Mehmet Ali Birand
 
BİR BAŞKA VEHBİ KOÇ GELMEDİ.
 
 

BİR BAŞKA VEHBİ

KOÇ GELMEDİ.

 

Vehbi Koç’ un bundan tam on yılönce kaybetmiştik.

           

Bu akşam CNN TÜRK’te 20.00’deyayınlanacak olan Vehbi Koç belgeselini hazırlarken, Vehbi bey ile uzun uzunkonuşma imkanım doğmuştu. Kafasının nasıl işlediğini, iş disiplinini vebeklentilerini dinlerken kendi kendime “Bakkal dükkanından, Ankara’nın birköyünden çıkıp dev bir Holding’i herhalde başka bir kimse gerçekleştiremez”demiştim. Bu izlenimimi kendisine de söylediğimde, gülümsediğini ve “YanılıyorsunM. Ali, belki Koç Holding yaratılamayabilir, ancak herkesin başarılı olmaimkanı vardır. Fırsatlar, herkesin önünden geçer gider. Önemli olan, fırsatıgörüp elini uzatabilmektirdediğini hatırlarım.

           

Vehbi bey,  mucizebir insan değildi. Büyük bir dahi veya olağanüstü bir kişi değildi.

           

Kendi deyimiyle “Normalzekada, ancak ne istediğini , istediğini nasıl ve kimlerle elde edeceğinibilen, güven ve disiplin konusunda aşırı dikkatli bir insan “ idi.

           

Can Kıraç, Vehbi bey’in hem eskibir çalışma arkadaşı, hem de kitabını yazmış biri. Geçenlerde kısa bir notyollamış. “Neden Vehbi bey gibi insanlar yetişmiyor” sorusunu soruyordu.

           

Doğru.

           

Neden ?

           

Neden koskoca ülkeden başka VehbiKoç’lar çıkmıyor.

           

Mutlaka herkesin bir Koç Holdingyaratmasından söz etmiyorum.Vehbi Koç’un yaratıcılığını, çalışma tutkusunu vedisiplinini benimseyen genç iş adamları çıkmıyor.

           

Belki de Vehbi bey’i iyitanıtamıyoruz. Yeni Vehbi Koç’ları yeterince teşvik edemiyoruz.

           

10 yıl sonra Vehbi beyi arıyoruz.



BORN’U, BİZLERDE ÇOK

ARAYACAĞIZ...

           

Ankara’daki Büyükelçilerden bazıları, diğerlerine oranla daha bir önem kazanırlar. Bir bölümü temsil ettikleri ülkenin büyüklüğü veya Türkiye ile ilişkileri nedeniyle gözdedirler. Diğer bir bölümü ise, tamamen kişiliklerinden dolayı çok aranırlar ve gözde Büyükelçiler listesine girerler. Her iki niteliği de üstünde taşıyabilenlerin sayısı azdır ve son üç yıldır bunların başında gelenlerden biri de Alman Büyükelçisi Dr.Wolf-Ruthart Born’ dur.

           

Alman Büyükelçileri listesine baktığımızda, Berlin’in genelde çok yetenekli isimler seçtiğini görürüz. Ancak önemli bir bölümünde, belki yetişmelerinden kaynaklanan bir katılık vardır. Son derece kibar insanlardırlar, buna karşılık sevimli olamaz, sıcak ilişki kuramazlar.

           

Born farklıydı. Nadir görülecek derecede sıcak, etrafının gönlünü almasını bilen ve aynı zamanda mesajlarını da en iyi şekilde veren bir Büyükelçiydi.

           

İspanyollar şanslı insanlarmış. Born gibi bir Alman Büyükelçisini bir daha kolay kolay bulamazlar. Bizde, eşi Valeria ile birlikte Born ailesini özleyeceğiz.

           

İyi yolculuklar.

 

 

KRALİÇE RANİA

HAYRAN BIRAKTI

 

Bazı insanlar vardır içiniz ısınmaz. Size tepeden bakar ve aranıza mesafe koyar. Hele bu kişiler Kraliçe-Prenses-Başbakan veya Cumhurbaşkanı olurlarsa, durum daha da dramatikleşir.

           

Tabii bu durumun istisnaları da var.

           

Bunların başında da Ürdün Kraliçesi Rania gelir.

           

Kral Abdullahın eşi.

           

Nedense Ürdün  Kraliyet ailesinin şeytan tüyü vardır. Rahmetli Kral Hüseyin’in doğallığını ve sempatikliğini unutamam. 3 saat süreyle, 32.Gün röportajı için oturup konuştuktan sonra, kendimi, sanki yıllardır tanıdığım bir dosttan ayrılıyormuş gibi hissetmiştim. Kral Hüseyin karşısındakine böyle bir his verirdi.

           

Oğlu Abdullah ile iki yıl önce görüştüm. Aynı sıcaklık onda da vardı.

           

Bu defa da, AÇEV için İstanbula gelen Kraliçe Raniayı tanıdım.

           

Rania’nın, Kraliçe olmasının ötesinde, son derece çarpıcı bir güzelliği var. Hem Kraliçe, hem de güzel olduğunuz zaman duruşunuz da ister istemez değişir, diye düşünmüştüm. Baktım ki, öyle değilmiş. O da eşi ve kayınpederi gibi sıcacık, son derece mütevazi ve güler yüzlü.

           

Ürdün’ün Uluslararası medya’daki sembolü. Duruşuyla bile ülkesine çok şey kazandırıyor.

           

Kendi kendime derin bir Aaah geçirdim.

           

Benim ülkemin de böyle bir sembolü olsaydı, dedim!

 

 

 

YEŞİL PASAPORTLARA

YAKINDA VİZE GELECEK

           

Hepimiz ayrıcalıklı olmak istiyoruz. Kenarından köşesinden ne bulursak bir farklı muamele peşinde koşuyoruz. Kimi VIP’lerde, diğerleri uçaklarda ve tabii en yaygın olanı da pasaportlarda kendini gösteriyor. Kırmızı ve Yeşil pasaport sahibi oldunuz mu, vize sorununu aşabiliyorsunuz.

           

Ancak bu durumun çok uzun süremeyeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

           

Kırmızı pasaportlardan büyük bir sorun çıkmıyor. Ancak Yeşil Pasaportlar giderek büyük bir soruna dönüşüyorlar. Devlet, memuruna doğru dürüst maaş veremediği için, çalıştırdığı üst düzey yetkilileri ödüllendirmek için Yeşil Pasaport sahibi olmanın alanını yıllardır genişletiyor. 3 milyon emekli veya aktif Devlet memurunun Yeşil pasaport hakkı var. Ancak henüz  970 bini almış durumda.

           

Sorun, işte bu rakamlardan kaynaklanıyor.

           

Birçok ülke, abartılarak dağıtılan bu ayrıcalıklı belgeye artık vize uyguluyor. Eğer kontrol altına alınmazsa, başka ülkeler de Yeşil Pasaport’ları vize çerçevesine sokacaklar.

           

Meclis İçişleri Komisyonu, pasaport yasasını yeniden düzenlemek ve Dışişlerinin uyarısıyla kısıtlamak için Çarşamba günü toplandı.

           

Sonuç ne oldu biliyor musunuz?

           

Kısıtlanacağına, genişletildi.

           

Her iki pasaport sahibi çocukların üniversiteyi bitirene kadar bu haklarının uzatılmasının bir mantığı var, ancak özellikle Yeşil Pasaportların, İl Genel Meclisi Başkanları, emeklilik dışındaki gerekçelerle işten ayrılan memurlar, Eximbank, İMKB  ve vadeli işlem borsası Başkanlarını da içine alacak şekilde yaygınlaştırılması anlaşılamadı.

           

Aslında farkında değiliz, ancak göreceksiniz bir süre sonra, Yeşil Pasaportlarımıza “Bol keseden dağıtıyorsunuz, çok yaygınlaştırdınız” diyerek vize uygulamaya başlayan ülkelerin sayısı artacak.

 

 

ÇOŞKUN ARAL’IN

BELGESEL KANALI

 

Nihayet oldu.

           

Artık bizimde bir belgesel kanalımız var.

           

Digi Türk’ün 88 inci kanalından sürekli belgesel yayınlanıyor.

           

Son derece doğru bir iş yaptılar. Bunun yönetimini Coşkun Aral ve arkadaşlarına vermekte gayet akıllıca bir karar.

           

Aral, piyasayı kaplayan magazincilik furyasının daima dışında kalmıştır. Tüm güçlüklere rağmen, HABERCİ programını bozmamış ve çizgisini sürdürmüştür. Ciddi, dünyayı bilen ve etrafındaki insanları iyi motive eden bir insandır. 32.GÜN’de birlikte çalıştığımız dönemlerden kendisini tanıdığımdan dolayı, kalitelerini en iyi bilenler arasındayımdır.

 

88 inci kanala bir girin ve izleyin. Türkiye’de insanların belgesel de yapabildiklerini göreceksiniz. Beni en çok yüreklendiren unsur, bu kanal genç belgeselcileri de heyecanlandıracak ve sadece Televole tipi programlarla değil, belgesellerle de başarı kazanılacağını gösterecek.

           

Hem Digi Türk’ü, hem de Çoşkun Aral ve ekibini kutlarım.




AKP İLETİŞİM

ÖZÜRLÜ...

 

Doğrusu inanamıyorum...

 

Nasıl olurda, böylesine  rahat bir çoğunluğa sahip, ekonomisi böylesine rahat bir süreçten geçen bir iktidar böylesine bir iletişim sorunu yaşar.

 

AKP’nin, medya ve kamuoyu ile önemli bir iletişim sorunu var. Hemen hergün yeni bir iletişimsizlik örneği ile karşılaşıyoruz.

 

Mesajlarını doğru dürüst yansıtamıyor. Yanlış enformasyonları da düzeltemiyor.

 

Derdini anlatamayınca da, sinirleniyor.

 

Sinirlenince de  medya’yı suçluyor.

 

Böylesine bir kısır döngü içinde yuvarlanıp gidiyor. İşin garip yönü, bu gidişi değiştirebilmek için, doğru dürüst bir çaba da harcanmıyor.

 

Sorun biraz da Başbakan’dan kaynaklanıyor. Herşey Başbakanın önünde birikiyor. Her karar onu bekliyor. Tabii durum böyle olunca da, tüm açıklamaları Başbakan’ın yapması bekleniyor. O da her yere yetişemiyor.

 

AKP, kendi içinde bir iletişim mekanizması kuramadı. Başbakan, Akif Beki’yi yanına alıp, sözcülük müessesesini kurdu ve başarılı sonuç elde etti. Buna karşılık,  hükümetin diğer kanatları ve parti, bu işi başaramadı. O zaman da medya’yı kötü niyetli olmakla suçlamanın ötesine geçmiyorlar.

 

 

 

“Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita…”

 

Ece Temelkuran’ın Everest Yayınları’ndan (0 212 513 34 20) çıkan kitabının adı bu; Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita…” Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde yazılar yazmaya devam eden Ece, bu kez Venezüella’da gördüklerini, yaşadıklarını, tanık olduklarını anlatmış  kitabında. Böyle deyince bir gezi kitabı olduğu düşüncesine kapılmayın… Bu kitap, yapılmakta olan devrime dair gözlemleri içeriyor.. Latin Amerika’da yaşanan bir devrim deneyimini sorguluyor ve aslında yüzyılın ilk devriminin de notlarını barındırıyor sayfaları arasında…

 

 


“Cumhuriyeti Aydınlatan Kadınlar”

 

Genç kuşaklar, Atatürk’ün devrimleriyle sağladığı kadın haklarını belki de sadece tarih kitaplarından biliyorlar…  Gençlerin bu mücadeleyi daha iyi kavrayabilmeleri için, Beşiktaş Belediyesi “ Cumhuriyeti Aydınlatan Kadınlar” başlıklı bir çalışma yapmış. Cumhuriyet ile birlikte kadının sosyal konumu için atılan adımlar, belki  bugün için de kadın haklarını bir adım ileriye taşıyabilmek amacıyla itici güç olur.

                                                     

 

“Aşk tedavülden kalkmadan….”

 

Yüksel Aytuğ’un  ikinci şiir kitabı, “Aşk Tedavülden Kalkmadan  Marka Yayınları’ndan            (0212 512 87 07) çıktı. Yüksel, gerek gazetecilikte gerek köşe yazarlığında kalemini iyi konuşturanlardan. Şiiri denemesini de bakın yine bir şiir-önsözle nasıl anlatıyor;

 

“Evet, elalem ne der? diye düşünmeden şiir yazdım işte… Şair tayfasına pek iyi göze bakmadıklarını bile bile hem de……Hiç utanmadan, sayfalar dolusu yazdım. Çünkü korkum; benden önce bu dünyadan aşkın göçmesiydi…”


 

Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…