Mehmet Ali Birand
 
TSK’DA FARKLI BİR SÜREÇ BAŞLIYOR
 
 

TSK’DA FARKLI

BİR SÜREÇ BAŞLIYOR

 

Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli, zira başta Genelkurmay olmak üzere, yeni komutanlar yeni görevlerini teslim alacaklar. Aslına bakılacak olursa, bu yılki değişimler 2018’e kadar giden bir süreci  beraberinde getiriyor. Daha şimdiden, kimin nereye gidebileceği, TSK’nın tepesini kimlerin kontrol edeceğinin işaretleri çıkıyor.

 

Daha önceki yazılarımda da anlatmaya çalışmıştım. En önemli değişim  gayet tabii, Genelkurmay Başkanlığına Org. İlker Başbuğ’un gelmesi.

 

Her Genelkurmay değişimi, sancılı olur. Daima yıpratma kampanyaları yaşanır. Nitekim, bu defa da oldu, ancak etki yapmadı. Bazı  grupların el altından dağıttıkları resimler,  kimseleri heyecanlandırmadı. İlker Paşa’nın kişiliğini zedelemedi. Atanmasına gölge düşüremediler.

 

Yeni Genelkurmay Başkanı’nı çok güç bir süreç bekliyor.

 

TSK’nın Türk toplumuyla arasındaki –yazılı olmayan dayanışma  kontratı değişim geçiriyor. Özellikle son iki yıl, önemli iniş çıkışlar yaşandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden, 27 Nisan 2007 mesajına; genel seçimlerden AKP’nin kapanma davası sonucuna kadar ki dönemde, asker-sivil ilişkileri yeni bir süreç yaşadı. Eskiden, TSK’dan çıkan  bir mesaj veya bir ses farklı sonuç verirdi. Şimdi çok daha farklı sonuç veriyor.

 

Sivil kamuoyunda, asker-sivil ilişkilerinin gidiş yönü nasıl tartışılıyorsa, Genelkurmay’da ve TSK içinde de aynı tip tartışmalar, yeni değerlendirmeler yapılıyor.

 

Bütün bu süreç, AKP’nin kapatılmamasıyla birlikte, Türk siyasetine yeni bir ivme  kazandırıyor. Farklı yaklaşımlar giderek yaygınlaşıyor.

 

Bunlara bir de, AB reformlarını içerecek şekilde, yepyeni bir anayasa  hazırlığını eklersek, asker-sivil ilişkilerinin ne derecede önemli bir ince ayar sürecinden geçeceğini daha iyi görebiliriz.

 

Org. İlker Başbuğ‘un önündeki çetin sınav işte bu geçişi başlatmak ve kendinden sonra  gelecek Genelkurmay Başkanına uyumlu bir ortamda görev etkinliğini devam ettirebileceği, sağlıklı bir  zemin bırakmaktır. Org. Başbuğ, bunu başaracak niteliklere sahip bir komutandır.

 

Toplum ile TSK arasındaki güven ve sevgi duygusunun, eski düzeylere çıkarılması şarttır.



2010’UN GENELKURMAY

BAŞKANI...


Herşey normal gittiği taktirde, İlker Paşa’nın ardından, 2010 yılında Genelkurmay Başkanlığına Org. Sabahattin Işık Koşaner gelecek. Önümüzdeki iki yıl süresince Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapacak, ardından Genelkurmay Başkanlığına geçecek. Koşaner paşa’nın  önemli özelliği, son dönemlerde hep 2’şer yıl yapılan Genelkurmay Başkanlığını, yaşı nedeniyle 3 yıl süreyle yürütmesi olacak. Yani, şimdi başlayacak bazı “ince ayarlar” asıl Org. Koşaner döneminde yerleşecek.

 

Yakınlarının anlattıkları kadarıyla, Sabahattin paşa da son derece ciddi, çalışkan, Atatürk ideallerini  benimsemiş bir komutan. Kendisiyle derinlemesine  tanışma imkanım olmadı. Öğrenebildiğim kadarıyla, TSK’nın gerçek görevini tam anlamıyla yerine getirmesi için özellikle  uyumlu bir ortamın sağlanması ve modernizasyon konusunda duyarlı bir komutan.

                                                                

 

2014’ÜN GENELKURMAY BAŞKANI

İSE ORG. NECDET ÖZEL


Falcılık yaptığımı sanmayın.

 

Tekrarlıyorum, herşey normal gittiği, çeşitli nedenlerle değişiklikler veya yol kazaları yaşanmadığı taktirde, 2014 yılında Genelkurmay Başkanlığına, büyük olasılıkla Org. Necdet Özel gelecek. Genelkurmayın, “terfi-yaş ve olasılıklar” hesapları yapan uzmanların bana verdikleri bilgiye göre, Org. Özel 2014’ün en önemli adayı... 2 inci Ordu’ya atandı. Oradan K.K.K’na geçecek ve son durağı Genelkurmay  olacak. Hiç değilse, adaylar içinde en önde gideni Necdet  paşa...

 

Eğer bu dizilim gerçekleşirse, Org. Başbuğ, ardından Org. Koşaner ve Org. Özel ile  önümüzdeki 10 yılın Genelkurmay Başkanlarının profili çıkmış oluyor.

 

Asker-Sivil ilişkilerinin yeniden şekilleneceği bu süreçte, TSK’nın yetenekli Genelkurmay  Başkanlarının  komutasında bulunması, hayati derecede önemlidir.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…