Mehmet Ali Birand
 
Güney Kıbrıs ve Kuzey Irak sıkışıyor
 
 
Buradaki bazı gözler, iki hedefe doğru dönmeye başlıyor. Usame Bin Ladin'in parasal faaliyetleri açısından Kıbrıs Rum Bölgesi mercek altına yatırılıyor. Kuzey Irak'ta ise 500 kişilik bir grubun varlığından söz ediliyor.

WASHİNGTON


Bugünlerde dünya çapında El Kaida örgütü ve Usame Bin Ladin avı var. Öylesine bir istihbarat akışı başladı ki, bu örgüt öylesine mercek altına alındı ki, hemen her yerden yeni bir haber çıkıyor.

CIA ve FBI her tarafı çeviriyor. Türk MİT'i dahil olmak üzere, her kapı çalınıyor.

Şimdiye kadar Amerikan istihbarat örgütlerine ulaşan bilgiler arasında., Türkiye'yi en yakından ilgilendireni, Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Irak'taki gelişmeler.

Kıbrıs Rum Yönetiminin dikkatleri çekmesinin nedeni, Usame Bin Ladin'in kontrolündeki örgüt ve örgütlerin para transferlerinin Rum bölgesindeki bankaları aracılığı ile yapılması.

Eski NATO kuvvetleri başkomutanı ve şu sıralarda da Washington'da en fazla görüşüne saygı duyulanlardan biri sayılan Wesley Clark yaptığı söyleşilerde bu noktaya özellikle dikkat çekti. Kıbrıs Rum bölgesinin kontrol dışı kaldığını, terör örgütüne mensup kişilerin kolaylıkla girip çıktıklarını ve para transferlerini de yine aynı kolaylıkla gerçekleştirdiklerini söyleyerek, Amerikan istihbarat servislerinin öncelikle bu bölgeye bakmaları gerektiğinin altını çizdi.

Güney Kıbrıs'ın yaptıkları kuşkulu grupların cirit attıkları bir yer olduğu eskiden beri biliniyordu. Ancak bundan sonra durum değişiyor. Klerides yönetiminin özellikle ABD'nin baskısı altına gireceğine mutlak gözüyle bakılıyor.

Gözlemciler, Kıbrıslı Rumların direnme göstereceklerini sanmıyorlar. Avrupa Birliği kapısının eşiğine gelmiş olan Rum yönetiminin, hemen gereken önlemleri alacağı ve muslukları kapayacağına inanılıyor.


KUZEY IRAK'TA TOPLAMA VAR

Diğer gelişme, Kuzey Irak'ı kapsıyor.

Resmen açıklanmamasına rağmen, CIA'nın büyük olasılıkla Türk istihbaratından (MİT) sağladığı bilgilere göre, Kuzey Irak'ta Usame Bin Ladin'in denetiminde çalışan bir grup saptanmış durumda. Daha önceleri iki farklı fraksiyon iken birleşen ve sayılarının 500'ü bulduğu tahmin edilen bu grubun şu sıralarda, Talabani'nin denetimindeki bölgede faaliyet gösterdikleri belirtiliyor. Washington'da bu durumu yakından izleyen yetkililerin verdikleri bilgiye göre, Talabani'ye bağlı kuvvetler harekete geçmiş durumdalar. Amerikalı ilgililer, Kuzey Irak'taki grubun etkisizleştirilmesinin Türkiye ile Talabani tarafından gerçekleştirileceğini ileri sürüyorlar. Tabii bu arada , adı geçen grubun, Saddam Hüseyin tarafından kontrol edilen bölgeye geçip geçmediği henüz kesin olarak bilinmiyor.

Bundan sonra hayatımız böyle geçecek.

Hergün dünyanın bir köşesinde bir başka terör grubu avı izleyeceğiz. Bazen yaşın yanında kuru da yanacak ancak, artık ne gerekçeyle olursa olsun, “benim teröristim, öbürünün bağımsızlık savaşçısı” şeklinde ortalarda dolaşamayacaklar. İnsanlar, ne gerekçeyle olursa olsun insanları katlademeyecekler.

Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…