Mehmet Ali Birand
 
TÜRKİYE KENDİNE ZARAR VERDİRİYOR...
 
 

 

TÜRKİYE KENDİNE

ZARAR VERDİRİYOR...

 

* Anlamakta çok güçlük çekiyorum. Türkiye, demokrasi için önemli adımlar atarken, nasıl oluyor da basın özgürlüğü ve yargı sisteminde böylesine çağ dışı bir yaklaşımı ısrarla sürdürüyor. Yargıdaki çarpıklıkları görmezden geliyor. Nasıl oluyor da, iktidar partisi göz göre göre kendini ayağından vuruyor.  Uluslararası eleştirilere ve giderek artan baskılara adeta davet çıkarıyor. Oysa Türkiye bu durumu hiçbir şekilde hak etmiyor.

 

TÜRKİYE KENDİNE

ZARAR VERDİRİYOR...

 

Defalarca yazdım, yine yazacağım... Tekrarlayacağım... Bu yasalar ve uygulamalar değişene kadar da ısrarla üstünde duracağım. Bu konuda benimle aynı görüşte değilseniz ve bana kızıyorsanız o zaman bu köşeyi okumayın. Aynı görüşteysek, gelin siz de bu kampanyaya katılın.

           

Basın, yani söz ve ifade özgürlüğünden söz ediyorum. Yargıdaki çarpıklıklardan söz ediyorum.

           

Eğer demokratik bir sistemi benimsiyorsanız, basın özgürlüğü bu sistemin en vazgeçilmez kuralıdır. Tek istisna terörü açıkça desteklemek, insanların öldürülmesi için çağırı yapmak, silahlı kalkışmaya tahrik etmek. Fiilen teröre karışmanın dışında, her türlü söz ve fikir yazılabilir. Her konu tartışılabilir. "Evet, ancak..." diye başlayan hiçbir gerekçe geçerli olamaz.

           

Oysa bugün Türkiye'de 90 civarında gazeteci hapiste. Bunların hiçbiri terörist faaliyetten dolayı tutuklanmamışlardır. Önemli bölümü, terör örgütüne sempati duymak, destek vermek gibi muğlak suçlardan ve çoğu da yargılamaları sürdüğünden dolayı içerde tutulmaktadırlar. Fiilen teröre karışmamış, sadece görüşlerini yansıtmışlardır. Ayrıca, savcıların elinde halen yüzlerce suç duyurusu ve soruşturma vardır. Sadece 2011'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne, genel özgürlükler konusunda 9 bin şikayet başvurusu yapılmıştır.

           

Bu manzara, uluslararası kamuoyunda ülkemizin alnına kara bir leke vurulmasına yol açmaktadır. Avrupa Birliği’nden ve Amerika'dan gelen eleştiriler artık her geçen gün artmakta ve baskılar yoğunlaşmaktadır. Türkiye'ye batıdan gelen her heyet bunu soruyor. İktidar partisinin dış ilişkileri izleyen veya çalışmalara katılan her milletvekilinin de şikayet ettiği bir aşamaya girilmiş durumda.

           

Batı medyasında da Türkiye, Çin'e ve Putin'in Rusya'sına benzetiliyor.

           

Çin gibi zengin, ekonomisi parlak, ancak insan haklarını umursamayan, yargının her yere çeklidği bir ülke... Putin gibi son derece katı bir anlayışla yönetilen bir başka ülke...

           

Yazık değil mi bizlere?

           

Bu duruma düşmeyi hak ediyor muyuz ?

           

Hayır.

           

Peki, o zaman hükümet neden kıpırdamıyor?

           

Neden birkaç yasa değişikliği ile bu gidişi önlemiyor?

           

İşte benim anlayamadığım da bu... Ak Parti  neden kendi kendini yaralıyor?

 

 

KCK GAZETECİLERİNİN

HAYKIRIŞINI DİNLEYİN...

           

KCK tutuklamaları çerçevesinde 35 gazeteci içeri alındı. Bu meslekdaşların büyük bölümü DİHA  ve Özgür Gündem gibi yayın organlarında çalışıyorlardı. Yayınladıkları mektupla haykırışlarını seslendirdiler. Ancak kimseler oralı değil. "Bizi terörle suçluyorlar, oysa ortaya koydukları deliller tümüyle gazetecilikle ilgili " diyorlar.

           

Gerçekten de öyle... Deliller, yazılmış haberler, haber fotoğrafları, haber izlemek için yapılan seyahatlerden oluşuyor.

           

Bu gazetecilerden hiçbiri terör faaliyetine katılmış değil.

           

Bu gazetecilerden hiçbiri silah taşımamış, tetik çekmemiş, insan öldürmemiş.

           

Bu gazeteciler, fikirlerini yansıtmışlar.

           

Evet, Kürt sorununda taraf olmuşlar.

           

Evet, bizim paylaşmadığımız görüşleri yansıtmışlar.

           

Ne var bunda?

           

Görevlerini yapmışlar. Bizlerin, yaptığımız yasaların anlayamadığı da işte bu...Şimdi de "Bunlar gazeteci değil  terörist" diye kendimizi savunuyoruz. Tutuklu gazeteci sayısının 8-10 'u geçmediğini iddia ediyoruz.

           

Tabii, kimseleri de inandıramıyor, hatta kendimizi komik duruma düşürüyoruz .

 

 

EVET, ODA TV DAVASINDA

GAZETECİLİK YARGILANIYOR

           

Oda TV davası, iktidarı devirmeye yönelik "Çete kurmak ve komploya karışmak" suçlamasıyla açılan Ergenekon-Balyoz dizilerinin en “Zayıf halka”sıdır. Ben bir adım daha ileri gidiyorum ve bu davanın Türk yargısına yakışmayacak talihsiz bir dava olduğunu düşünüyorum.

           

İçerde tam 310 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk defa savunma yapabilen Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın söyledikleri çok doğru: Bu dava'da "Gazetecilik yargılanıyor"

           

Evet, savcıların hazırladıkları iddianamede, gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğinin  sorgulandığını görüyoruz. Savcılarımız kendilerine göre gazeteciliği biliyorlar; Soner Yalçın'a, Ahmet Şık ve Nedim Şener'e "Sizin yaptığınız gazetecilik değil, siz komplo peşinde koşmuşsunuz" diyorlar. Ben iddianameyi böyle okudum. Sorgularında da aynı izleri gördüm .

           

Oda TV'ye yöneltilen suçlamaları hayretler içinde okudum. Muhalif gazeteciliğin ne zamandan beri darbe girişimi olarak nitelendiğini bir türlü anlayamadım. Eğer yargı dünyamız bir gazetecinin nasıl çalışması, nasıl inceleme yapması gerektiğini bizlerden daha iyi biliyorsa, o zaman söylenecek söz kalmaz. Ancak bu iddianame ve yargılama sırasında duyduklarım bana, 45 yıldır yaptığım bu mesleğin büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını gösterdi.

 

 

                                               TARAF’I YAŞATALIM...

           

TARAF gazetesi halka açılıyor. Hissesi, ortalama 4 liradan satışa çıkıyor. Kimseleri rahatsız etmeyecek bir fiyat.

           

Şimdi ne yapacaksınız?

           

TARAF için şimdiye kadar söyleyip yazdıklarımızı tekrarlayıp, "Bizim yapamadığımız gazeteciliği yapıyorlar... Kimseden korkmuyorlar...Herkese çakmasını biliyorlar...Bravo bunlara..." demekle mi yetineceğiz, yoksa lafı bırakıp, bu gazeteyi ayakta tutmak için, 3-5 dahi olsa hisse alacak mıyız?

 

Seyirci mi kalacağız, yoksa kendi mesleğimize bu şekilde sahip çıkmaya mı çalışacağız?

           

Sadece gazetecilerden söz etmiyorum. Okuyuculara da seslenmek istiyorum.

           

Hisse alın ve etrafınızdakilere de aldırın. TARAF'ı sadece gazetecilikle yaşayanlar çıkarıyor. Böyle bir gazetenin ayakta kalması, hem demokrasimiz hem de mesleğimiz açısından son derece önemlidir.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.

 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…