Mehmet Ali Birand
 
KISA SÜRELİ BİR TATİLE ÇIKIYORUM…
 
 

KISA SÜRELİ BİR

TATİLE ÇIKIYORUM…


Kusura bakmayın, biraz dinlenmeye ihtiyacım var.

Herhalde anlatmaya da gerek yok.

Öyle bir yıl geçirdik ve daha da öylesine yoğun bir dönem geliyor ki, kısa bir ara verip akülerimi doldurmam gerekiyor. Zira sadece bu Köşe değil, aynı zamanda bir de Kanal D Ana Haber Bülteni var. Ekip perişan durumda. Kısa tatillerle ayakta kalmaya çalışıyorlar. Hatırlayacaksınız, geçen yaz aylarını da seçim kavgasıyla geçirmiştik. Bu defa da Ergenekon ve  Kapatma davası gündemde.

Denize açılacağım ve kendimi kaybettirmeye çalışacağım, ancak kulağım da telefonda olacak. Anayasa Mahkemesi kararını verdiği gün, yine ekranda karşınızda olacağım..

Tekrar buluşana kadar sağlıcakla kalın…







BU KAFAYA

BU TRAŞ (!)


Nedim Gürsel’in  çok beğeni kazanan “Allahın  Kızları” adlı romanı, Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından incelemeye alındı.


Gerekçesi çok ilginç “... Halkın  sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik”


Şimdi, bu haberi okuyunca ilk tepkiniz, “İşte gördün mü, AKP’nin yönetiminde bu ülke ne durumlara giriyor” olur. Oysa biraz araştırınca anlıyorsunuz ki, bunun AKP ile ilgisi yok.  Asıl sorun, yasalardan ve bu yasaları  yorumlayan savcı ve yargıçlardan kaynaklanıyor. 


Nedim Gürsel’i hepimiz  tanıyoruz. Müslüman mahallesinde salyangoz  satmayacak kadar akıllı bir yazar olduğunu biliriz. Üstelik, Doğan Kitap’ın yayınladığı “Allahın Kızları” da, örümcek kafalı veya ard niyetliler  dışında kimseleri rahatsız etmez. Okuyun göreceksiniz... Bakalım savcı da bu kitaba bizim gibi mi bakacak?


Anlayacağınız, bu kafaya bu traş... Böylesine muğlak yasalar yapıldıkça ve böyle yorumlandıkça, başımız daha çok ağrıyacaktır.







SONUNDA, MİTHAT’TA

GÖNLÜNÜ KAPTIRDI


Mithat Bereket’i önce 32.Gün’lerde tanıdınız, ardından da büyük kanalların star’ı oldu. Şu sıralarda da CNN TÜRK’ün en gözde starlarından biri.


Benimle çalışmaya başladığı zaman, (bundan 15-20 yıl önceydi) gencecikti. Etrafında kelebek gibi kızlar uçuşurdu. Mithat direndi ve ısrarla evlenmedi. Onun bu inadını sonunda Hülya Çeltekoğlu  kırdı. Herhalde en zor yarışı kazanmış oldu. Ancak, asıl şanslı olan yine de Mithat. Zira Hülya’nın kaliteleri öylesine yüksek ki, işin sonunda Mithat’a getireceği katkılar çok büyük olacak. Nice, nice mutluluklara...




DOĞRU SANILAN

YANLIŞLARLA AB…


Dr.M. Hakan Keskin’in, Nobel Yayın Dağıtım tarafından piyasaya verilen bu kitabı herkesin mutlaka okuması gerekiyor. İster Ulusalcı olun, isterseniz AKP veya CHP’li olun, hiç önemli değil. Önemli olan, Avrupa Birliği hakkında laf edecekseniz veya doğruyu öğrenmek istiyorsanız, bu kitap referansınız olmalı. Zira Keskin, Avrupa Birliği hakkında verilen yanlış bilgileri, yanlış kavramları ve nihayet kimi yalanların doğrusunu bu kitaba toplamış.

Alın okuyun, sonradan yine  eleştirin, önemli değil. Önemli olan doğru verilere dayanarak eleştirin. Yalan veya hurafelere dayanarak değil. Keskin’i tebrik ederim.







ALEXİS’İ ÇOK ARAYACAĞIZ...



Tanıdığınızı sanmıyorum.

İstanbul’daki Yunan Başkonsolosu Alexis Alexandris’den söz ediyorum.

Tanıyanlar için bir kazanç, tanıma fırsatı olmayanlar için ise bir kayıp.

Eski bir İstanbul efendisi.

Sizin, benim tanıdığımız İstanbul’un efendilerinden biri. 1950’de Beyoğlunda doğmuş, büyükbabası Zaho bey, Osmanlı sarayında eczacılık yapmış. Yani şu anda İstanbulu dolduran 14 milyonun büyük bölümünden daha fazla İstanbullu. Fener lisesi mezunu. Nefis bir Türkçe ve eski İstanbul’un tüm güzelliklerinin anılarıyla büyümüş bir diplomat. Daha doğrusu, bizim değerini bilemeyip kovaladığımız bir kuşağın temsilcisi.

Alexis’in geçenlerde Milliyet ilavesinde Fatih Türkmenoğlu ile harika bir söyleşisi yayınlandı. Rum kökenli azınlığının İstanbulu nasıl pırıldattığını anlatıyor ve öylesine güzel karşılaştırmalar yapıyordu ki, büyük bir keyifle okudum.

Tahmin edebileceğiniz gibi, çok hayıflandım.

Alexis’leri yurt dışına iterek neler kaybettiğimizi daha iyi gördüm. Onlarla birlikte bu güzelim şehrin nasıl daha renkli olduğunu düşündüm.

Alexis kendine özgü bir insan.


Resmen Yunan diplomatıydı, ancak gerçekte İstanbul Rumu olarak kalmış.


Aradaki farkı çok iyi bilirim. Zira Türkiye’ye gelen Yunan diplomatlarının hemen tümünü tanıdım. Alexis’in büyük avantajı vardır. Hem bu ülkeyi ve insanlarını avucunun içi gibi tanır, hem de Yunanlıyı... Olayları yorumlayışı son derece gerçekçidir. 


Nedeni de, bizleri çok iyi tanıması.


Görev süresi doldu. Aslında normal süresi üç yıl iken, olağanüstü başarısından dolayı, Yunan dışişleri yapılmayacak olanı yaptı ve Alexis’i beş yıl burada tuttu. Ağutos ayında aramızdan yine ayrılacak.                                                


Ben eminim, bir süre sonra tekrar gelecek. Ancak bu defa o çok sevdiği İstanbula değil, Ankaraya Büyükelçi olarak dönecek. Yunan diplomasisi kompleksli değilse, Alexis’i böyle taçlandırır. Zira gerçekten hakkeden bir insan...







Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…