Mehmet Ali Birand
 
GENELKURMAY’IN AKREDİTASYON YASAĞI
 
 

GENELKURMAY’IN

AKREDİTASYON YASAĞI


Genelkurmay Başkanlığı’nın uzunca bir süredir uyguladığı ve bazı gazete temsilcilerini brifinglere almama yasağı vardır. 28 Şubat döneminde başlayan ve farklı düşünce veya sert eleştiri getiren gazeteciler, özellikle de dinci basın bu yasağa dahildir. Bir zamanlar bende bu yasaklılar arasına girip çıktığım için biliyorum.


Ancak, artık yepyeni bir döneme giriliyor. Artık toplum olarak yeni bir sayfa açmak zorundayız. Yasaklamalarla bir sonuç elde edilemediği de ortada.


Ertuğrul Özkök’ün de belirttiği gibi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin tarihinin en önemli misyonlarından birine  giderken, hepimiz ordumuzu desteklemeye hazırlandığımız bir sırada artık bu yasakların da kalkması zamanı geldi. Farklı düşünsek de tek vücut olmamız gerekiyor.


Eminim, Genelkurmay bu yaklaşımını yeniden gözden geçirecek ve uygulamayı değiştirecektir.


Ona, bu yakışır...




BECKHAM’A ESPİRİLİ

BİR SORU SORUNCA...


Beckham ile söyleşinin sonuna doğru, aramızda espirili bir konuşma oldu. Gülerek “Hadi gelin bir anlaşma yapalım”  dedim. “Biz bu ropörtajı yayınlayalım, siz de gol atmayın. Zira, bizim finale kalmamız gerekiyor” diye, hafif bir hoşluk yaptım.


Beckham’da , espiriyi anladığı için, gülümseyerek “Ah, işte o konuda size söz veremem” diye yanıtladı.


Karşılıklı bir hoşluktan başka birşey değildi...


Ardından bir de baktım, medya’da bazı arkadaşlar “Birand bizi küçük düşürdü. Beckham’a gol atma diye yalvardı” diye yazı yazıp eleştiri oklarını çevirmişler.


Eleştirmek onların hakkı. Ancak, olay onların sandıkları veya algıladıkları  gibi değil di ki... Belki çevirici nedeniyle farklı bir izlenim doğmuş olabilir. Ancak son derece basit bir espirileşmenin, böylesine bir dram haline sokulmasını doğrusu anlayamadım. Yine de canları sağolsun...






ANKARA’DA KIBRIS

İÇİN ÇANLAR ÇALIYOR


Başbakan Erdoğan, Brüksel’deki basın toplantısında son derece önemli bir noktanın altını tekrar çizdi:


... Türkiye, Annan planını müzakere edilebilir görmektedir. Artıları ve eskileri vardır. Yeniden  bakılır...”


Dışişleri Bakanı, Annan planı  hakkında sık sık “Bizim gündemimizdedir” diyerek, reddedilmediğini açıklardı. Ancak bu defa Başbakan, çok net şekilde Türkiye’nin tutumunu ortaya koydu.


Bu açıklama, Türk hükümeti ile Denktaş arasındaki görüş ayrılığını  biraz daha ortaya koydu. Denktaş’a göre “Annan planı ölmüştür ve bir daha masaya konması imkansızdır.”


Acaba?


Ankara’da esen rüzgarlar çok farklı.


Denktaş ne kadar direniyormuş gibi yapsa dahi, Dışişleri Bakanlığı ve şimdi de Başbakanlık, Kıbrıs konusunda 1 Mayıs’a kadar çözüm arayışına girmiş durumda. Ancak, 14 Aralık seçimlerine kadar kimse sesini çıkarmak istemiyor. Seçim sonrasında Kıbrıs’ta fırtınalar kopacak gibi görülüyor. Hele Türkiye’nin AB’den tarih alma olasılğının artması ve tek engel olarak Kıbrıs’ın  gösterilmesi, Denktaş üstündeki baskıları dayanılmazlaştırıyor.






BAŞAR YİNE BAŞARDI


CNN TÜRK’ün kuruluşundan  itibaren katkılarıyla son derece önemli bir rol oynayan Başar Başarır’ı yakından tanıyanlar, onun çok usta bir öykücü olduğunu bilir. Kent kitabı (1992), Eski Şehrin Ayazı (1996) ve Nedir Hayat (2000) adlı  yazarı. Piyasa’ya Makina Mühendisliği ile giren, ardından  iletişimciliğe geçen Başar, TV dünyasına 32.GÜN ile açılmıştı. Şimdi CNN TÜRK’ün program bölümünün patronluğunu yapıyor. Bu arada da en önemli diğer görevi, Kitapçı Kız Deniz’in kocalığını yapması. Başar her şeyi başarır. Bu defa da  “Getirin O  Günleri, Yakalım Bu Öyküleri” adlı yeni kitabı, Doğan Kitap tarafından yayınlandı. Yine başardı.



GÖKNEL’İN KİTABI 


İSKİ olayı ile  günlerce gündemden düşmeyen Ergun Göknel yaşadıklarını” Sanık Dut Ağacı” isimli son kitabında topladı. Göknel, hapishanede yaşadığı olayları, tanıştığı “uç” insanları, dostlukları, yalnızlıkları,  mahkumiyeti, özlemleri, pişmanlıkları, sabırsızlıkla beklenen ziyaret saatlerini kısacası hayatının o dönemini  bu kitapta toplamış.. Ergun Göknel; okuyucuların İski Olayına bu kez ters taraftan, yani olayın başkahramanı olan kendisinden dinlemesini sağlamaya çalışmış.. Olayı günlerce tartışan medya ve ekranlarından takip eden siz seyirciler için olayı bir de Ergun Göknel'den öğrenebilmek hoş olsa gerek...  





Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…