Mehmet Ali Birand
 
BUSH KAZANACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR
 
 

BUSH KAZANACAK

GİBİ GÖRÜNÜYOR

BOSTON

           

Geçen hafta sonu Amerikanın eğitim başkenti sayılan Boston’daydım. Harvard Üniversitesinin prestijli Kennedy School’daki bir konferansa katıldım. Kokkalis Vakfının davetlisiydim. Konu, Amerikan seçimlerinin başka ülkelerden nasıl göründüğü idi.

           

Amerika’ya yılda birkaç defa giderim. Şimdiye kadar da birçok seçim izledim, ancak böylesine ortadan bölünmüş bir Amerikan kamuoyu ile karşılaşmadım. Dışardan bakınca, Amerikayı bir bütün olarak görürüz . Oysa, Türkiye’de olduğu gibi,  bir kaç Amerika da var. Özellikle Irak savaşı, bu bölünmeyi daha da arttırmış.

             

Amerikan kamu oyunun bir bölümü Bush’u alkışlıyor ve terörle mücadele konusunda yaptıklarını onaylıyor. Diğer bölümü ise, Bush’un Amerika için tehlikeli bir Başkan olduğuna inanıyor.

 

Son anketler ve medya’da esen hava, Başkanın az dahi olsa önde gittiğini ve seçimi kazanacağını gösteriyor. Herhalde şimdiye kadar yapılan en heyecanlı seçim yaşayacağız.

 

Bush, halka daha yakın bir aday olarak algılanıyor. Yaptığı gaflar, dil sürçmeleri ve her geçen gün biraz daha vurguladığı dindarlığı ile ön alıyor.

 

Kerry ise, daha mesafeli. Kullandığı dil, politikalarını açıklama şekliyle sokaktaki insana yakın duramıyor.

 

İki adayın arasında, özellikle Irak pulitikaları açısından çok büyük bir fark yok. Kerry seçildiği taktirde, Amerikanın temel politikaları değişmeyecek. Buna karşılık dünyaya önemli bir mesaj verilmiş olacak. Bush yönetiminin hatalar yaptığı, müttefiklerine önem vermediği, bundan sonra daha dikkatli hareket edileceği mesajı çıkacak.

 

Washington, Uluslararası alanda güvenirliğini kaybetti. Saddam Hüseyin’in toplu imha silahları bulunduğunu ve bundan dolayı iktidardan indirilmesi gerektiğini söyleyerek savaşa girdi. İnsanlar da buna inandılar. Kısa bir süre sonra, bu iddiaların doğru olmadığı ve Bush yönetiminin dünyayı aldattığı anlaşıldı. İşte bundan sonra güvenirlik krizi başladı. Demokratların üstünde durdukları en önemli unsur da bu. “Biz seçilirsek, dünya bir yanlışlığın düzeltildiğini anlayacak. Amerikaya güven artacak diyorlar.

           

Gerçekten artar mı, artmaz mı belli değil. Ancak Bush’un tekrar seçilmesinin  işleri kolaylaştırmayacağı açıkça ortada. Bush yönetimi iktidarda kaldıkça, Washington’un söylediklerine kolay kolay inanılmayacak. Her sözün altında başka nedenler aranacak. Ne yazık ki, dünyanın en büyük gücüne güven duyulmayacak.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…