Mehmet Ali Birand
 
BÜYÜK GÖVDE GÖSTERİSİ...
 
 

 

BÜYÜK GÖVDE

GÖSTERİSİ...

 

Birkaç günden beri kutlamalar başladı, ancak asıl önemli olan bugün. Her yıl Nevruz  kutlamaları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Kürt millityetçileri arısında bir güç denemesi şeklinde geçer. Bazı yıllar sert çatışmalar çıkar, bazen ise uyumlu sonuçlanır.

 

Bu yıl çok farklı. Zira hem Kürtlerin içinde, hem de T.C. Devletinin içerde ve uluslararası hesaplaşmalar var. Bu hesaplaşmaların yıl içinde önemli yansımaları olacak. Herkes kendi pozisyonunu yeniden gözden geçirecek. Sadece gözden geçirmekle  kalınmayacak, iç ve dış kamuoylarına da mesajlar veriyecek. Bakın, karşılıklı hesaplar, beklentiler ve mesajlar neler olacak.

 


 

PKK VE DTP

NABIZ YOKLAYACAK

 

PKK  ve DTP, Nevruz’daki gösterilere katılımın büyüklüğü oranında, bölge halkı üzerindeki etkilerini ölçebilecekler. Katılımın büyüklüğü ve coşkusu, PKK’ya verilen desteği gösterecek. Bu olayın bir halk hareketi olduğu izlenimi verecek. PKK, hem devlete, hem de uluslararası çevrelere ne kadar güçlü olduğunu gösterecek.

 

Amerika, bu katılımın boyutları ve yaşanacak olayları inceleyip bir sonuca varacak.

 

Irak kütleri de, aynı şekilde bir değerlendirme yapacaklar. Bütün bu gözlemler, PKK’ya yönelik politikaları etkileyecek.

 

Kuzey Irak’taki  PKK’lılara yönelik bir operasyon veya baskı yapılıp yapılmayacağı, Ankara’dan genel af istenip istenmemesi, bugün yaşanacak gelişmelererden sonra, yeniden gözden geçirilecek.

 

Kürt hareketinin ve PKK’nın içindeki bölünmeler de, yine bu Nevruz  kutlamalarından etkilenecek.

 

DTP’de bölge halkı üztündeki nüfuzunu görecek. En önemlisi genel seçimlerdeki şansını, hiç değilse belirli oranlarda test edebilecek.

 

Dikkat edecek olursak, Kürt hareketi içinde giderek “Öcalan’lı, Öcalan’sız” tartışması yaygınlaşıyor. Öcalan’ın Türk Devletiyle gizli bir anlaşma yaptığı, Derin Devletin emrine girdiğine dair yazılar çıkıyor, demeçler veriliyor. Nevruz katılımında Öcalan’ın popülerliği de test edilecek. Hareket  içindeki muhalifler, katılımın yoğunluğu ve sloganlarına göre, kendi  tutumlarını gözden geçirecekler. Hiç değilse, DTP ve PKK Öcalan’ın güçlü olduğu mesajını bu yolla vermek isteyeceklerdir.

 

Nevruz’da yaşanacak gelişmeler Öcalan’ın  İmralı’daki yaşamını, hatta Öcalan ile ilgili olarak hazırlanan bazı kampanyaları da etkileyecek.

                                            

 

DEVLET, GÜCÜNÜ

GÖSTERECEK...

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Güvenlik güçleri de, PKK ve DTP ne yapmak istiyorlarsa, onlara mani olmaya kararlı görünüyorlar. Kutlamaların dışına çıkacak her türlü eyleme müdahele edeceklerinin sinyalını veriyorlar.

 

Güvenlik kuvvetleri açısından, özellikle mayıs ayı yaklaşırken, yaşanacaklar son derece önemli. Zira sorun, Nevruz kutlamaları değil. Önemli olan PKK’nın tekrar dirilmesi ve DTP’nin tekrar siyaseti katılması anlamına gelecek bir  sürece girilmesi. Bu süreçte de T.C Devletinin kontrolü elinden kaçırmaması gerekiyor.

 

Devlet yavaş yavaş DTP ile PKK arasında bir ayırım yapmaya hazırlanıyor. Daha doğrusu, vucüt dili ve genel tutumlar bu yönde gelişiyor.

 

PKK’ya verilmek istenen mesaj, mayın ayında ateş-kes’ten vazgeçip tekrar terör eylemlerini  başlatma veya sivil  itaatsizliği körükleme durumunda, karşılarında güvenlik kuvvetlerini  bulacaklarıdır. Nevruz kutlamalarını bu açıdan çok önemli görülüyor.

 

Aynı şekilde, DTP’de , giderek büyüyen  bir sorun olarak izleniyor. Başka partilerle koolisyon yapıp veya bağımsızlarla genel seçime  katılacak olan DTP’ye de bir measj verilmek isteniyor. TBMM’ne girmesi durumunda, dokunulmazlık zırhına sığınarak, Kürtçülük propagandası yapamayacakları belirtiliyor. Nitekim, Nevruz öncesindeki tutuklamalar ve Öcalan’a “sayın” diyenlere karşı uygulanan baskılar da, bu çerçeve içinde görülüyor.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…