Mehmet Ali Birand
 
TSK, 28 ŞUBAT’A NASIL BAKIYOR?
 
 

TSK, 28 ŞUBAT’A

NASIL BAKIYOR?

 

Toplumumuzun bir bölümü, 10’uncu yıldönümünü dolduran 28 Şubat tipi biraskeri müdahaleyi hala mümkün görüyor. Hatta daha da ileri gidenlerimiz var.Askeri kışkırtmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir müdahaleye çanaktutuyorlar. Asker müdahale ettiği taktirde, kendilerine de bir görev (!)düşeceğini sananlarımız da, ellerinden geleni artlarına bırakmıyorlar. Herkesinbir başka beklentisi var.

           

En büyük hedefleri de Cumhurbaşkanlığı seçimleri.

           

Çankaya’ya, laik rejimi değiştirip dine dayalı bir Cumhuriyet modeli kurmakisteyen birinin çıkması durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) mutlakamüdahale etmesi gerektiğine inanıyorlar.

           

Acaba hayallerine ulaşabilirler mi?

           

Bugünün Türkiye’sine ve uluslararası konuma bakarsak, acaba yeni bir 28 Şubatyaşanabilir mi?  Belki yaşanabilir. Ancak bunun siyasi, sosyalve ekonomik faturası ne olur?

           

Önce Türkiye’den başlayalım ve her şeyin başında TSK’nın nabzını tutalım.

           

Bugünkü komuta heyeti, TSK’nın yeni bir maceraya girmesini kesinlikleistemiyor. TSK’nın içinde, çoğunlukla da dışında 28 Şubatçı grupların bulunduğubiliniyor. Aralarında sivil ve emekli askerlerin ağırlıklı şekilde yer aldığıbu kesim, yeni bir 28 Şubat’ın yakınlığına inanıyor olsalar dahi, Genelkurmaybu yaklaşımdan çok uzak görünüyor.

           

Düğmeye bastıkları anda nasıl bir manzara ile karşı karşıyakalabileceklerini çok iyi biliyorlar. Bugün için bir müdahaleyi gerektirecekveya haklı çıkartacak bir durumun bulunmadığını biliyorlar. Kuşkulu vekaygılılar, ancak aynı zamanda, ülkeyi, seçimleri kazanmış bir partininyönettiğinin, her ne kadar farklı düşünseler dahi bu partinin Türkiye’yi şeriatdüzenine taşıdığına dair somut verilerin bulunmadığının da farkındalar. “Bunların kafalarının arkasında din devletiyatıyor” diyerek müdahale edilemeyeceğini de en iyi onlar biliyor.

           

Müdahale edildiği taktirde toplumun genişçe bir kesimini karşılarınaalacaklarının bilinci içindeler. 27 Mayıs veya 12 Eylül koşullarının çokgerilerde kaldığını, 28 Şubat 97 örneğinin dahi, bugünkü durumlakarşılaştırıldığında çok değişik değerlendirildiğini de biliyorlar.

           

Türkiye’nin önemli bir Kürt sorunuyla boğuştuğunu, asker ağırlığınınartacağı yeni bir 28 Şubat denemesiyle bu sorunun da köpüreceğinin, iç ve dışgüçler tarafından özellikle köpürtüleceğinin de farkındalar.

           

Ülkenin liberal ve demokrat kesimlerini de karşılarına alacaklarını vekolay kolay işin içinden çıkılamayacak bir ortam yaratacaklarınınbilincindeler.

           

Bu listeye bir de uluslararası ilişkileri eklemek gerekir.

           

Dolaylı veya dolaysız yeni bir 28 Şubat isteyen çevreler belki iyi hesapedemiyorlar, ancak TSK, böyle bir olasılıkta en başta Avrupa, ardından daAmerika’dan sert tepkilerle karşılaşılacağının, Türkiye’nin dış prestiji veimajının büyük darbe yiyeceğinin de farkında.

           

Bu senaryonun ne anlama geleceğini tahmin etmek hiçte zor değil: Türkiye’ninsiyasi istikrarsızlığı, ekonomik çöküntüsü demektir.

           

Bütün bunları tahmin ettiğim içinyazmıyorum. Bu yazıyı hazırlayabilmek için üst düzey komuta heyetiyle bütün bukonuları konuşup, tartıştım. Edindiğim izlenimi sizlere yansıtıyorum.

           

Peki ne olacak?

           

Günün birinde bir iktidar gerçekten Türkiye’nin laik sistemini değiştirmekisterse ne olacak?

 

TSK seyirci mi kalacak?



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…