Mehmet Ali Birand
 
BU CEZA, TÜRKİYE’YE ÇOK ZARAR VERİYOR…
 
 

BU CEZA, TÜRKİYE’YE

ÇOK ZARAR VERİYOR…


İnsan bazı gelişmelerin nerelere kadar gittiğine baktığında nasıl üzülüyor, tahnim edemezsiniz. Doğan medya gurubuna kesilen yaklaşık 3 milyar dolarlık cezanın içerdeki olumsuz yankılarını bir yana bırakın, ben size bugün Uluslararası alanda , Türkiye’ye nasıl büyük zarar vermeye başladığını anlatmak istiyorum.

Niyetim, birilerine mesaj vermek değil.

Siyasi yönü olup olmadığını, Başbakan’ın emriyle yapılıp yapılmadığı, amaç Doğan gurubundaki muhalif dilleri kesmek olup olmadığını bir yana bırakıyorum. Sizlere tamamen dışarıda uğranılan zararın boyutlarını yansıtmayı amaçlıyorum.

Olayın patlak verdiği günlerde, kimse bu cezanın dışarıda nasıl yankılanacağına önem vermiyorlardı. Hatta Başbakana yakın çevreler, “ Kimse umurumuzda değil. Başbakanımız ne AB’den ,ne de başka bir yerden gelecek tepkilere kulak asmaz” diyorlardı.

Doğrusu, dış kaynaklar da ilk günlerde pek ilgilenmediler. Bunun Türk maliyesinin normal bir denetlemesi olduğunu sandılar. Ne olduğunu tam anlamıyla anlayamadılar. Zaman içinde uyanış başladı. Ceza öylesine büyük idi ki, inanmaları zaman aldı. Dünyada bu büyüklükte kimseye ceza kesilmediği için şaşırdılar. Ancak, şaşkınlık yavaş yavaş dağıldı ve artçı depremler başladı.

Uluslararası medya’da çıkan yazılar, Türkiye’ye yatırım yapmış veya yapmak isteyen çevrelerdeki söylentiler ve başta Avrupa Birliği olmak üzere, Türkiye’yi yakından izleyen kuruluşlardaki tepkilere bakınca sizde bana hak vereceksiniz. Türkiye’nin nasıl gereksiz şekilde hırpalandığını görüp hayıflanacaksınız.


AÇILIMLAR YAPARKEN, BÖYLE

BİR DARBEYE NE GEREK VARDI?

Uluslararası alanda en çok sorulan soru bu.

Ne gerek vardı ?

Dünya’nın takdir bakışlarını toplayan Kürt Açılımının hız kazandığı, Ermeni Açılımının alkış topladığı, Kıbrıs konusunda ilginç gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, buna ne gerek vardı?

Uluslararası kamu oyunun gözünde, basına sansür koyan, gazetecileri cezalandıran iktidarlar genelde, ya diktatör veya sandalyesi sallanan 3 üncü dünya liderleridir. Oysa Erdoğan’ın ne iktidarı tehlike de, ne de bir 3 üncü dünya ülkesinin lideri konumunda. Tam tersine, Başbakan ve Ak Parti iktidarından Avrupa Birliğinden, Washington’a kadar övgüyle söz ediliyor , ve “Demokrasi örneği tek Müslüman ülke” diye gösteriliyordu. Ekonomik krizden bile diğerlerinden daha ucuza kurtulduğu hakkında yazılar yayınlanıyordu.

Türkiye’nin güzel bir imajı vardı.

O zaman neden ? Neden bu imaj yıkılmak istendi?

İşte ilk başlarda Uluslar arası çevrelerin bir türlü anlayamadıkları buydu.

Sonra yavaş yavaş “Bizler galiba Ak parti iktidarını pek doğru anlayamamışız” der oldular. Bir de bugünkü manzaraya bakın:


  1. Avrupa Parlamentosu ve Ak Parti’ye toz kondurmayan AB Komisyonu, Türkiye hakkındaki en sert eleştirisini yapıyor. Türkiye’nin Uluslararası alandaki gelişme karnesi sayılan, AB ilerleme raporuna bu yıl ceza olayı damgasını vuracak. AB parlamentosu toplantısında sadece bu ceza konuşuluyor.

  2. Başta New York Times ve Economist gibi ağırlıklı gazeteler olmak üzere, son haftalarda Türk hükümeti hakkındaki eleştiri dozu son derece yüksek yazıların çıkması, Ak Parti iktidarının sansürcü olduğunun altının çizildiği makalelerin sayısının artması da tamamen ceza ile ilgili.

  3. Hepsinden kötüsü, Türkiye’de yatırım yapmış veya yapmayı planlayan Uluslar arası yatırımcılar arasındaki ortam. Eğer Doğan gurubuna verilen ceza aynen gerçekleşirse, birçok firmanın yatırımlarını donduracağını ve Türkiye’ye gelmeyi planlayanların da maliyenin son sözünü beklediklerini, buna göre hareket edeceklerini herkes biliyor.


SONUÇ: BİR MALİYE DENETÇİSİ

ÜLKEYE BÜYÜK ZARAR VERDİ

Türk imajı kadar Ak Partinin imajı bu olayda inanılmaz darbe aldı.


Hem de bir hiç uğruna.


Zira Doğan gurubunun bu cezayı ödeyebilmesi söz konusu değil.


Ya Maliye bakanlığı bu anormalliği görüp, normal ölçüleri uygulayacak veya bu gurubun parçalanmasını seyredecek.


Ben kendi payıma, bir ülkenin kendi bindiği dalı kesmeye böylesine hakkı olduğuna inanmak dahi istemiyorum.Bu ceza, neresinden bakılırsa bakılsın hiçbir yarar getirmeyecek, tam aksine, hem Türk maliyesini, hem Ak Parti’yi altından kalkılmaz bir zan altında bırakacaktır. İstediğiniz kadar tersini söyleyin, cezanın eleştirileri susturmak ve muhaliflerden intikam almak için kullanıldığı damgası yenecektir.









Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…