Mehmet Ali Birand
 
PKK’NIN ATEŞ-KES’İ YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATABİLİR
 
 

PKK’NIN ATEŞ-KES’İ

YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATABİLİR


PKK terörünü durdurabilmek, hiç değilse yaşanabilir bir noktaya indirebilmek için, hararetli bir tartışma yapılıyor. Henüz somut adımlar atılmış değil, ancak karşılıklı verilen demeçlerle dahi bir pazarlık süreci yaşanıyor. Taraflar birbirlerinin nereye kadar gerileyeceğini hesaplamaya çalışıyorlar.

Bir ara, DTP milletvekillerinin ifade verip vermemeleri krizi vardı. TBMM Başkanı Toptan’ın bulduğu bir formülle şimdilik atlatıldı. Ardından PKK’nın mayınlı saldırıları ve örgütün kendi kendine ilan ettiği, ateşkes süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konuşuldu. Kandil’den gelen mesajların ne kadar samimi olup olmadığının bu şekilde test edileceği söylendi.

PKK, ateşkesin süresini uzattı. Aslında buna “uzatma” demek dahi biraz abartı sayılabilir. Zira 15 Temmuz tarihine sadece 1,5 ay var. Yine de bir adımdır.

PKK bu süreçte, TSK’nın da “büyük operasyonlar” yapmamasını istiyor. “Üstüme gelmeyin, gelirseniz ben de kendimi savunmak zorunda kalırım” diyor. Ancak dikkat ederseniz, yapılan açıklamalarda TSK’nın görevinin de, elinde silah yasadışı eylem yapanları yakalamak olduğu inkar edilmiyor.


Günlük harekatlardan değil de, “Büyük Operasyonlardan” söz ediliyor...


Tabii bunun gerçek bir ateşkes olabilmesi için de, PKK’nın sinsice gerçekleştirdiği mayınlı saldırıları durdurması, her saldırının büyük operasyonlara yol açacağını kabullenmesi de kaçınılmazdır.


Sanki karşılıklı “yaşanabilir “ bir ortam aranıyor.


Silahların susması, yani PKK’nın suikastlarını durdurması, TSK’nın da büyük operasyonları bir süre erteleyip, çözüm çabalarına fırsat verecek bir ortamın yaratılmasına çalışılıyor.

SÜRDÜRÜLMESİ ZOR, BOZULMASI

ÇOK KOLAY BİR SÜREÇTEYİZ...


Sürdürülmesi çok zor, provokatörler tarafından kolaylıkla sabote edilebilecek bir döneme giriyoruz, ancak yine de kan dökülmesinden iyidir.


Böyle süreçleri eleştirmek çok kolaydır. Zaten göreceksiniz, her taraftan bu durumu torpillemek için ellerinden geleni yapacaklar çıkacaktır. Milliyetçilik nutukları atılacak, vatanın bölündüğü, PKK katillerine prim verildiği nutukları atılacak. Gösteriler yapılacak, kimileri oy kazanmak, kimileri de reyting ve tiraj uğruna olmadık oyunlar oynayacaklar.


Savaşın devam etmesini isteyenler de rahat durmayacaklar. Karanlık provokasyon kokan girişimler örgütleyecekler.


PKK’nın içinden veya dışındaki bir takım güçler de harekete geçecekler. Onlar da olmadık yerlerde mayın patlatarak, tekrar savaşa dönülmesine çalışılacaktır.


BUNDAN SONRASI, ÇOK

BİLİNMEYENLİ BİR BİLMECEYE BENZİYOR


Bundan sonra ne olacağını bilemeyiz.


En önemlisi, İmralı’nın ne düşündüğü ve oradan çıkacak mesajlara Kandil’in getireceği yorumdur. Son derece karmaşık bir karar verme yapısı olan Pkk’nın tutumu geleceği şekillendirecektir. Oynanmakta olan satranç oyunundaki hamleleri, Ankara’nın da tutumunu etkileyecektir.


Diğer önemli unsur, Erdoğan ile Org.Başbuğ’un (yani hükümet ile Genelkurmayın) ne düşündükleridir. Onların bu sürece bakışları, PKK’nın tutumunu nasıl yorumladıkları önemlidir. Henüz ne düşündüklerini bilemiyoruz, ancak, siyasi iktidar ve asker, ne istediklerini biliyor, bir siyasetleri varsa ve dik ve kararlı dururlarsa, bu süreç yürütülebilir.


Aksi halde çabuk biter.


Üstelik bitirmek de o kadar kolay ki, bir yerde kimin yaptığını dahi bilemeyeceğimiz iki mayın patlar, ardından ver bombayı...İşte yolun sonu...


Barışı korumak çok zordur, ancak sonunda liderleri tarihe mal eder...


Savaş kolaydır, ancak sadece kan ve ölüm getirir. Liderleri de silip yok eder.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…