Mehmet Ali Birand
 
KARAMANLİS’İN CESARETİ…
 
 

KARAMANLİS’İN  CESARETİ…


Yunan Başbakanı Karamanlis’in Türkiye resmi ziyareti, neresinden bakılırsa bakılsın, son derece önemli. Ancak bu önem, Karamanlis ’in gösterdiği cesaretten kaynaklanıyor.

Unutmamamız gerekir ki, Yunan kamuoyundaki “Türk tehdidi” algılaması hala geçerlidir. Son yıllarda ilişkiler rayına oturmaya başladı. Artık eskisi gibi, krizler yaşanmıyor. Yunan halkı, başlarına gelen her kötülüğü bizden bilmiyor. Ancak yine de, derinden derine bir kuşkusu, bir kaygısı var.

Haklı veya haksız nedenlere bağlayabilirsiniz. Bu kuşku ve kaygıların yersiz olduğuna da inanabilirsiniz. Ancak, Yunan toplumunun derinliklerindeki Türk rahatsızlığını silip atamazsınız. En ufak bir kıpırdanmada, bu rahatsızlık hemen su yüzüne çıkıverir.

Avrupa Birliğine tam üye olmalarına, para birliğine katılmalarına rağmen, Yunanlıların Türkiye’ye karşı tedirginlikleri tümüyle yok olmamıştır. Eskiye oranla çok daha azalmasına rağmen, hala Ege üzerinde savaş uçaklarının it dalaşı veya Kardak civarına bir Türk balıkçı teknesinin yaklaşması dahi  medyanın “Türkler geliyor” çığlıklarının atmasına yol açabiliyor.

Kıbrıs, her ne kadar eskisi kadar duyarlı bir konu olmasa dahi, hala Yunan toplumunu heyecanlandırmaya yetiyor. Hükümet sürekli olarak baskı altında tutuluyor. Türkiye’nin Ege başta olmak üzere, hiçbir konuda ödün vermediğini, buna rağmen Karamanlis’in, AB’de Türkiye’ye kapıları açtığına dikkat çekilip, iktidar eleştiriliyor.

İşte Kostas Karamanlis, böyle bir ülkenin Başbakanı.


Böylesine duyarlı bir toplumun lideri. Üstelik son seçimlerde önemli kayıplara uğradı. Çoğunluğu 2 sandalye ile elinde tutabiliyor. Buna karşılık, aşırı sağcı partiler güçlendiler. Bunlar için de, tek düşman hala Türkiye. Türkiye’nin adını duydukları anda, kırmızı görmüş boğalara dönüyorlar. 


Son örneğini, yine milliyetçi çevreler verdi: “Türk parlamentosu, 12 mil konusunun savaş nedeni olacağına karar vermiş bir kurumdur. Başbakan Karamanlis’in orada ne işi var?” diye bas bas bağırıyorlar.

Karamanlis’in cesareti bu ortamda, böylesine duyarlı bir atmosferde, 49 yıllık boykotu kırma pahasına Türkiye’ye gelmesidir.

Karamanlis’in, Erdoğan  ile güvene dayanan bir ilişkisi vardır. Erdoğan, Karamanlis’in, Türk Başbakanlarının Yunanistan’ı (1988’de Özal, 2004’te Erdoğan) ziyaretlerine  karşılık vermekte gecikmesini dahi sorun yapmamıştır. Anlayışla karşılamış, sırt dönmemiş ve ilişkileri hep iyileştirmeye çalışmıştır.

Türkiye ile Yunanistan, henüz  ikili sorunlarını çözebilecek olgunluğa ulaşmış değiller. Ne Ege ne de Kıbrıs, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği gerçekleşmeden de çözülecek gibi değil. Buna karşılık, Erdoğan- Karamanlis ikilisinin başarısı, yeni gerilimler yaratmadan ve sorunlarla birlikte yaşamayı kamuoylarına kabul ettirme becerilerinden kaynaklanıyor.

Karamanlis’in aldığı risk, tüm eleştirilere rağmen, bu resmi gezi sırasında da sorunlarda önemli bir gelişme sağlanamayacağını bilmesine rağmen gelmesidir. Eminim, Erdoğan’a verdiği ziyaret sözünü daha fazla geciktirmemek için bu cesur adımı attı. Bütün bundan dolayı, Sayın Karamanlis’e “ hoş geldiniz “ demek istiyorum.

Keşke bu ziyaretler artık sıklaşmaya başlasa. İki komşu ülke lideri, daha çok bir araya gelse ve bölgedeki gelişmeleri konuşabilseler.

Neyse, buraya kadar gelebildik ya, bundan sonrası belki daha kolay olur…



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…