Mehmet Ali Birand
 
BAHÇELİ, MHPYİ MERKEZE ÇEKİYOR...
 
 


BAHÇELİ, MHPYİ

MERKEZE ÇEKİYOR...

 

Milliyetçi Hareket Partisi, AKP ve CHP gibi merkez  oylarına göz koyduğunu, açıkladığı listelerle ortaya koydub bahçeli tek bayına MHP’de  eski politikalarla karılaştırıldığı taktirde , adeta devrim  sayılabilecek  değişiklikler yapıyor.

 

 

Bu yaklaşım yeni de değil. Uzunca bir süredir göze çarpıyordu, ancak şu sıralarda daha da belirginleşti.

 

Bahçeli’nin veto ettiği söylenen isimler (İbrahim Şahin, Sabri Uzun, Mehmet Fatih Bucak, Ayhan Çevik, Süleyman Ulusoy, Azmi Karamahmutoğlu, İbrahim Dedeoğlu) olsun, ülkücü gençlere yaklaşımı olsun, MHP’yi merkezde tutma çabasının en belirgin işaretleri. Partinin, geçmişte kötü anılar bırakmış (Susurluk gibi) olaylarla özdeşleşmesini, Askerin  partisi olarak anılmasını istemiyor. İzgi’nin çizilmesi bunun işareti. Hatta Öcalan’a  idam cezası vermiş hakime (Turgut Okyay)  dahi yer vermeyerek, Apo üzerinden oy kazanmak istemediğini gösteriyor.  TRT’de çok eskilerde Güneydoğu’da devlet politikalarını dillendiren  programlar yapan televizyoncu Ertürk Yöndem’i de listeye almaması çok ilginçti. Bu da,  boş isimleri sevmediğine işaret olarak görülüyor.

 

Ülkücü gençlerin sokak eylemlerine karşı çıkan, onları bilgisayar başında görmeyi tercih ettiğini söyleyen Bahçeli, tüm eleştirilere rağmen, MHP’nin eski kavgacı görüntüsünü değiştirmekte ısrarlı olduğunun mesajlarını arttırıyor.

 

MHP liderinin söyleminde bir fark yok. Eski politikalarını sürdürüyor ancak vitrinine adı kamuoyunda tepki çeken kişileri koymak istemiyor. Bu kişilerin haklı veya haksız faaliyetlerini geride bırakmak ve yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Buna karşılık vitrine Gündüz Aktan, Deniz Bölükbaşı gibi isimlerin alınması bu partiyi ilginçleştiriyor.

 

Aynı şekilde, ülkücü gençlerin vurdulu-kırdılı eylemlerinin de parti imajını bozduğuna inanıyor olmalı ki, bu konudaki yaklaşımını titizlikle sürdürüyor.

 

Dışardan bakıldığında, BBP parti olarak seçime gitmese de, yaptığı transferler, ve sertleşen gençlik kollarıyla, siyaset yelpazesinde “uç adres” konumuna girerken,  MHP daha merkez partisi oluyor.

 

Merkeze yerleşen partilerin iktidarı paylaşma şanslarının, daima marjinal veya uç partilerden daha fazla olduğunu düşünürsek, Bahçeli’nin MHP çizgisinde ve vitrininde uyguladığı ince ayarın, seçim şansını arttırdığını da söylemeliyiz.

 

Bu parti, geçmişte birçok tatsız olaya karışmış ve toplumun bir kesimini korkutmuştu. Eğer son yıllardaki değişim süreci başarıyla tamamlanabilirse, MHP kendine layık gerçek yerine oturacaktır.

 

Bahçeli, bu yaklaşımı nedeniyle parti içinden ve dışından çok eleştiri alıyor. Ancak liderlik cesaret isteyen bir iştir. Gidişe bakılacak olursa, Bahçeli’nin de bu eleştirilere pek aldırmadığı anlaşılıyor.

 

İşte önümüzdeki seçimler, MHP ve lideri için, bu açılardan son derece önemli bir sınav niteliğinde geçecek. MHP barajı atlatabilirse, Bahçeli ektiğini biçecek. Parti baraj altında kalırsa, o zaman da liderin üstündeki muhalefet baskısı dayanılamayacak bir noktaya çıkacakb böyle bir olasılıkda, MHP’nin belki de eski vurdulu kırdılı sokak politikalarına dönmesi için kampanyalar başlatılacak. Özetle, bu ülkenin istikrarı ve siyaset yelpazesinin sağlığı açısından, Bahçeli’nin başarılı olması önemlidir.

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…