Mehmet Ali Birand
 
“ERDOĞAN, HAMAS İÇİN DOĞRU YAPTI”
 
 

“ERDOĞAN, HAMAS

İÇİN DOĞRU YAPTI”

 

FİLİSTİN Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ı Ankara gezisi sırasında tanışma ve konuşma olanağı buldum. Sıcacık bir insan. Bizim kafamızdaki Cumhurbaşkanı modeline benzemiyor. Yıllardır, İsrail-ABD ve  herbirinin gündemi olan Araplar arasında ezilen  bir toplumu temsil ediyor. Kimsenin, ciddi şekilde çözüm peşinde koşmadığı bir sorunun ortasındaki kişi. Araplar da, Batı da Filistinlileri kullanıp başka bir mücadelenin peşinde koşuyorlar. Hepsinin gündemi farklı. Olanlar da, Filistinlilere oluyor.

 

Mahmud Abbas, üzgün bakışlı, ancak sözünü sakınmayan, gerçekleri çok açık dille anlatan bir lider. Şimdilerde başına yeni bir dert kuşu kondu: HAMAS

 

Sadece muhalefeti bilen, sadece İsrail işgaline karşı kanlı bir mücadeleyi öğrenmiş bunun dışında bir dünya tanımayan HAMAS, şimdi Filistin’de hükümet kurdu. Dünya’yı bilmiyorlar ve yeni yeni öğrenmeye başlıyorlar.

 

Mahmed Abbas’ın tek amacı, Hamas’a vazoyu kırmaması gerektiğini anlatmak, yeni rollerini kurallara göre oynamalarını sağlamak. İşte sırf bu eğitim sürecinde, kendilerine çok ters düşmeyen AK Partinin  yardımını istemiş.

 

Tayyip Erdoğan’ın, HAMAS’a dünya’nın onlardan ne beklediğini anlatmasını, gerçekleri öğretmesini istedim. Bundan dolayı, beni arayıp görüşümü sorduğu zaman Hamas’ı reddetmemesini söyledim”  dedi.

 

Peki değidi mi bari?

 

Erdoğan, Hamas ziyaretinden (özellikle ABD’den) çok yara aldı. Bari işe yaradı mı, Hamas mesajı aldı mı?

 

Erdoğan gerçekleri anlattı, ancak Hamas henüz gerçekleri tam anlamıyla algılayabilmiş değil. İyi ki tavsiye etmişim... Buna karşılık şunu da bilin ki, dünya da Hamas’ı anlayabilmiş değil. Karşılıklı bir öğrenme-eğitim sürecinden geçiyoruz” diye yanıtladı.

 

Abbas’ın dikkatimi çektiği diğer önemli nokta, Hamas iktidar olduğu için veya Hamas’ı seçtikleri için Filistin halkını cezalandırma anlamına gelen, yardımı kesme kararıydı.  ABD ayda  50 milyon dolar, AB 400 milyon dolar yardımı kestiler. İsrail de , Filistin’e ait 50 milyon  dolarlık vergileri  kesince iflas noktasına gelinmiş durumda. 166 bin kişilik bürokrat ordusu, polis vs. maaş alamama tehlikesiyle karşı karşıya...

 

Peki, bu durum sürerse ne olur?

 

Felaket olur” dedi.

 

“ Halk karnının doymasını bekliyor. Yardımın kesilme nedeninin, Hamas’ın politikalarına tepki olduğunu anlamıyor. Kendine yönelik bir tepki olarak görüyor. Devam edilirse, ilerde Filistin halkı daha da sertleşecek ve çatışmalar daha da yoğunlaşacak... Savaşın genişlemesi isteniyorsa devam etsinler” diye devam etti.

 

Bende bu yaklaşımın çok hatalı olacağına inananlar arasındayım. Hamas’ı döverek diz çökertme yerine, ikna ile doğru yola getirmemiz gerekiyor.

 

Mahmet Abbas, Türkiye’den maddi manevi destek istedi ve istediğini de elde etti. Ancak önemli olan, Ankara’nın Washington’u ikna etmesi. O da zor görünüyor.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…