle insanların kalbini kazanan bir lider değil. Ancak artık parya muamelesi görmüyor. Papadopulos da tam üyelik yetkilerini yavaş yavaş kullanmaya başlamış, yetkilerini abartmıyor, ancak oyunu nasıl oynayacağını giderek daha iyi anlıyor.

 

Kıbrıs Cumhuriyetinin duyarlı olduğu tek bir konu var.

 

KKTC’ye ayrı bir devletmiş  ayrı bir konumu varmış izlenimini verdirtmemek. KKTC’ye gidecek her yardımın merkezden geçmesi, KKTC’nin tek başına bir kimlik sahibi olmaması.

 

Bunda tam bir başarı elde edemese dahi, AB’yi önemli oranda kontrol altında  tutabiliyor. Bıraksa, Avrupa KKTC’yi rahatlatacak. Türk bölgesi ile ikili ticareti hemen başlatacak.

 

Şimdi Avrupa çerçevesinde büyük bir mücadele yaşanıyor. KKTC, ellerini kollarını bağlayan iplerden kurtulmaya, Rumlar da ipleri elinde tutmaya çalışıyorlar.

 

Söylemek istediğim şu: Uluslararası ilişkilerde hakkaniyet diye birşey  yoktur. Eski hesaplarla yaşanamaz. Gerçekçi olmak ve günün koşullarına göre hareket etmek zorundayız.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…