Mehmet Ali Birand
 
LİMANLARIN AÇILMASI İSE, ŞİMDİ DAHA ZORLAŞTI
 
 

LİMANLARIN AÇILMASI

İSE, ŞİMDİ DAHA ZORLAŞTI

           

Türkiye ile müzakereleri başlatma kararı alan AB Dışişleri Bakanları, Rumları tatmin etmek ve bu süreci vetolatmamak amacıyla, Kıbrıs konusunda rüşvet verdi. Yani Rumların istediklerini kabul etti.

           

AB, bu tutumuyla bir yerde aczini gösterdi.

 

Hatırlayacaksınız, AB Konseyi referandum trajedisinden sonra, Kuzey Kıbrıs üzerindeki ambargo baskısını azaltabilmek amacıyla “159 milyon euro yardım ve KKTC ile AB arasında doğrudan ticaret tüzüğü” hazırlatmıştı. Bunun amacı, referandumda HAYIR oyu veren Rumları bir ölçüde cezalandırmak, EVET diyen Türkleri de ödüllendirmekti.

 

Komisyon gereken tüzüğü hazırladı ve Bakanlar Konseyine yolladı. Ancak Rumlar, Tam Üye olmanın avantajlarını kullandılar ve bu tüzüğü Bakanlar düzeyinde durdurdular. Doğrudan ticaretin, KKTC’yi bağımsızlık yönünde teşvik edeceğini ve çözümü zorlaştıracağını belirttiler. Ayrıca, tüzüğün geçmesi durumunda, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını veto edeceklerini de bildirdiler.

 

Şantaj politikası Rumların işine yaradı.

 

AB kendi kazdığı kuyuya düştü.

 

Son toplantıda, 159 milyon euro’dan geri kalan 139 milyonun (bu fon geçen yıl kullanılamadığından dolayı 120 milyonu düşmüştü) KKTC’ ye direkt olarak -Rum Merkez Bankasından değil de, KKTC Ticaret odası aracılığıyla- kullandırılmasına ve Rumların istedikleri gibi, Mali Yardım ile Doğrudan Ticaret tüzüklerinin birbirinden ayrılmasına,  Doğrudan Ticaret tüzüğünün Bakanlar Konseyinde ilerde yeniden ele alınmasına ve en önemlisi, bu tüzüğün Bakanlar Konseyinde Komisyon tarafından önerildiği gibi Oy Çoğunluğu ile değil, Oy Birliği ile (yani bir ülkenin reddetmesi tüzüğü engelleyebilecek) geçmesi kararlaştırıldı.

         

Bunun Türkçesi şudur: KKTC’ ye 139 milyon euro yardım verilmekle yetinilecek, doğrudan Ticaret tüzüğü ise rafa kaldırılacak.

 

Rumlar bu şekilde istediklerinin bir bölümünü elde etmiş oldular. Türkiye ile müzakerelerin başlamasına göz yumdular, ancak en çok korktukları, KKTC ile Doğrudan Ticaret işinden kurtuldular.

 

Avrupa Birliği belki bilinçli şekilde, belki farkında olmadan, Kıbrıs işini daha da yüzüne gözüne bulaştırmış oldu. Zira atılan bu adımdan sonra, artık Türk limanlarının, Gümrük Birliği çerçevesinde Rum gemilerine açılması daha da imkansızlaştı.

 

Türk hükümeti bu şekilde, belki AB ilişkilerinde bir sıkışmaya doğru gidiyor, ancak öte yandan da limanlarını açmamak konusunda -özellikle iç kamu oyu açısından- elini güçlendirmiş oluyor.

 

AB de, attığı bu adımlarla kendini köşeye sıkıştırıyor. Brüksel, günü geldiğinde (büyük olasılıkla bu yılın sonuna doğru) ya Türk limanlarının açılmasını bir Komisyona havale edip, uzunca bir süre için rafa kaldıracak veya tüm siyasi yankıları göze alıp, Türkiye ile müzakereleri  kesmek zorunda kalacak.

 

Anlayacağınız, tam bir karmaşa.

           



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…