Mehmet Ali Birand
 
BU MUAMELE ARTIK BİTMELİ
 
 

BU MUAMELE

ARTIK BİTMELİ


Eminim sizlerinde dikkatini çekmiştir.


Alman İçişleri Bakanı Otto Schilly günübirliğine Ankara’ya geldi ve Türk meslekdaşına sıkı sıkıya sordu: Kaplan’a işkence yapılmayacak değil mi?


Herhalde bir ülkeyi bu kadar yaralayacak, küçük düşürecek başka bir soru olamaz.


Düşünebiliyor musunuz, Alman mahkemesi Kaplan’ın Türkiye’ye iadesine, işkence yapılabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor ve Kaplan’dan biran önce kurtulmak isteyen Alman İçişleri Bakanı da bu konuda Türk meslekdaşından güvence üstüne güvence istiyor.


Acaba Aksu “Valladi de Billiahi de işkence yapmayacağız” mı demiştir... Kimbilir ne kadar üzülmüştür. İşkence yapılan ve verdiği sözlere inanılmayan bir ülke’nin İçişleri Bakanı olmanın ezikliğini hissetmiştir.


Bu durumdan kurtulma imkanımız artık var.


Eğer önümüzdeki dönemde Kopenhag kriterlerini harfi harfine uygularsak, “işkenceci ülke” damgasından kurtulabiliriz. Saygınlığımız geri gelir ve başımız yine dikleşir. Aksi halde 2 inci ligde kalmayı sürdürürüz.






VAN’A AYIP

EDİLİYOR


Darling seyehat grubunun lideri Ferihan Göksu, geçenlerde arkadaşlarıyla Van’a gitmiş. Çok üzüntülü dönmüş. Rica ettim izlenimlerini  kısaca bana iletti:


... Gittiğimiz yörenin ve tarihi eserlerinin güzelliğine ve ihtişamına hayran kaldık. Ancak bu etkileyici yerleri gezerken karşılaştığımız bakımsızlık, ilgisizlik ve pisliğe çok üzüldük. İşte kolaylıkla düzeltilebilecek birkaç nokta:


İnsanlar sivrisinek hücumundan kurtulamıyorlar. Oysa, bu sorun 60 milyarlık bir yatırımla halledilebilirmiş. Ama bu ödeme yapılamadığından Van’a gelen gerek yerli gerek yabancı turistler yara bere içinde geri dönüyorlar.

Nuh’un gemisinin Ağrı eteklerinde bulunduğu haberi bütün dünyada bir bomba etkisi yapmışken, biz burayı delik deşik bir yoldan hoplaya zıplaya gidiyor ve oraya vardığımızda gayet iptidai şartlarda bir bina içinde duvara asılmış birkaç resim ile karşılaşıyoruz. Oysa geminin maketlerini, Nuh hakkında kitapları, t-shirtleri, kazakları, şapkaları,  “Nuh’un gemisini gördüm” yazan posterleri ile adeta para basan bir yer haline dönüştürülebilir. 

Ve de en acısı  tarihi yapıların girişindeki tabelalar... Hoşap kalesi önündeyiz. Girişteki tabelayı okuyoruz.  Tabela emekle yağlı boya ile yazılmış... Üstte Türkçe bir izahat, altında da İngilizce yazılmış tercümesi var. Bu lisana İngilizce demek mümkün değil... Tarzanca diyebilirsiniz... Bunu kim yazmışsa yazmış ama bunu bir bilene kontrol ettirmeden oraya konmuş. Yabancı turistler kahkahalarla gülüp alay ediyorlardı. Bir kağıt kalem alarak doğrusunu yazdık ve müze nöbetçisine verdik. Ümit ederiz ilgililer  bu çirkinliği düzeltirler...


Biz birşey yapamıyoruz, bari Van’lılar harekete geçsinler...”








ENGELLİLERİN ÇAĞRISINA

KULAK VERİN


“ Zeka potansiyelinde gerilik gösteren, bu yüzden de fiziksel, sosyal ve zihinsel açıdan yaşamın gerektirdiği koşullara tek başına uymakta güçlük çeken kişi” olarak tanımlanıyor zihinsel engelliler. Türkiye’de bu tanıma uyan 8 milyon kişi var. Yani , Türkiye’de yaşayan her yüz kişiden neredeyse 9’u engelli...


Zihinsel engellilerin çok azı eğitim şansı bulabiliyor. Bu eğitimin verilmesi için ter döken, emek harcayan derneklerden biri de ERAM (Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği)


ERAM şimdi özürlü çocuklar için bir anaokulu açmak istiyor. Bunun için 5 katlı 500 metrekarelik bir bina bulmuş. Ancak okulun yapımı için yardıma ihtiyacı var. Haydi Türkiye... (0212 531 47 82- 533 10 09- )

 









KİRLİ SAHİL VARSA

İHBAR EDİN


Deniztemiz Derneği, denizlerimizdeki kirliliği önleyebilmek için elinden geleni yapıyor.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             Bu kapsamda Göcek Koyları Deniz Temizliği ve Korunması, Deniz Süpürgeleri gibi projeler düzenleyen derneğin en son kampanyası ise Acil Mavi Projesi.  


Denizlerde atık gören ya da kirlilikten rahatsız olan herkesin şikayeti için ücretsiz telefon hatları düzenlendi. Böylece kirliliğin olduğu bölge saptanıyor ve uzmanlar getirilip gerekli incelemeler yapılıyor. İlgilenenler için Acil Mavi Hattı 0 800 261 18 38...Denizlerimizin kirliliği gibi ortak bir sorun ancak birlik ve beraberlik içinde halledilebilir diyen derneğin sloganı ise BİZE KATILIN DAHA GÜÇLÜ OLALIM


Mutlaka arayın.


Kıyılarınızı, denizlerinizi koruyun.


Eğer siz sahip çıkmazsanız, kimse sahiplenmez.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…