Mehmet Ali Birand
 
RUMLAR, DENKTAŞ’TAN DAHA GÜÇ DURUMDA
 
 

RUMLAR,  DENKTAŞ’TAN

DAHA GÜÇ DURUMDA

 

Biz sürekli olarak Denktaş’ı izliyoruz, onun açıklamalarına geniş yer veriyoruz. Oysa şu sıralarda en çok izlenmesi gereken taraf Kıbrıs Rumlarıdır.

 

Papadopulos son derece rahatsız.

 

Bizler, kendi derdimizle uğraşmaktan, Annan planı hakkında Rumların ne düşündüklerini  araştırmadık. Oysa karşı  tarafın  durumu çok daha güç...

 

Rum yönetimi olsun,  Kıbrıs Rum toplumu olsun, Annan planı ile asıl kendilerinin kaybedeceklerini, bu defa net şekilde görmeye başladılar. Bugüne kadar tek başlarına sahip oldukları bir çok avantajı yitirecekler.

 

Örneğin, bugüne kadar uluslararası alanda  Kıbrıs onlardan sorulurdu. Kıbrıs Cumhuriyetini kendi malları olarak görürlerdi.

 

Şimdi, Kıbrıs Cumhuriyetini kaybediyorlar. Yerine yeni bir Devlet geliyor. Bu Devlet’i Türk toplumu ile paylaşmak zorunda kalacaklar. Kıbrıs adası üzerindeki Hellenizm bayrağı indirilecek ve yerine yeni bir bayrak çekilecek.

 

Yıllardır, Kuzey’i Türk istilasından  kurtaracaklarını iddia ettiler. Toplumlarını bu yönde koşullandırdılar. Bugün ise,  Annan planını kabul ettikleri taktirde  azınlık gözüyle baktıkları Türk toplumuna, hem eşit muamelesi yapacaklar  hem de tüm  Kuzey’i bırakmak durumunda kalacaklar. Üstüne üstlük, 1974 harekatı sırasında göçmen durumuna düşen vatandaşlarının, sadece çok küçük bir bölümünün geriye dönmesini sağlayabilecekler.

 

Rum tarafının canını sıkan en önemli diğer bir unsur da refahlarını Türk toplumu ile paylaşacaklarını görmeleri. Bugüne  kadar, Kıbrıs’ı tek başlarına  temsil ettiklerinden dolayı, Ada’ya yağan tüm dış yardımı ve yatırımları Güney’de  kullandılar. Bu sayede de, kişi başına milli gelirlerini 18 bin dolara kadar yükseltmesini bildiler.

 

Artık bu durum değişiyor.

 

Annan planının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Kuzey’e uygulanan ambargolar kalkacak ve özellikle AB’den kaynaklanacak olan tüm dış yardım ve yatırımlar, öncelikle az gelişmiş bölge olduğu için  KKTC’den başlanarak kullanılacak.

 

Bu şekilde, Türk toplumunun yıllık 2.500 dolar civarındaki geliri, Rumlara oranla çok daha hızlı artacak. Rumlar da zenginleşecek, ancak Annan’lı çözümden asıl Türkler yararlanacaklar.

 

İşte, Rumları rahatsız eden gelişmelerin bir bölümü...

 

Hele Cumhurbaşkanlığında, seçimleri Annan planına karşı tutumu sayesinde kazanan Papadopulos oturunca, durum daha da sıkıntı yaratıyor.

 

RUMLAR KENDİ

TUZAKLARINA MI DÜŞTÜLER?

 

Kıbrıs Rum tarafı bugüne kadar daima Denktaş kartına güvenerek politika yaptılar. Denktaş, Uluslararası kamuoyuna çözüm istemediği izlenimini verdikçe, Rumlar hiç çaba harcamadan AB üyeliğine yürüyebiliyorlardı. Denktaş’ın söylediklerinin aksini savunmak onlar için yeterliydi.

 

Türk tarafının son manevrası, Rumları savunmasız bırakmış, kendi kazdıkları çukura düşürmüş gibi görünüyor. Son New York  görüşmelerindeki çaresiz tutumları, bir B planlarının bulunmadığı, BM yetkililerinin dahi dikkatini çekmişti.

 

Bundan sonra ne olacak?

 

Rumlar, bu haliyle Annan planını kesinlikle istemiyorlar. Doğrusu, kendi açılarından da haklılar. Zira Annan planı, ciddi şekilde incelenip bir siyasi-ekonomik bilanço çıkarılırsa, Türk tarafına daha büyük avantajlar getiriyor. Rumların ise, ellerinde bulunan  çok somut kayıplara uğramalarına sebep oluyor.

 

Ancak, Rumlar New York’ta tünele girmeyi kabul  etmek zorunda kaldılar. Denktaş gibi, Papadopulos da kendini tuzağa düşmüş olarak görüyor. Çırpındıkça, durumu  daha da zorlaşıyor. Üstelik, bu defa imdadına yetişecek bir Denktaş’ta yok. KKTC Cumhurbaşkanının eli kolu bağlı olmasa, yine de ne yapar eder ve Papadopulos’u kurtarırdı, ancak Ankara’daki büyük abi izin vermiyor.

 

Papadopulos’un, AB üyeliğini tehlikeye atmadan Annan planından kurtulabilmesinin  tek yolu var. O da, referandum da Rum toplumunun planı reddetmesi. Kimse itiraz edemez. Toplumun kabul etmediği bir çözüm zorla uygulanamaz.

 

Böylece, hem Annan planından kurtulunmuş olur, hem de Avrupa Birliğine tam üyelik  tehlikeye girmez.

 

Acaba böyle bir çözüm Rumlara ne getirir, ne götürür? Türk tarafının Annan planını kabul, Rumların reddetmeleri durumunda nasıl bir manzara ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu olasılıkta Türk tarafı mı, Rum tarafı mı kazanır? Yarın bu durumun  yaratacağı sorunları paylaşacağım.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…