Mehmet Ali Birand
 
İŞTE NEDENLER
 
 

İŞTE NEDENLER

 

AB, özellikle önümüzdeki Eylül-Kasım ayları süresince gündemi kapatacak. Avrupa Üniversitelerinde  konferanslar, açık oturumlar  düzenlenecek.

 

Medya’da (Gazete- televizyon ve radyolarda) Türkiye’ye tarih verilip verilmemesinin AB’nin yararları ve zararları konuşulacak.

 

Eğer bütün bu tartışmalara bilinçli ve donanımlı olarak katılmak, görüşlerini zenginleştirip savunmak, özellikle de Avrupa’daki tanıdıklarınız ile  tartışmak, Avrupa gazetelerine lyazı yazmak isterseniz, kullanabileceğiniz gerekçeleri burada bulabilirsiniz.

 

AB-Türkiye konusunda tüm soruları ve yanıtlarını özetledim. Yanıtlarda , dışişleri bakanlığı, AB Genel Sekreterliği ve AB Komisyonu’nun  resmi çalışma notlarından da yararlandım. Yani, sadece kendi arşivimden ve bilgi dağarcığımdan toplamakla yetinmedim.

 

TÜRKİYE’NİN SİYASİ

VE STRATEJİK KAZANÇLARI...

 

-          Türkiye’nin uzun yılardır süren kimlik tartışması (Avrupalı mı, Orta Doğulu’mu?) bitecek ve Avrupalılığı kesinlik kazanacak. Bir daha bu konuyu kimse tartışamayacak, “Öteki”  olarak görülmeyecek.

-          Atatürk’ün ülke için gösterdiği hedefe ulaşılacak ve yeni kurulan dünya düzeninde, Avrupa kapısındaki yerini alacak, çağdaşlaşma vizyonu gerçekleşecek.

-          Çok partili laik ve demokratik siyasi yaşamı, Cumhuriyet’in temel sistemi güvence altına alınacak. Türkiye’de  ne din devleti kurulabilecek , ne alik rejimi koruma kollama kaygısı kalacak. Dolayısıyla, askeri müdaheleler dönemi tümüyle kapanacak. Buna karşılık  Sivil Toplum Örgütleri ön plana çıkacak. Devletin koruma ve kollaması görevi de yasalarla polise, savcı ve yargıçlara bırakılacak.

-          Türk Silahlı Kuvvetleri, hem NATO aracılığı ile Amerika, hem AGSP ( Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası- diğer adıyla Avrupa Ordusu) aracılığı ile Avrupa’nın içinde  son derece önemli rol oynayabilecek. Yeni kurulacak Avrupa Ordusunun en önemli unusru durumuna girecek.

-          Türkiye, Avrupa’nın karar mekanizmalarına  katılacağı için, Avrupa politikalarının oluşturulmasında rol oynayabilecek. Böyle bir konumdaki Türkiye’nin Orta Doğu, Ornta Asya ve Güney Doğu Asya’daki  ağırlığı artacak, İslam dünyasında da son derece  ayrıcalıklı ve ağırlıklı yeri olacak. Türkiye, bu bölgelerdeki gelişmeleri çok daha fazla etkileyebilecek.

-          Ege denizi barış gölüne dönüşecek, Kıbrıs sorunu  çözülecek ve Türkiye’nin dışa yönelik güvenliği bir kat daha güvenceye alınmış olacak.

 

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK

KAZANÇLARI

 

-          Türk ekonomisi tümüyle değişecek, devlet ekonomideki rolünü istemese de azaltacak ve rekabet koşulları geçerli olacağından, Türkiye sıçrama yapacaktır. Ekonomi bir sisteme oturacak, her gelen hükümetin kendi politikaları değil, AB kuralları geçerli olacak. Ülke’nin önü açılacak,

-          Avrupa, Türkiye’nin  en büyük kaynağıdır. Ticaretinin yarısını AB ile yapmakta, en büyük yabancı yatırım ve en çok turist  AB ülkelerinden geldiği  düşünülürse, Türkiye’nin bu pazara girmesi, hem ihracatını güvence altına alacak, hem çok gereksinme duyduğu yabancı  yatırımları birkaç  misli arttıracak, en ileri teknoloji ve kalkınması için gereken yatırım ürünlerine, hem ucuz, hem de güvenceli şekilde ulaşabilecek.

-          Önce Avrupa’da yaşayan Türk’ler, ardından Türkiye’deki  belirli meslek grupları ve sonunda da Türk işçileri serbest  dolaşım hakkı elde edecekler. Özellikle, Avrupa’daki 2.5 milyon Türk bu değişimden dolayı her alanda eşit muamele ve eşit gelir kazanacaklar.

 

YENİ BİR YAŞAM

VE HUKUK DÜZENİ

 

-          AB’ye tam üyelik ile  uzun yıllardır sürekli eleştiri konusu olan Hukuk düzeni, yeniden reformdan geçecek ve yepyeni uygulama başlayacak.

-          Temel insan hakları sosyal haklar Avrupa’da uygulandığı şekliyle Türkiye’de de uygulanacak ve çarpık düzenden hızla uzaklaşılacak.

-          Türk gençleri için eğitim olanakları açılacak ve AB’nin eğitim sistemine girebilecekler.

 

TAM ÜYELİK

KAÇIRILIRSA NE OLUR?

 

Türkiye, AB’ye tam üye olamazsa tabii ki dünyanın sonu gelmez, ancak ülke’nin kalkınma hızı büyük oranda darbe yer.

 

-          Globalleşme sürecine giren Uluslararası sistemde AB’nin dışında kalacak  bir Türkiye hareket olanağını  kaybedecek. 600 milyon nüfuslu, tek Pazar, tek paraya sahip 30 ülkeli bir dev bloğun dışında kalacak ve bölgesinde tecrit olacak. Ekonomisi ivme kazanamayacak, yabancı yatırım akışı artmayacak.

-          Türkiye hem siyasi, hem askeri yönden batı ile ilişkilerinde ağırlığını kaybedecek.

 

Özetle,  Türkiye 1 inci lige çıkamayacak ve 2 inci lig’de top dolaştırmaya, içine düştüğü  kısır döngüden kurtulamayacak.

 

Peki, Türkiye’nin tam üyeliği AB’ye ne kazanç sağlar?

 

Bu soruyu da yarınki yazımda işlemeye çalışacağım...

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…