Mehmet Ali Birand
 
12 EYLÜL İMAM HATİPLERİ NEDEN KAPAMADI?
 
 

12 EYLÜL İMAM

HATİPLERİ NEDEN KAPAMADI?


Bir türlü inandırıcı yanıt alamadığım sorulardan biri de budur: Neden 12 Eylül müdahelesi İmam Hatipleri kapatmadı veya kapatamadı?


Doğru değil mi?


Laik düzeni, Cumhuriyeti korumak bu kadar önemliyse…


İmam Hatip liseleri  böylesine bir tehlike ise…


O zaman, 12 Eylül müdahelesi sırasında neden gereken adımlar atılmadı?


12 Eylül yönetimi Türkiye’yi allak bullak etti. Değiştirmediği bir şey bırakmadı. Yasaklamadığı demokratik bir hak kalmadı. Anayasadan torun yasaya kadar herşeyi değiştirdi.


Ancak imam Hatiplere dokunmadı.


Nedenini çok merak ediyorum.


Acaba, 1980-83 arasında konu bugünkü kadar moda değil miydi de, Konsey görmezden geldi?


Yoksa, Kürtlere karşı dinci örgütleri kullanmak için mi göz yumdu?


Bilemiyorum.


Bildiğim, bu işin içinde bir garipliğin bulunduğu…





YAPTIĞI İŞİ

SORUGULAYAN GAZETECİ


Cüneyt Özdemir, Irak savaşı sırasında Amerikan ordusunun içine girip, gelişmeleri yerinden izleyen gazetecilerden biriydi. Başarılı bir çalışma yaptı. Şimdi bu son derece tartışmalı  konuyu yeni kitabında (Onlarlaydım Ama Onlardan Değildim)ele alıyor ve enine boyuna  kendi deneyimlerini de işin içine sokup anlatıyor. Cüneyt’in televizyon programlarında da kendine özgü bir dili vardır. Anlaşılması kolaydır. Kitap, bu açıdan çok kolay okunuyor. Bir gazetecinin anırlarıyla tartışılan konu çok hoş bir şekilde iç içe giriyor.


Cüneyt, 32.GÜN programıyla gözünü açtığı haber programcılığının, haber kanallarının CanlıYayın tutkuları nedeniyle giderek yok olduğuna inanıyor. Gerçeklerin tek yanlı yansıdığına dikkat çekiyor.  Bir yerde haklı, ancak unutmamak gerekir ki Canlı Yayınlarında önemli bir işlevi var.


Cüneyt’in kitabını sadece İletişim öğrencilerine, meraklılarına değil, Uluslararası ilişkilerle ilgilenen herkese öneririm…





BAZI EMEKLİ KOMUTANLAR

NE DEDİKLERİNİ DUYMUYORLAR


Bazı öyle ömekli komutanlarımız var ki, “Allahtan emekli olmuşlar” ve “Allahtan ülke yönetiminde söz sahibi değiller”.


Bazıları hem köşe yazarı, hem televizyon programcısı, bazıları sadece televizyonlarda boy gösteriyorlar ve aman Allahım nelrn neler söylüyorlar. Dediklerini, kulaklarının duymadığına eminim. 


Biri çıkıyor, Kürtler  kendi devletlerini kurmaya kalktıkları taktirde, Türkiye’nin derhal Kuzey Irak’ı  istila  etmesi gerektiğini söylüyor. Canhıraş bir sesle bağırıp çağırıyor.


Diğeri çıkıyor ve büyük stratejilerden söz edip en olmadık komplo teorileri örettikten sonra, bunları gerçekmiş gibi kabul edip Türkiye’nin  ne yapması gerektiğini anlatıyor.


Bir başkası, Kıbrıs’ı  Sakarya muharebesine benzetiyor bu muharebenin kaybedilmesi durumunda  yani, Annan  planı çerçevesindeki çözüme gidildiği taktirde Türkiye’nin paramparça olacağını, donumuza kadar herşeyin AB ve ABD tarafından alınacağını ileri sürebiliyor.


İnanılmayacak bir mantık…


Ne yazık ki, akıllı ve bilgili komutanlarımızın çok azı konuşuyor. Emekli nice askerimiz sesini çıkartmıyor. 


Soğuk savaş döneminde  kalanların, Genelkurmay’da  söz sahibi olan rütbelerde görev yaptıklarını düşünüyorum ve bu mantıkla ülkeyi nerelere taşımış olabileceklerini hesaplayıp ürküyorum.


Askeri liseler ve harp okullarında verilen eğitimin de artık çağdaşlaştırılması gerektiğini, bunun için zamanın geldiğini, bu emekli komutanlar konuştukça daha iyi anlıyorum.





Aydemir Balkan'ın "Akşam Nöbeti" ile yakın tarihe bakış


Paris Elçiliğindeki Basın Müşavirliğinin ardından UNESCO’da 24 sene geçiren Aydemir Balkan Akşam Nöbeti isimli bir kitap çıkarttı. Balkan kitabında yakın tarihi gerek yurdumuzda gerekse de dünyada yaşanan en çarpıcı olayları mercek altına alarak incelemiş. Yazarın Boyut Yayınları'ndan çıkan kitabında Türk Hava Kuvvetleri’nin eşsiz, unutulmaz simalarını, Galatasaray dünyasının tiplerini, acı, tatlı ölümsüz hikayelerini, “hariciye çarkı”nın ilginç serüvenlerini bulacaksınız. 

Rumeli ve Balkan bozgunlarından, I. Dünya ve İstiklal Savaşı’na, Kore, Vietnam savaşlarından, Kosova, İran, Irak olaylarına kadar giderek kalın perdeleri aralayacak, yeni ve eski savaş senaryolarına şahit olup Birleşmiş Milletlerdeki gizli oyunları, UNESCO’daki didişmeleri izlemek isteyenler için Akşam Nöbeti kaçırılmaması gereken bir kitap  





ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ

ÇOCUKLARIMIZA YARDIM EDELİM


Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği'nin katkılarıyla yapımına başlanan ilköğretim okulu'nun temel atma işlemi bitti. Şimdi sıra kat çıkmaya geldi. Okul yaptırmak gibi yüce bir amaca hizmet vermek ve hayatlarında hiç okula gidememiş çocuklarımıza yardım etmek bizim elimizde. 


Ramazan ayı dolayısıyla fitre ve zekatlarınızı Özel Eğitime muhtaç çocuklarımıza yardım için vermek isterseniz banka hesap numaraları:

İş Bankası Fatih Şubesi 1272653(TL)

İş Bankası Fatih Şubesi 639758(EURO)

Ziraat Bankası Karagümrük Şubesi 45525(TL)

Ziraat Bankası Fatih Şubesi 125348(EURO)







Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…