Mehmet Ali Birand
 
BIRAKIN, RUMLAR TÜRKİYEYİ VETO ETSİN...
 
 

BIRAKIN, RUMLAR

TÜRKİYEYİ  VETO ETSİN...

 

 

Güney Kıbrıs Rum lideri Papadopulos, çok ilginç bir oyun oynuyor. Kendilerine soracak olursanız, bunu ”strateji alanında, son yılların en büyük satranç oyunu“ olarak niteliyorlar. Brüksel’deki diplomatik çevreler, Rum liderin kazanamayacağını bilmesine rağmen riskli bir maceraya girdiğini belirtiyorlar. Ben ise, bunu tam anlamıyla yavuz hırsızlık olarak niteliyorum.

 

Sorun, 17 Aralık doruğunda Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi sırasında, Rumların AB’den, Türkiye’ye yönelik bazı yaptırım güvencesi istemelerinden kaynaklanıyor. Bana bu konuda bilgi veren AB diplomatlarına göre, Rumlar Türkiye ile müzakerelerin başlamasına karşı çıkmıyorlar. Onların istedikleri, müzakereler sürecinde AB’nin Türkiye’den bazı isteklerde bulunması, bu istekleri kovalaması ve bunları 17 Aralık doruğu bildirisine açıkça yazması. Örneğin, Türkiye’nin asker çekmesi, Güney’i resmen tanıması ve bir dizi kısıtlamaları kaldırması. Yaklaşık 15 maddelik bir istek listesi ile başkentleri dolaşıyorlar.

 

Bana anlatılanlar doğruysa, Rumlar AB’ye açıkça şantaj yapıyorlar. İstedikleri güvenceleri elde edemediği taktirde, 17 Aralık doruğu sonucunun veto edileceğini belirtiyorlar.

 

Rumlar bu yaklaşımı da, kendi kamuoylarına karşı sorumluluk duymalarına bağlıyorlar. AB’den  sıkı sıkıya bağlanmış bir güvence alınamadığı taktirde, “Türkiye tarafından tanınma” gibi bazı önemli konular müzakerelerin sonuna bırakılacağı, bunun da çok geç olacağını belirtiyorlar. Söyledikleri, kendi mantıkları açısından  tutarlı : “Türklere şu mesaj verilmeli: Bilin ki müzakereler sürecinde Güney Kıbrıs’ı tanıyacaksınız ve bazı kısıtlamaları kaldıracaksınız. Aksi halde, müzakereleri durdurmak zorunda kalabiliriz. “

 

Aslında, Rumların bu istekleri bazı üye ülkeler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Böylece, Türkiye ile müzakereleri  kesebilmek için ekstradan yeni bir imkan daha doğmuş olacak. Bundan dolayı da, Kıbrıs Rumlarını ikna etme oyunu oynayanlar ile bu yaklaşıma tepki gösteren ülkeler arasında ilginç bir diyalog yaşanıyor.

 

AB ÜLKELERİ BU KADAR

SAF OLMAMALIDIR

 

Eğer Rumlar 17 Aralık bildirisine istedikleri bildirileri sokabilirlerse, Avrupa Birliğinin Kıbrıs politikasının tam anlamıyla iflas ettiği ve şantaj politikasına kolaylıkla boyun eğdiği sonucuna varabiliriz. Zaten Kıbrıs konusunu, yüzüne gözüne bulaştıran Avrupa Birliği değil mi ?

 

Kıbrıs ile müzakereleri açan ve tam üyeliğe götüren AB’nin niyeti neydi ?

 

Bu sayede sorunu çözmek ve hem Kuzey, hem de Güney’i birlikte tam üyeliğe almak istiyorlardı. Bölünmüş değil, birleşmiş bir Kıbrıs için büyük çaba harcamışlardı. Rumlar da başından sonuna kadar, Türklerle birlikte AB’ye tam üyelikten yana olduklarını söylemişlerdi.

 

Sonrasını hepimiz hatırlıyoruz.

 

Türkler AB’nin isteklerini kabul ettiler. Birleşik Kıbrıs’ı tercih ettiler. Papadopulos ise, tam aksine referandumda HAYIR oyu verilmesini destekledi.

 

AB politikalarının tam aksine tutum aldı. Buna rağmen, daha önce aldığı sözlerden yararlanıp, kendini AB üyeliğine atarken, AB’ye inanan ve güvenen Kıbrıs Türkleri ise dışarda kaldılar.

 

İş bununla da bitmedi.

 

AB yetkilileri, BM Genel Sekreteri ve Başkentler, Rumları, herkesi aldatmakla suçladılar ve Kuzey’in yanlız bırakılmaması gerektiğini, uygulanan ambargoların kaldırılacağını açıkladılar.

 

Ancak yapamadılar. Zira Rumlar hukuki yolları kullanıp AB kararlarını engelleyebildiler. Türkler, AB politikalarına güvendikleri ve inandıkları için cezalandırıldılar.

 

Şimdi bütün bunlar yetmiyormuş gibi, Rumlar daha da ileri gidip, ellerindeki kartı gerçek değerinden  fazla gösterip kötü bir poker oyunu oynamaya çalışıyorlar.

 

AB’nin şantaja boyun eğme yeteneğini mi denemek istiyorlar, yoksa Türkiye aleyhindeki bazı ülkeleri kendi yanlarına çekebilme şansını mı deniyorlar, bilemiyorum. Bildiğim tek şey, Rumların açıkça  yavuz hırsızlık yaptığıdır.

 

AB, RUMLARI VETO

KULLANMAYA İTMELİDİR

 

Avrupa Birliği, Türkiye’yi ne pahasına olursa olsun durdurmak istiyorsa, Rumların istediklerini mutlaka kabul etmelidir. Zira hiçbir Türk hükümeti, AKP başta olmak üzere, Rumların peşinde koşan AB’ye EVET demeyecektir.

 

Buna karşılık, Avrupa Birliğinin bir parçacık sağduyusu varsa, Rumlara ellerindeki kartın gerçek değerini göstermek istiyorsa, Papadopulos’un veto blöfünü görmelidir.

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…