Mehmet Ali Birand
 
GS-BJK NASIL BİTER...
 
 

GS-BJK

NASIL BİTER...

 

Ben Galatasaraylıyım ve Galatsaray’ın galip gelmesini isterim.

 

Yarınki maçtan söz ediyorum.

 

Şu sıralarda tüm uzmanlar, spor adamları tahmin yarışındalar. Ben ne spor yazarıyım, ne de uzmanım. Ancak, tahmin yapma  yeteneğime de güvenim vardır.

 

İşte bu yeteneklerime (!) dayanarak, çeşitli değerlendirmeler (!) ve analizlerden sonra, sonucun  beraberlik olacağına kanaat getirdim.

 

Şaka bir yana, BJK iyi futbol oynuyor. Bugüne kadar kendini gösteremediği için, GS maçına özellikle ağırlık  verecektir. Ancak, UEFA kupasının yorgunluğu dikkate alınırsa BJK’dan Pazar günü olağanüstü bir performans beklenmemelidir.  İnönü Stadında  oynamanın avantajını da  kullanacak olmasına  rağmen,  ister istemez zorlanacaktır. Ayrıca Norveç’te sergilediği futbolu tekrarlarsa işi daha zorlaşır.

 

GS ise, bu maçı kazanarak lig iddiasını sürdürmek isteyecektir. Takım giderek düzelmektedir. Sonuçta ben ya GS’ın galibiyetini veya beraberlik öngörüyorum.

 

Eğer tahminim doğru çıkarsa tebrik, yanlış çıkarsa hoşgörülü eleştiri beklerim. (!)

 

 

 

 

 

TÜRKİYE’NİN

ÖZKÖK PAŞA ŞANSI

 

Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’ün bu dönemde TSK’nın 1 inci Başkanlığında bulunması Türkiye açısından büyük bir şanstır.

 

Çarşamba günkü gazetelerde sizde mutlaka okumuşsunuzdur. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bölümü’nden  Metin Heper ile yaptığı konuşmada, bugüne kadarki askeri müdahelelerin “başarısız” olduğunu söylemiş ve son derece doğru bir değerlendirme yapmış. Eninde sonunda halkın isteklerinin öne çıktığını belirtmiş. Darbelerin devirdiği liderlerin bir süre sonra tekrar siyaset sahnesine geldiklerine dikkat çekmiş.

 

Bu gerçeği askerlerin hemen hepsi bilir, ancak nedense hiç söylemezler.

 

Özkök paşa, Türk Silahlı Kuvvetlerini en önemli değişimlerin yaşandığı, AKP gibi başka bir dünya görüşüne sahip bir partinin iktidar olduğu, Avrupa Birliğinin tüm projektörlerinin üstümüzde bulunduğu bir sırada yönetti.

 

Aşırılıkları törpüledi.

 

Tepkileri kontrol altında tuttu.

 

Bütün bunları da, Irak krizi, Pentagon ile ilişkilerin kopma noktasına geldiği, Kıbrıs’ta  Annan planı tartışmaları sırasında yaptı. Hem de,  bazı emekli komutanların yıkıcı bir eleştiri kampanyasına göğüs gererek gerçekleştirdi.

 

Org. Özkök’ün katkıları gözden kaçırılmamalı.

 

 

 

 

 

 

 

FRANSA : “TÜRKİYE’YE

TARİHİ GECİKTİRELİM”

 

Avrupa Birliği Komsiyonu üstündeki Fransa baskısı hergün artıyor. Sorun, Türkiye ile katılma müzakerelerinin başlama tarihinden kaynaklanıyor.

 

AB Komisyonu Türkiye’ye tarih vermeyecek. 6 Ekim’de yayınlanacak raporunda, Türkiye ile müzakerelere  başlanabileceğini veya başlanamayacağını açıklayacak. Tarih verme, 17 Aralık’ta Brüksel’de toplanacak olan AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının işi. Ancak Fransa, doruğa kalmadan önlemini alıyor. Avrupa Komisyonunun raporunda aynı konuda bazı uyarıların konmasını istiyor.

 

Paris Türkiye ile müzakerelerin Fransa’da bu yıl ortası yapılacak AB anayasası referandumundan sonra başlatılmasını istiyor.

 

Nedeni de, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasının kamuoyunda “Türkiye’nin tam üyeliği “ diye algılanması. Böyle olunca da, tepki gösterip Anayasa referandumunda red oyu verme olasılığı. Fransız hükümeti bu riske girmek istemiyor.

 

Bundan dolayı da, Türkiye ile müzakerelerin, Fransa’daki referandumdan sonra başlatılmasını istiyor.

 

AB Komisyonu bu baskıdan kurtulabilir. Ancak 17 Aralık doruğunun Fransa’yı reddedeceğini sanmam. Yani, Türkiye ile müzakerelerin 2005 Eylül-Ekim dönemine kayması olasılığı doğuyor.

 

Ancak bu da hiç önemli değil. 2005’in ha Temmuz ayı olmuş, ha Eylül’ü... Müzakereler 2005’te başlasın da, hangi ay başlarsa başlasın...

 

 

 

 

 

 

 

 

BU PARALARI TOPLUM

OLARAK YEDİK

 

Kriz döneminde 21 Banka farklı nedenlerle Tasarruf  Mevduatı  Sigorta Fonuna geçti. Toplam olarak 42 milyar doları birkaç banka sahibi ceplerine atmış gibi bir ortam yaratıldı. Bu sonuçtan banka sahiplerinin de mutlaka sorumlulukları vardır, ancak kendimize yalan söylemeyelim.

 

Bu paraların büyük bölümünü toplum olarak hep birlikte yedik.

 

Nasıl mı?

 

-         TMSF raporuna göre, 21 bankadan 204 bin kişi borç almış ve geri ödememiş. Kimi parayı batırmış, kimi fırsattan istifade yok olmuş. Bu paranın tutarı da 1 kartilyon 241 trilyon.

-         Bu bankalar muazzam reklam harcamaları yaptılar. Milyarlarca dolar, reklam şirketleri aracılığı ile TV ve yazılı medya’ya aktı. Bu sayede insanlar  daha büyük paralar kazandılar. Programlarının fiyatları arttı, bu programları yapanlar, oynayanların cebine para girdi.

-         21 Banka gereksiz dahi olsa, şubeler açtı, binalar yaptı. Bunlara da milyarlarca dolar harcadılar. Yine bu paralar inşaat sektörüne, çalışana gitti.

 

Demek istediğim çok basit.

 

Kriz öncesindeki harcamalardan (özellikle 1980-2001 arası) Banka sahipleri de, bizler de nemalandık.

 

Devlet deseniz, gidişi görmesine rağmen hiç ilgilenmedi. Aksine “garanti veriyorum, paranızı yatırın” dedi. Bürokratlar göz yumdu. Gereken uyarıları yapmadılar. Onlar da nemalandılar.

 

Şimdi kalkıp bütün sorumluluğu bu insanların  sırtına yıkmak, onları birer şeytan gibi göstermek “ayıp-hata ve haksızlıktır”

 

Patron olduklarından dolayı, gayet tabii sorumlulardır, ancak bu insanları kamuoyunun önünde çarmıha gerip yakma noktasına  getirmenin tek gerekçesi olabilir: Kendi sorumluluğunu saklama.

 

Ne dersiniz.

 

Devletiyle, halkıyla kendi suçlarımızı mı saklamaya çalışıyoruz dersiniz?

 

 

 

 

 

“COCA COLA VE

BABAMA TEŞEKKÜR”

 

İki hafta  önceki Türk-Yunan  Euro 2006 için eleme maçına iki fün kala belki de hayatımın en güzel futbol olayına gideceğimi hiç düşünmemiştim.

 

Coca-Cola gerçekten mükemmel bir organizasyon yapmıştı. Uçaktan  otele gidip, hemen ardından 2 saatlik Atina ve Akropolis’e kısa bir tur, Akropolis eteklerinde çok güzel bir restoranda yemek yedik. Öğleden  sonra otel odasında kendimi karşımdaki Parlemento binasında gerçekleşecek nöbet değişimini uzaktan izlerken buldum.

 

Akşam üstü kısa bir kokteylden sonra hepimiz otobüse binip stadın  yollunu tuttuk. Yol boyunca, Hıncal Uluç’tan Gürcistan maçının kısa yorumunu, akşamki maçın taktik olasılıklarını dinlemek, Ali Kırca ile Galatasaray’ın Hagi’ye verdiği önemi ve Hakan Şükür’ün bu akşamki olası performansını konuşmak, Kenan Onuk’un sadece “Zor maç” dedikten sonra otobüsten Atina sokaklarını izlemesi, Selahattin Duman’ın hayattan ne kadar zevk alan birisi olduğunu öğrenmek,  Hasan Cemal’in yüzünden düşmeyen tebessümü ve İlker Yasin’in maçın geniş analinizi benim için unutulamayacak birer andı... Hepsinin keyfini çıkardım. Bu ustaların canlı yayında ve sanki sadece bana anlatıyorlarmış  heyecanı ile stada vardım.

 

Maç süresince ustalarla stereo şeklinde maçı seyretmenin zevkini tattım.

 

Teşekkürler Coca-Cola.

 

Maça gidemeyip benim gitmeme yol açan babama (!) ve tüm ustalara da teşekkürler...UMUR BİRAND

 

 

 

 

 

 

 


AZNAL’DAN

ÖZÜR DİLEMELİYİZ

 

Herhalde Van’ın merkez Ocaklı köyünde yaşayan Gıyasettin Aznal’ı herkes tanıyordur. “Haydi kızlar okula” kampanyası nedeniyle evini ziyaret eden iyi niyet elçilerini bir dövmediği kalan kişi. Yeğenini “Beni assanız dahi okula göndermem”  diyen şahıs.

 

Üstelik çocukların babası da değil. Sadece amcaları, ancak sesi o kadar cırtlak çıktı ki, herkesi bastırdı. 15 yaşındaki Sibel Aznal şaşkın. Babası ise, seyirci.

 

Aslında 222 sayılı yasanın 55. maddesi, ilkokul çağındaki çocukları okula yollamayan veli veya vasilere 1 ay hapis cezası verebiliyor. Gıyasettin Aznal ne veli, ne vasi. O sadece cehaletin simgesi. Sorumlu da değil. Asıl sorumlu, ona zamanında  okul götüremeyen bizleriz. Eğer T.C. Gıyasettin’in ailesini, Gıyassettin ve kardeşlerini eğitebilmiş olsaydı, bugün yeğenini evde tutmak için böylesine çağdışı kalmış bir tepki göstermezdi.

 

Gıyasettin’i değil, kendimizi suçlayalım ve bari şimdi harekete geçelim.

 

 

 

 

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…