Mehmet Ali Birand
 
ERDOĞAN, KIBRIS İÇİN GÜRLÜYOR, AMA YAĞDIRAMIYOR
 
 

KIBRIS’ TA ÇÖZÜM

ÜMİDİ YOK GİBİ AZALDI


Kıbrıs konusunda nasıl bir son ile karşı karşıya kalacağımız artık belirginleşiyor. Son dakikada bir sürprizle karşılaşılmadığı taktirde, Türk tarafı Kıbrıs’ ta hiçbir şekilde anlaşmaya yanaşmayacak. Annan planı ne kadar önemli avantajlar sağlasa dahi, sudan gerekçelerle reddedilecek.

   

İnşallah yanılırım, ancak Ankara’ dan gelen haberler ve dışardan görülen manzara, aynen böyle.

   

Rauf Denktaş- Mümtaz Soysal ikilisi, devleti ve muhafazakar çevreleri yanlarına çekmeyi bildiler. Özellikle son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından sonraki açıklama, çözüm bulunup bulunmaması konusunda noktayı koydu. 

   

Kıbrıs’ın stratejik açıdan Türkiye için çok önemli olduğunun altı çizildi ve Denktaş’a destek verildi. Zaten Kara Kuvvetleri Komutanının Ada’ da birkaç gün önce yaptığı konuşma işin rengini göstermişti.

   

Ankara’da, muhafazakar cepheyi oluşturan askerin, dışişlerinin bir bölümü ve Cumhurbaşkanı Sezer’ in benimsedikleri ve açıkça belirttikleri görüş şöyle özetlenebilir :

  

 “…Bu aşamada çözümsüzlük Türkiye’ ye bir fatura çıkaracaktır, ancak Irak savaşı nedeniyle ne ABD ne de AB bu faturanın tamamını bize ödetebilirler. KKTC’ yi elimizde- eski değeri kalmamasına rağmen- bir pazarlık kartı olarak tutmak ve görüşmeleri ileri bir tarihe atmakta yarar vardır. Rumlar AB’ ye tam üye olsalar dahi, bir siyasi çözüm bulunmadıkça, bu üyeliğin nimetlerinden tam anlamıyla yararlanamayacaklar ve içlerine sindiremeyeceklerdir. Göçmenler, hükümete sürekli baskı yapıp çözüm bulunmasını isteyeceklerdir. Ya önümüzdeki yıllarda veya AB’ ye tam üyeliğimizle birlikte yeniden çözüm denemesine girişilebilir…”

   

Bu mantık, Türkiye’ yi yönetenlerin ne kadar dar düşündüklerini, Uluslararası gerçeklerden ve Ada’ daki genç kuşaklardan ne kadar koptuklarını, ellerindeki kartı ne kadar abarttıklarını ve Kıbrıs’ ta ne büyük bir risk aldıklarını gösteriyor.

   

Irak harekatı sayesinde ellerinin daha kuvvetleneceğini ve ilerdeki pazarlıklardan daha karlı bir duruma gireceklerini sanıyorlar. Bundan dolayı da, Kıbrıs Türkünü kaybetme pahasına Kıbrıs’ ı bedavaya Rumlara hediye ettiklerinin farkına varamıyorlar.

Kıbrıs’ı AB içinde artık sadece Rumların temsil edeceğini,  2004’ ten itibaren Türk diplomatların, AB müzakere masasında Rumlarla oturacaklarını, yani Türkiye’ nin Kıbrıs’ ı resmen tanımak zorunda kalacağını herhalde düşünmüyorlar.

   

Tabii bu arada, Türkiye’nin KKTC’ deki memnuniyetsizliği giderebilmek, halkın yatıştırabilmek için yılda yaklaşık 500 milyon dolar harcamak zorunda kalacağını, bu şekilde çözümsüzlükten yana tutum almış olanların ceplerinin biraz daha dolacağını da özellikle saklıyorlar.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…