Mehmet Ali Birand
 
AB İLE KRİZ GELİYORUM DİYOR..
 
 

 

AB İLE KRİZ

GELİYORUM DİYOR..

ATİNA.

 

Ünlü Economist dergisinin Atina’daki konferansının Türkiye ile ilgili bölümüne konuşmacı olarak davet edildiğim toplantısında bol bol, AKP, Türkiye’nin AB ile ilişkileri ve tabii Kıbrıs konuşuldu.

 

Kıbrıs’ta uzun süredir kriz yaşanmıyordu. Hiç merak etmeyin Ada’da kriz yaşanmayacak ancak, Kıbrıs nedeniyle Türkiye AB ilişkilerinde önemli bir gerginlik söz konusu olacak. Ekim ayından itibaren hazırlıklı bulunmakta yarar var. Sorun, Türkiye’nin Avrupa Birliğine söz vermesine, hatta bu konuda belge imzalamasına rağmen bu sözünü kendisine özgü nedenlerle tutmak istememesinden kaynaklanıyor.

 

3 Ekim 2005’te, Türkiye-AB müzakere sürecinin hazırlanması kararlaştırılırken, Ankara bu süre içinde Gümrük Birliği antlaşması çerçevesinde Türk limanlarını Rum gemilerine açacağını, bunun için gereken protokolü TBMM’den geçireceğini belirtmiş ve güvence vermişti.

 

Ankara yeni üye olan tüm ülkelere (Kıbrıs dahil) Gümrük Birliği antlaşmasını uygulamak zorunda olduğu için kaçışı yok. Ancak gelin görün ki, limanların açılması siyasi açıdan giderek zorlaşıyor. Sanki  büyük bir ödün  veriliyormuş, Kıbrıs’ın tanınması anlamına geliyormuş gibi bir hava yayıldığından dolayı, Ankara ayak sürüyor.

 

Buna bir de AB’nin verdiği tüm sözlere rağmen KKTC üzerindeki ekonomik ambargoyu hafifletecek hiçbir adım atmaması, Rumların baskısıyla “doğrudan ticaret” dosyasını askıya alması ve KKTC’ye 139 milyon euro’luk yardımla yetinilmesi  eklenince, Ankara tutumunu daha da katılaştırdı. AB bu sorunun 2006 sonuna kadar çözülmesini istiyor. Hatta bir kararla kendilerini bağladılar bile. Ankara ise “KKTC konusunda adım atmadığınız sürece, ben de limanlarımı açmam diyor”. Kimse yerinden kıpırdamıyor.

 

İşte Ekim ayındaki krizin altında bu yatıyor. Son derece önemli, zira krize bir çözüm bulunamazsa Türkiye-AB müzakerelerinin askıya alınmasına kadar gidebilecek bir sürece gireceğiz. Şu anda başta Brüksel olmak üzere, Ankara-Atina-Lefkoşe’de sadece bu konu tartışılıyor. Önümüzde de 3 senaryo var.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…