Mehmet Ali Birand
 
DARBELERİN KORKUTUCU İÇYÜZÜ
 
 

DARBELERİN

KORKUTUCU İÇYÜZÜ

 

27 Mayıs ihtilalinde ülkeyi yöneten Milli Birlik Komitesi üyesi, sonradan siyasete atılan Kamil Karavelioğlu’nun yeni piyasaya çıkan (Gürür yayınları) “Bir Devrim, İki Darbe” adlı kitabını mutlaka okuyun.

 

Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerini tekrar göreve çağırmak isteyen darbeci sivillere öneriyorum... Okuyun, hem de dikkatli şekilde okuyun. 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül askeri müdahelelerinin hem bir karşılaştırmasını öğrenin, bende daha da önemlisi, darbelerin hem ülkeyi, hem de Silahlı Kuvvetleri  nasıl hırpaladığını, kurumları nasıl periyan ettiğini, örnekleriyle görün...

 

Her biri, kendine göre haklı gerekçelerle yola çıkan darbecilerin kısa bir süre sonra nasıl birbirlerine düştüklerini, nasıl yanlış adımlar attıklarını ibretle okuyun. “Ben ondan daha iyi bilirim” diyen komutanların, “Bir de ben deneyeyim” diye cuntalaşan  gruplar ve sonu gelmeyen entrikalar...

 

Karavelioğlu, hem notlarına dayanmış, hem de daha önceki yayınlanmış anılardan yararlanmış. Kendi gerçeklerini, kendi doğru bulduklarını yazmış, ortaya çıkan manzara içimi daralttı. Askerin politikaya karışmaması, müdahelede bulunmaması gerektiğine inancım daha da arttı.

 

Çapsız, dini siyasete alet eden sivil politikacılarımıza kızgınlığım da, bir kat daha arttı.

 

Yeni bir beyaz sayfa açma zamanının geldiği konusundaki kararlılığım daha da güçlendi.

 

 

 

 

ÖZEL ARI LİSESİNE

TEŞEKKÜR...

 

Özel Arı Lisesi Basın-Yayın İletişim kulübü  öğrencileri, Kanal D Haber’i ve beni “en iyi”’ler arasına koymuşlar. Ödüllendirmişler. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Özellikle gençlerimizden böyle bir ödül almış olmak çok önemli. Özel Arı Eğitim Kurumları adına Seva Demiröz’den aldığımız heykelcikler ve beratları baş köşemize koyduk.

 

 

 

ADİLE SULTAN’DA

SİGARA İÇİRMEYİN (!)

 

Geçenlerde yolum düştü ve hayran oldum.

 

Kandilli Kız Lisesi’nin eski yatakhanesi başta olmak üzere, Adile Sultan Sarayı yeniden inşa edilmiş, dekorasyonu elden geçirilmiş. Sabancı Vakfı’nın 5 milyon dolar harcadığı söylendi.

 

Tahmin edemeyeceğiniz kadar güzel bir mekan ortaya çıkmış. Muazzam ahşap bir salon, altın kaplamalı sütunlar ve oymalı tavan. Her iki tarafından da deniz görünüyor.

 

Bu salonda özel davetler veriliyor.

 

Ancak, ne yazık ki kimsenin aklına, sigara içilmemesi gerektiği gelmemiş. Böylesine güzel ve değerli yerde insanlarımız fosur fosur sigara içiyorlar. Hem yangın tehlikesi hem de o dünyanın parasına çıkmış dekorların bozulması pahasına, önünü gelen sigara veya purosunu yakıyor.

 

Adile Sultan Sarayı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı. Diğer saraylarımızda gösterilen duyarlık nedense Adile Sultan’da gösterilmiyor.

 

Bakanlık’tan, bu güzelim eserin sigara dumanına harcanmaması için gereğini yapmasını bekliyoruz. Bakalım Hüseyin Çelik sesimizi duyacak mı?

 



GENÇ BESTECİLER DİKKAT…

 

Genç bestecilerin çektiği zorlukları az çok tahmin edebiliyorum. Emek emek hazırladıkları, çocukları gibi üzerlerine titredikleri bestelerini bir yandan birilerine dinletip beğendirme çabasındalar bir yandan da değişen piyasa kurallarında onları koruma telaşındalar.

 

Dağhan Baydur, 1962 yılından beri müzik endüstrisinde edindiği tecrübelerini bir kitapla genç bestecilerin hizmetine sunuyor; “Genç Besteciler İçin Korunma Yöntemleri” (Müzikotek 02123519285)  Kitapta, bestecilerin bilmesi gereken her şey soru cevap şeklinde açıklanmış.  Bu kitap, genç bestecilerin yürüdüğü zorlu yolda güvenilir bir kaynak olacak cinsten.

 


KUYAŞ’IN “YENİ

BAŞTAN’INI KAÇIRMAYIN...

 

Nilüfer Kuyaş’a bayılıyorum. Bu kadar üretken insan az bulunur. İlk kitabı “Başka Hayatlar”’ın ardından, şimdi YENİ BAŞTAN’ı (Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık ltd. .) çıkardı. Neredeyse 700 sayfalık dev bir roman. 27 Mayıs olayı ile iç içe geçmiş bir aşk hikayesi. Son derece kolay okunan bir eser.

 

Nilüfer Kuyaş, bizi bambaşka bir aleme götürüyor. Akıcılığı yanısıra, ben kendi kendimle yüzleştim. Tavsiye ederim.

 



 

Radi Dikici’nin “ Şu Bizim Bizans” adlı kitabı Remzi Kitabevi’nden çıktı. (02122822080)

 

Kitap, Roma-Bizans İmparatorluğu’nun 1123 yıllık tarihini anlatıyor. Okul yıllarımızda tarih kitapları kimilerimizin ilgisini çekmez, ancak olgunluk yıllarımızda “Şu Bizim Bizans” türü kitapları nasıl büyük bir iştahla okuduğumuza en başta kendimiz şahitlik ederiz. Bunun nedeni resmi tarihin karşımıza çıkarmadığı ayrıntıları bu tür kitaplarda bulabilmemizdir. İşte bu kitap tam da, sizi içine alıp tarih sayfalarının hiç okunmamış yerlerine götürecek cinsten.

 

Kitapta dönemin tek imparatorluğu olan Bizans’ın dünyayı nasıl hükmettiğini, bazen bir tek cümlenin bile dünya tarihini nasıl değiştirebileceğiniz göreceksiniz. İktidar mücadeleleri, kültür mirası ve resmi tarihin karşımıza getirmediği tüm ayrıntılar “Şu Bizim Bizans”ın sayfalarında.. Bence ilgi çekici.




BİZ KİMDEN KAÇIYORDUK ANNE?

Perihan Mağden’in Can Yayınları’ndan ( 02122525675) çıkan kitabının ismi işte bu sorudan ibaret. Kitabın konusu ise bu sorunun masumiyetinden çok ilerde. Travmatik bir anne-çocuk ilişkisinin varabileceği son noktayı anlatıyor Mağden. Bir annenin sadece çocuğunu korumak değil aslında kendilerine iki kişilik arındırılmış bir dünya kurma çabasını gözler önüne seriyor. Kurban olan çocuk mu anne mi? Siz nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama Perihan’a göre çocuk. Cezalandırıcı ise; anne.. İnsan psikolojisinin yanılgılarını ve korkutucu derinliğini çok iyi işlemiş. Dil ise, tam da kahramanın dili. Yalın, arınmış, ama  hatırların pusu sözcüklerde kendini gösteriyor. Perihan Mağden, "İnsanlar okuyunca 'Ben de yapardım' diye hissetsinler istiyorum" diyor romandan söz ederken. Bakalım siz öyle hissedecek misiniz?



HAMAS PARTİ Mİ,

YOKSA TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ?

 

Bora Bayraktar, CNN TÜRK’ün dış haberler servisinin yaşına geçen gencecik bir gazetecidir. Kanalın, Orta Doğu’ya en çok giden ve en çalışkan elemanıdır. Onu farklı yapan, gittiği ve gördüğü yerleri boş gözlerle izlememesi, iyi bir slogan veya cümleyle yetinmemesi. Bora, inceliyor, konuşuyor ve birikimini makalelere ve kitaplara yansıtıyor. HAMAS, ikinci kitabı. İlkinde, El Aksa İntifadasını işlemişti. Arapça öğreniyor ve Marmara Üniversitesinde doktora öğrencisi.

 

HAMAS bu kitapta ayrıntılı olarak ele alınıyor. Siyasi parti ile terör örgütü arasındaki inci çizgi üstünde yürüyen ve Orta Doğu’nun geleceğine en önemli etkiyi yapacak bu grubu mutlaka okuyun. (Karakutu yayınları 0212 519 83 74)

 




Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- BAŞKA BİR DÜNYAYA GİTTİM VE BAKIN NELER GÖRDÜM…
- Levent telgrafçıları başta, hepinize teşekkür ederim
- Dürrüşehvar Sultan’da öldü...
- 12 EYLÜL BELGESELİ BENDEN İZİNSİZ SATILIYOR
- TARKAN’A ÇÖZÜM BULSAK KÖTÜ MÜ OLURDU?
- POWER FM’İN GÜCÜ…
- Kuşadası toparlanıyor...
- BURSA CEZAEVİNDEN MESAJ VAR…
- Ülkenin gündemini en çok iki lider yönlendiriyor. Büyük oranda Başbakan Erdoğan...
- Bodrum belediyeleri: Altın yumurtlayan kazları kaçırmak üzeresiniz
- Lig şimdi yeniden başlıyor...
- Teşekkürler...
- EMİNİM, MÜFTÜ ŞAKA YAPMIŞTIR
- Artık kime inanacağımızı şaşırdık
- Beş gün başka bir dünya'da yaşadım…
- "... Sesimi duyan var mı?"
- Türk kaptanı, Kenyalı rehber kadar olamıyor…
- Ya program ya da koalisyon çökecek
- Kırmızı ışıkta durmayan
- Bilmem farkında mısınız...
- Bu kupa kime ne kadar kazandırdı…
- ALATON’UN KATKILARI
- GS ligden, kendi kararıyla çekilmeli
- Türkiye, Süper Lig mücadelesinde
- Dayatma olmadan hareket edemiyoruz