Mehmet Ali Birand
 
ASKER GÖZÜYLE OPERASYONLARIN BİLANÇOSU
 
 

ASKER GÖZÜYLE

OPERASYONLARIN BİLANÇOSU


Benden, aşağıda bulacağınız yazının kaynağını sormayın.


Zira söyleyemem. 


Söyleyebileceğim tek şey, Kuzey Irak operasyonlarını son derece yakından bilen, işin içinde bulunan bir asker olduğudur.


Bundan önce de bir bilançodan söz etmiştim, ancak daha çok dışardan bakılınca askerin başarılı olup olmadığının bir ön izlenimiydi.


Şimdi okuyacağınız yazı, yetkili konumdaki bir “Komutan”ın değerlendirmesi. İçinde benim görüşüm yok. Sadece elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Zira sizlerin de benim gibi aynı soruları sorduğunuzdan eminim:


Ne oluyor?


PKK’ya gerçekten darbe vuruluyor mu, yoksa dağı taşı bombalayıp geri mi dönüyoruz?


Darbe vuruluyorsa, bunun örgüt üzerindeki etkileri neler?


Ben askerlerle çok konuştuğumdan dolayı, kimin ne zaman gerçekleri tam anlamıyla yansıttığını, kimlerin abarttığını veya gelişmeleri renklendirerek verdiğini anlarım.


Bu defa dinlediklerimden çok etkilendim.


Sadece alınan sonuçlardan değil, sınır boyunca alınan önlemler ve gerçekleştirilen gözetleme mekanizması adeta bir “ilk”i oluşturuyor.


İşin başından başlayalım.


Bana verilen brifingin en önemli yanı, PKK’nın şu anki durumunun “büyük bir şaşkınlık” ve “şok” kelimeleriyle anlatılmasıydı. 


Telsiz konuşmaları ve kendi aralarındaki değerlendirmeler, terör örgütünün ne kadar sıkıştığını gösteriyor. Çok belirgin biçimde sıkışmış durumdalar. Bundan önceki rahatları artık yok. Tedirgin oldular. Hareket yetenekleri azalmaya başladı” diyen, sözünü ettiğim askeri yetkili bu rahatsızlığın nelerden kaynaklandığını da şöyle anlattı:


TOPLU HALDE DOLAŞAMIYORLAR:

Irak sınırının Türkiye tarafında kalan dağlarda eskiden rahatlıkla dolaşabilirlerdi. Türkiye’ye girip çıkmaları oldukça kolaydı. Biz ne kadar önlem alırsak alalım, sızabiliyorlardı. Şimdi havadan gözetleyebildiğimiz ve gördüğümüz anda da müdahale edebildiğimizden dolayı sıkıştılar. Eskiden gruplar halinde dolaşırlardı. Şimdi toplu halde geçiş yapamamaya başladılar.


MAĞARALARDA ATEŞ YAKAMIYORLAR:

Eskiden kış aylarında, mağaralara sığınır ve kötü hava şartlarının geçmesini beklerlerdi. İçeride de ateş yakıp ısınırlardı. Yeni düzenlemelerden sonra, ateş yakıldığı, hatta mağaranın içi kalabalık olduğunda durumu saptayabiliyoruz. Anında da müdahale yeteneğimiz var.


EĞİTİM-TAKVİYE-HAZIRLIK YAPAMIYORLAR:

Bundan önceki yıllarda, kış aylarının gelmesiyle birlikte eğitime ağırlık verirler, hazırlıklarını yaparlar ve eksiklerini tamamlarlardı. Şimdi bunu da yapamaz oldular. Üstlerinde öylesine önemli bir baskı var ki, kıpırdayamıyorlar. Genelkurmay Başkanı’nın dediği gibi, evlerinin içini gözetler gibiyiz.


HABERLEŞMELERİ ZORLAŞTI:

Sadece gözleme değil, dinleme olanaklarımızın da arttığını bildiklerinden dolayı, aralarındaki haberleşmede de önemli aksamalar yaşanıyor. Kargaşa var. Birbirleriyle haberleşemeyince komuta kontrol mekanizmaları da çöküyor.


KAMPLAR KAPANIYOR MU?

Darbe vuruluyor, hayatları güçleştiriliyor, ancak PKK’nın Kuzey Irak’tan sökülüp atılma noktasına gelindiği söylenemez. Başka yollar buluyorlar, başka araçlarla takviyelerini sürdürmeye çabalıyorlar. Çok güç durumdalar, ancak bitme noktasında değiller.


ŞİMDİLİK KARA HAREKATI YOK:

Sık sık bir kara harekatından söz ediliyor. Ancak şu aşamada henüz böyle bir adım yok. Zaten olsa dahi, önceden haber vermeyeceğimiz gibi, olmayacağını da söylemeyiz. Dolayısıyla boş yere spekülasyon yapmayın.


BU NOKTAYA GELİNMESİNİ KİM SAĞLADI?

En önemlisi, 4 yıllık bir çabadan sonra, Amerika’nın tutumunu değiştirmesi ve PKK’yı ortak düşman ilan etmesidir. ABD ile istihbarat alış-verişi gayet olumlu şekilde yürümektedir. Washington’un tutum değiştirmesi, Barzani ve Talabani’nin tutumlarını da etkilemiştir. Yollara konulan kontrol noktaları da, PKK’nın hareket yeteneğini kısıtlamıştır. Bunlar, Kuzey Irak’taki faaliyetlerimizle ilgilidir. Asıl önemlisi, bizim sınırın Türkiye tarafındaki baskımızdır. Kar kış demeden mücadeleyi sürdürüyoruz. Üstelik askeri teknik yetenek ve donanımımız da öylesine gelişti ki, nefes aldırmıyoruz.


DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL VAR:

Bunlar, askeri yönden alınmış sonuçlardır ve çok etkilidir.


Ancak, tek başına bir şey ifade etmez.


İçeride atılacak diğer adımlar, uluslararası alanda elde edilmesi gereken diğer cepheler vardır.


Hükümet ile Kuzey Irak ve PKK terörüyle mücadele açısından olumlu bir işbirliği içindeyiz. Aynı yere bakıyoruz ve kimse kimseden şikayet etmiyor.


Türkiye, psikolojik açıdan terör örgütüne önemli bir darbe vurdu. Bundan sonrası ve bu baskıyı sürdürmek çok önemli.


Özetle, asker güvenlik açısından gelinilen noktadan çok memnun.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…