Mehmet Ali Birand
 
EKÜMENİK STATÜSÜ TÜRKİYE’YE YARAR SAĞLAR
 
 

EKÜMENİK STATÜSÜ

TÜRKİYE’YE YARAR SAĞLAR

 

Ertuğrul Özkök ile aynı fikirdeyim.

 

Perşembe günkü yazısında, Başbakanlığın bir davete  kamu görevlilerinin katılmasanı yasaklama  genelgesine değinmiş ve şu soruyu sormuştu: “Patrik’e Ekümenik denmesi neden bizi rahatsız ediyor?”

 

Benim de anlayamadığım konulardan biridir.

 

Neden?

 

Üstelik bu ünvanı Türkiye vermiyor. Bu sıfat uzun yıllardır vardır ve Uluslararası camia tarafından tanınmıştır. Biz istediğimiz kadar “Patrik Eyüp Kaymakamına bağlı bir din adamı “ diyelim. Patrik Ekamüniktir.

 

Ayrıca, bir Türk  vatandaşı olan Patriğe verilen böylesine bir Uluslararası sıfatın kabul edilmesi, Türkiye’ye yarar sağlar. Türkiye’nin ağırlığını attırır. Patrik Barthalomeos’da bugüne kadar ki tutumuyla kendini ispatlamıştır. Türkiye’ye sadece destek vermiş, daima uyumlu davranmıştır. Ekümeniklik sıfatı da bu yaklaşımı değiştirmez.

 

Ekümeniklik sıfatını elde etmek isteyen, Barthalomeos’un statüsünü elde etmek isteyen, Türkiye’ye düşmanca yaklaşımıyla ünlü Atina kilisesidir.

 

Lütfen, bana birileri Ankara’nın bu politikasının mantığını anlatabilir mi?






RESMİ DAİRELERDE

FOTOĞRAF YASAĞI ÇOK DOĞRU

 

Gazetelerde okudum, Başbakan resmi dairelere asılan eski müdür, baş müdür, Bakan, Vali, Kaymakam vs.. fotoğraflarının kaldırılmasını ve sadece Devlet büyüklerinin, tarihe geçmiş kişilerin resimleriyle yetinilmesini istemiş.

 

Son derece doğru bir karar.

 

Hizmet vermiş insanlarımızı unutmamamız gerekir.  Onları hiç değilse resimleriyle anmak son derece yerinde bir uygulama, ancak devlet daireleri yüzyıllar boyunca görev yapar. Sonuçta, öyle manzaralarla karşı karşıya kalınıyor ki, kimi dairelerinin tüm duvarları birbirinden farklı formatlarda, bakımsız, çarpık çurpuk resimlerle doluyor.

 

Doğrusu, eğer yerleri varsa, eski yönetici resimlerinin müze gibi kullanılabilecek odalarda sergilenmesidir. Eğer  bir düzenleme yapılamazsa, ilerde Kaymakamlık, Belediye veya Bakanlıkların tüm korudorları resimlerle dolacak. Şimdiden önlem alınması yerinde olur.






 

BELEDİYELER BÜYÜK MENDERES’İ

ÖLÜM NEHRİNE ÇEVİRDİ

 

Vurdumduymaz belediyeler Ege ovalarına hayat veren Büyük Menderes Nehri’ni ölüm nehrine dönüştürdüler. Son olarak İncirliova Belediyesi’nin vidanjörü nehre zehir boşaltırken gazatecilerin objektiflerine yakalandı.

 

Menderes Havzası’nda bulunan birçok ilçe ve belde belediyeleri ile sanayi işletmeleri bünyelerinde atıksu arıtma tesisi oluşturmadıkları için evsel ve sanayi atıklarını Menderes Nehri’ne boşaltıyor... Yani suya can vermesi gereken belediyeler nehri simsiyah akan sularıyla ölüm nehrine çevirdiler.

 

CHP’li İncirliova Belediye Başkanı Ümit Yahya Orbay, üç ay önce;

 

“Ben henüz 4 aylık belediye başkanıyım. Alt yapımız yeterli değil, hızla oluşuyor. Arıtma tesisi için de kolları sıvayacağız. “ demişti.

 

Bu yazıyı hazırlamadan önce Başkan Orbay’ı aradım, artık atıksu boşaltmadıklarını ve konu ile ilgili açıklayıcı bilgi göndereceğini söyledi. Yazının hazırlandığı saate kadar hiçbir bilgi elimize ulaşmadı.




 

AGONİ... “Atatürk’ün Ölümündeki Sır perdesi...”

 

Gazeteci Ogün Dereli, belge, fotoğraflarla bezeli bir kitap yazmış, Agoni, “Atatürk’ün Ölümündeki Sır Perdesi” Ataktürk’ün seceresiyle başlıyor... Hastalığı ve ölüm nedeni konusunda saklananları açıklıyor. Yazdıklarını da raporlarla destekliyor... Dereli, Atatürk’ün bilinenin aksine sirozdan ölmediğini anlatıyor... Atatürk’ün ölüm nedeni kitapta... Bu arada, merak edenler için bir parantez açalım. Agoni, tıbbi bir terim olup, can çekişme anlamına geliyormuş. (Lazer Yayınları: 0 312 341 23 70/www. Lazerofset.com.tr)

 

 

ANARŞİST BİR KADININ AŞKLARI...

 

 

Yıllarca televizyondan izlediğimiz Güler Kazmacı ikinci kitabını yazmış... “Anarşist Bir Kadının Aşkları”...

 

Ölüm gibi “kalleş” olan aşkın, insanı nerede ve nasıl vuracağını kim bilebilir? Çoğunluğun sorgulamadan yaşadığı bütün kalıpları kırmayı isteyen ve aşkın her türlü kuralını ve oyununu bildiğini sanan bir anarşist olsanız bile aşk aniden gelip sizi kıskıvrak bağlayabiliyor.

 

Çok okuduk, çok dinledik... Şimdi bir de anarşist bir kadının aşklarına kulak verin... (Nokta Kitap: 0 212 243 43 03/ www.noktakitap.com)

 

                                               *                      *                      *

 

AĞLAYAYIM MI GÜLEYİM Mİ?

 

Ergun Göknel… Kamuoyu O’nu İSKİ Skandalı’nın başkahramanı olarak tanıyor. Ama  o, skandal kelimesini kabul etmiyor. Medyanın bütünlemeye kaldığı  İSKİ Sınavı demeyi tercih ediyor. Göknel, “İSKİ Olayı’yla ilgili buzdağının görünmeyen kısmını” kitaplaştırmış. “Ağlayayım mı Güleyim mi? Medya, Yargı ve Politikanın İSKİ Sınavı” Ergun Göknel’in son kitabı. Göknel, İSKİ Genel Müdürlüğü görevinden alınması ve bu olayı izleyen basın-yargı- siyaset üçgenini konu alan kitabında toplumun İSKİ Sınavı'nı belgelerle kamuoyuna sunuyor.  1996-1998 yıllarında binlerce gazete kupürü ve gene binlerce sayfalık soruşturma ve mahkeme zaptı taranarak meydana getirilen bu kitap, 2004 yılında baskıya verilmeden önce güncelleştirildi ve bu süre içerisinde edinilen bilgiler ve meydana gelen olaylar da eklenerek geliştirildi, son şekline getirildi. Ergun Göknel’e göre, “Kesinlikle bir savunma değil, tek amaç var, gerçeklerin bilinmesi”

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…