Mehmet Ali Birand
 
GENELKURMAY-TALAT TARTIŞMASI BİTMELİ
 
 

GENELKURMAY-TALAT

TARTIŞMASI  BİTMELİ

                                                                                 

Lefkoşe’de Türk ve Rum bölgelerini ayıran yeşil hattın üstündeki  Lokmacı Üst Geçidi, gazetelerden okuduğum kadarıyla Genelkurmay Başkanlığı ile KKTC Cumhurbaşkanlığı arasında tam bir yetki savaşına dönüşmüş durumda.

           

Talat, -gazetelerden ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsünden öğrendiğimize göre- geçen haftalarda bu üst geçidin yıkılması kararını, Ada’daki Barış Gücü komutanının da katıldığı ve itiraz etmediği bir toplantıda almış. Hatta, ardından geçide gidip, yine askeri yetkililerle, neyin nasıl değişeceğini yerinde tartışmış. Askerden habersiz hareket etmediği gibi, bu süreçte yine bir itirazla karşılaşmamış. Sonucu da ilgililere bildirmiş.

 

Bu kararın nedeni de tamamen siyasi. Yani, Talat’ın Papadopulos’u köşeye sıkıştırmak için attığı bir adım. Güvenlik açısından bir sorun yaratmıyor.

 

Ancak gelin görün ki, bu defa Genelkurmay Başkanlığı itiraz etmiş. Gerekçe olarak da, “KKTC Anayasası’nın 10’uncu maddesine göre, Yeşil Hat üstündeki kararların yetkilisi Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu” belirtilmiş.

 

Talat ”KKTC Cumhurbaşkanı olarak, gerekli organlarda tartışıp kararımı verdim, bundan sonra geri dönmem” diyor.

 

Genelkurmay Başkanlığı da “ Hayır bu konudaki kararı vermek bana ait  olmalıdır. Üstelik attığınız bu adım, siyasi yönden de sakıncalıdır. Papadopulos’a, karşılıksız ödün veriyorsunuz.”diyor.

 

Birkaç aydır süren bu tartışma, sonunda Ankara’ya taşındı.

 

Talat bizzat gelip, Gül’ü de yanına alarak, Genelkurmay Başkanı’nı ziyaret etti.

 

Basına yansıdığı ve sözcüsünün açıklamasına göre, Talat görüşme çıkışında gerilimi hafifletmek için yuvarlak cümleler kullandı. Kriz olmadığını, üst geçit konusunun pek tartışılmadığını, Genelkurmay ile farkı baktıklarını ancak bir görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi.

 

Konu tam bu noktada kapanacakken, bu açıklamadan rahatsız olan Genelkurmay, hiç beklenmedik ve doğrusu talihsiz bir karşı  açıklama ile, tam aksine krizden söz etti. Geçit sorununun toplantıda tartışıldığını söyledi ve hala bu karara karşı olduklarını belirtti.

 

Yani krizin boyutları büyüdü.

 

Şekil olarak, doğrusunu söyliyelim, hiç yakışmayan bir durumla karşı karşıyayız.

 

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklaması, KKTC Cumhurbaşkanı’nı  yalancı durumuna koyuyor. Nezaket sınırlarının çok aşıldığı bir durum yaratılıyor. 

 

Bu yetmiyormuş gibi, Genelkurmay Başkanlığı, KKTC Cumhurbaşkanı’nın kararına hala karşı çıktığını vurguluyor. Yani “Siz yetkili değilsiniz. Yeşil Hat üstündeki kararları ben veririm” diyor. Israr ediyor.

 

Kavgada henüz sesi sedası çıkmayan tek taraf, hükümet. Gül’ün ne tutum aldığı bilinmiyor. Oysa asıl söz sahibi olması, böylesine tatsız durumlarla karşılaşılmasını engellemesi gereken hükümettir. Acaba seçimler sürecinde asker ile ters düşmemek kaygısı mı, yoksa başka bir görüşü mü var, bilinmiyor.

           

Peki şimdi ne olacak ?

           

Talat, üst geçidin yıkılmasında ısrar eder ve Lefkoşa Belediyesi’ne bunu yıktırırsa, Genelkurmay Başkanlığı ve Ada’daki  Barış Gücü Komutanlığı’nın durumu ne olacak ?

           

Aksi olur da, Ada’daki Barış Gücü Komutanlığı, Talat’ın bu kararını engelleyip üst geçidi yıktırtmazsa, KKTC Cumhurbaşkanı uluslararası kamuoyu önünde  küçük düşmeyecek mi?

           

Neresinden baksanız son derece gereksiz bir itişmeyle karşı karşıyayız. Zarar verdirici bir  yetki kavgası ile karşı karşıyayız.

           

Genelkurmay, bundan önce hükümetin Kıbrıs’ta bir kapının Rumlar’a açılması önerisinde olduğu gibi, şimdi de son derece sert bir tepki gösteriyor. Bu gelişmeleri dışardan okuyanlar, TSK’nın Kıbrıs konusunda hükümete yetki kaptırmama yarışına girdiği sonucuna varırlar. Eğer gerçekten böyle bir mücadele varsa, Türkiye’ye ve özellikle de Kıbrıs davasına büyük yaralar verdirmeye başlamıştır.

           

En doğru tutum, üst geçit tartışmasına bu aşamada hemen nokta konması, yıkımına hemen girişilmesi ve KKTC Cumhurbaşkanı’nın güç duruma düşürülmemesidir.

           

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…