Mehmet Ali Birand
 
OBAMA İLE, ERMENİ ŞOKUNA HAZIR OLUN...
 
 

OBAMA İLE, ERMENİ

ŞOKUNA HAZIR OLUN...

 

Obama’nın Başkanlık yarışını kazanması bir depremdir. Şimdi de artçı depremler gelecek. Büyük olasılıkla, Başkanlık süresince de devam edecek.

 

Amerika müthiş bir demokrasi testinden geçecek. Beyaz ırkın üstünlüğüne inanmış bir toplumun, siyah bir Başkan’a nasıl tahammül edeceği, onu nasıl hazmedeceği herkesin merak konusu.

 

Şu anki manzaraya bakarsak, Amerika’nın geçmişiyle barışma yolunda en önemli adımı attığı sonucuna varıyoruz. Ancak, biraz bekleyelim. Zira genlerinde  zenci düşmanlığı olan, her siyah  renkliyi kendinden küçük ve bir köle gibi gören, önemli bir kesimin tepkisini beklemeliyiz.

 

Obama’nın Türkiye ile ilişkilere etkisine  bakarsak, manzara bazı kötümserlerin aksine, pekte fena değil. Ancak  tek  istisnası var.

 

O da Ermeni sorunu...

 

Her Cumhuriyetçi iktidar, seçim kampanyası sırasında Ermeni oylarına göz kırpar ve Ermeni lobisinin soykırım iddialarının destekleneceğini açıklar. Ancak, iktidara geldikten sonra tutumlarını esnekleştirirler. Türkiye’yi gözetirler ve soykırım tasarısının kongreden geçişini engellerler. Bunun en önemli ve son  örneği Clinton yönetimi döneminde yaşandı.

 

Ancak bu defa durum biraz daha farklı.

 

Obama’nın etrafındaki ekip, Ermenilere verilen sözün tutulacağını söylüyorlar. Yeni Başkan’ın verilen sözler konusundaki duyarlığına, ayrıca Ermenileri “ezilmiş bir toplum” olarak gördüğüne dikkat çekiyorlar ve Ankara’ya yolladıkları mesaj “Hazırlıklı olun” şekline dönüyor.

 

Ankara’ya iki konuda hazırlıklı olması öneriliyor.

 

Bunlardan biri, Ermenistan ile ilişkilerde yeni adımlar atılması. Sınır  kapısının açılmasından tutun, Erivan ile ilişkileri sıkılaştırmayı hedefleyen yeni girişimlerin düşünülmesi gereği vurgulanıyor.

 

Böyle bir olasılıkta, önümüzdeki nisan ayında kongreye yeniden yollanacak olan soykırım tasarısının tekrar ertelenebileceği belirtiliyor.

 

Ankara’ya yollanan “hazırlıklı olun” mesajının ikinci nedeni, soykırım tasarısının kongreden geçme olasılığının  artışı.

 

Türkiye son yıllarda hep direkten dönüyor. Tasarı ucu ucuna durduruluyor. Her defasında Ankara ile Washington ilişkileri geriliyor. Karşılıklı tehditler savruluyor. Bu mücadele her iki tarafı da yoruyor ve yıpratıyor.

 

İşte buna da hazırlıklı olmak şart.

 

Eğer Washington ile ilişkilerimizi her yıl böylesine koparma noktasına gelmesini istemiyorsak veya tasarı geçtiği taktirde, İncirliği kapama noktasına kadar gidebilecek bir kriz sürecine girmek istemiyorsak, şimdiden hazırlıklarımızı yapmalıyız.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…