Mehmet Ali Birand
 
SUNA KIRAÇ’A ÖDÜL...
 
 

SUNA KIRAÇ’A ÖDÜL...


Boğaziçi Üniversitesi, Suna Kıraç’a fahri doktorluk verdi. Herhalde bundan daha doğru, daha hakedilmiş bir ödellendirme olamaz. Şuna öylesine önemli bir savaş, insanlığa öylesine bir direniş dersi veriyor ki, şimdiye kadar hiç kimse cesaret edememiştir. Ancak bu ödülün bir bölümünün de İnan Kıraç’a gitmeli. Onların desteği olmasa, Suna bu direnci bu kadar iyi sırtlayamazdı.




KIBRIS KAHRAMANI C-47

ŞİMDİ DENİZ DİBİNDE


1974 Kıbrıs harekatının  kahramanlarından biriydi. Her iki harekata da katılmış ve önce paraşüt birliklerini taşımış,  ardından da cephane  takviyesinde görev almıştı.


C-47 kargo uçakları bir efsanedir. Özellikle  2 inci dünya savaşının en gözdeleri arısında sayılır.


Türk Hava Kuvvetlerinde de uzun süre görev yaptı ve emekliye ayrıldı. Şimdi içlerinden biri Bodrum açıklarındaki Karaada civarında 20 metre derinlikte, balık türlerinin gelişmesi için  koynunu açmış yatıyor. Ertafında da meraklı balık adamlar dolaşıyor.  İçlerinden biri de bendim. 20 metreye  inerken, birden bire dev bir uçak ile karşılaşmak insanı heyecanlandırıyor. Hele  3-4 yıl sonra, deniz örtüsü ve  balık yuvalarıyla kaplandığında da, bu manzara çok daha hoş olacak.


Türk Hava Kuvvetleri komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu’na bravo. Büyük bir ileri görüşlükle hurdaya çıkmış iki C-47’yi “Yapay Resif projesi” için vermiş. Uçaklar Kayseri’de sökülüp,   2 tır kamyon  ile taşınıp, batırılacakları yerde yeniden monte edilmişler.


Birini Bodrum Sualtı Derneğine, diğerini de Kaş’a yollamış. Hem balıklara yaşam alanı sağlanmış, hem de denizaltı turizmine destek verilmiş. Bundan daha güzel bir katkı olamaz.


Daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da, yine Bodrum’a hurda bir Sahil Güvenlik botu bağışlamıştı. Şimdi Bodrum giderek ilginçleşiyor. Denizaltı turizmi gelişiyor. Tavsiye ederim, meraklıysanız gidip görün.


Bodrum Sualtı Derneği Başkan yardımcısı Erman hocadan bilgi edinebilirsiniz. (www.ermandive.com) ([email protected])


Havacılar ve Denizcilerden sonra, şimdi de Kara Kuvvetlerinden katkı bekliyoruz. Ellerinde  hurdaya çıkarıp çürümeye terkettikleri kimbilir neler vardır.


Hadi gelin denizlerimizi zenginleştirelim.


Yapay Resif Projelerini çoğaltalım.






HAKAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR, ANCAK…


Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı görüşme sonrasında öğrendik ki, GS’ın efsanesi Hakan Şükür, Kanada’ya gidecekmiş. Hem futbol hayatını sürdürecek, hem çocuklarının eğitimine olanak sağlayacakmış.


Son derece doğal bir hak. Nice şöhret, Hakan  gibi, iddialı lider takımlar yerine, futbol hayatını iyi de para kazanabilecekleri kulüplerde sürdürür. Bu yaklaşımda hiç yanlış yok.


Ancak, Hakan ne kadar kırılmış olursa olsun, bizler (yani GS seyircisi) için farklı bir konumdadır. Metin Oktay’dan bu yana ikinci bir simgemiz durumuna girmiştir. Şimdi, birkaç yöneticiye kızgınlığından dolayı, telefonlara dahi yanıt vermeden,  kapıyı vurup, sırtını dönüp, gitmemelidir. Gerekiyorsa bağrına taş basıp, GS camiası içindeki yerini korumalıdır. Emin olsun ki, bu statü, ileri yıllarda onu çok daha fazla tatmin edecektir. 





SABAH’IN UYARISI …


Biz kendimizi bir yandan  Ergenekon’a kaptırdık, öte yandan da gözümüzün ucuyla AKP’nin kapatılma davasının sonucunu bekliyoruz. Bu karmaşa içinde ise, günlük yaşamımızı son derece ciddi şekilde tehdit eden kuraklık konusunu tartışamıyoıruz. Dikkatimizi ve enerjimizi, kuraklığı nasıl aşabileceğimizi konuşamıyoruz. Oysa durum son derece kritik. Barajların artık sıfır noktalara inmesinin yanı sıra, göller ve nehirler kurumaya başladı.

Hayatımızı devam ettirebilmemiz için, kentlerde ciddi bir su tasarrufu gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için de kampanyalar açılması şart. Ancak dediğim gibi, diğer konulardan dolayı göremiyoruz.

Bu gidişi kıran tek gazete SABAH oldu.

Sadık Güleç’in yazı dizisi beni panikletti. Resmen bir felaketle karşı karşıyayız. Bırakın Ergenekon’u kardeşim, gelin birlikte kolları sıvayalım.




DEVLET HASTANESİ’NDE

TÜRBANLI MEMURUN İŞİ NE?


Okuyucularımdan biri aşağıdaki email’i gönderdi. Doğru mudur, değil midir bilemem. Yetkililerin araştıracağından eminim. Haber bekliyorum.


“...Sayın Birand, büyükçekmece devlet hastanesine, bundan iki ay önce AKP'nin torpili ile bir bayan memur atanmış. Kapalı bir bayan. Ancak,  devlet memurlarının görev başında iken türban takması yasak olduğu halde 2 aydır türbanı ile görev yapmaktadır. Bütün  uyarlara rağmen amirlerini dinlememekte ve hastane müdürü AKP ilçe teşkilatının baskısı nedeniyle kız hakkında resmi işlem yapamamaktadır ve bu hanım hala devlet dairesinde türbanı ile görev yapmaktadır.”



ENGELLİLERE

"ENGEL" KOYMAYIN!


Engelli vatandaşlarımız ve yakınları şu sıralarda yürekleri ağızlarında, TBMM gündemindeki kendilerini ilgilendiren bir yasanın akıbetini bekliyor.. Hatta neredeyse yasanın bu haliyle çıkmaması için dua ediyorlar.. "Bu nasıl iş" demeyin.. Bu insanlar uzunca bir süre yasal haklarına kavuşmak için umutla beklediler.. Ama hazırlanan tasarıda öyle bir madde var ki, engellilerin Türkiye'de zaten çok kısıtlı olan sokağa çıkma şanslarını iyice azaltıyor.. Çünkü tasarı, onların devletten aldığı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine kısıtlama getiriyor.. Engelliler daha önce bu hizmeti sınırsız alabiliyordu.. Şimdiki tasarıda bu sürenin ömür boyu 44 hafta ile sınırlanması söz konusu.. Engelliler, aileleri ve onlara eğitim veren öğretmenler, seslerini ilgililere duyurup bu tasarının yeniden  düzenlenmesini istiyorlar..


Ben de üzerime düşeni yapıp, tasarıyı hazırlayanlara sesleniyorum.. Bu ülkede sokağa çıkmak isteyen engelliler zaten fazlasıyla sorun yaşıyor.. Ve bunları aşmak için insanüstü bir çaba sarf etmek zorunda kalıyorlar.. Bir de siz onlara engel çıkarmayın, onları duvarların arkasına hapsetmeyin!



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…